Večernji list - Hrvatska

Riječki “Otello” pomeo gledatelje u zagrebačko­m HNK

Redatelj Blažević priredio je iznimno mračnu verziju i tako mračne opere

- Denis Derk denis.derk@vecernji.net ZAGREB

Veličanstv­ena Anamarija Knego je Desdemona, srčani meksički tenor Luis Chapa je Otello, a vehementni Giorgio Surian antologijs­ki igra Jaga Rijetko viđene ovacije i uzvici odobravnja ispratili su gostovanje Opere i Baleta HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke s Verdijevom operom “Otello” u zagrebačko­m HNK. Ništa čudno budući da se radi o odličnoj predstavi iza koje kao redatelj i dramaturg stoje riječki intendant Marin Blažević te dirigent Ville Matvejeff. Riječki “Otello” je, nimalo slučajno, dobio i nagradu Hrvatskog glumišta kao najbolja operna predstava u drža- vi, pa je sreća da je brojna zagrebačka publika imala mogućnost vidjeti ovu rijetko promišljen­u i disciplini­rano izvedenu predstavu koja budućoj europskoj prijestoln­ici kulture služi na čast.

Iznimni pjevači

Iako su najveći pljesak s pravom dobili iznimni pjevači ove zahtjevne opere, i to veličanstv­ena Anamarija Knego kao eterična Desdemona (briljirala je u Ariji o vrbi), srčani meksički tenor Luis Chapa kao Otello te vehementni bas-bariton Giorgio Surian u antologijs­koj izvedbi demonskog Jaga, idu i redatelju Blaževiću, koji nam je dočarao iznimno mračnu viziju ionako mračne Verdijeve opere koja se naslanja na poznati Shakespear­ov predložak. Riječ je o “Otellu” u kojem gotovo da i nema klasične scenografi­je, kostimi su krajnje asketski i tamni (uz iznimku Desdemone i Otella), a zbor dio predstave provodi u prvim redovima partera gotovo po- miješan s publikom, što još dodaje na dramatično­sti ionako dramatično­g libreta.

Zaštita žena od nasilja

I kraj opere, kada ženski dio zbora iz partera gleda publiku doslovno oči u oči nekako se konceptual­no uklopio u hrvatsku današnjicu u kojoj se svakodnevn­o čereči konvencija čija je namjena institucič­estitke onalna zaštita žena od nasilja. Svakako treba spomenuti i Ivanu Srbljan kao Emiliju, Marka Fortunata kao Cassia, Voljena Grpca kao Roderiga, Slavka Sekulića kao Lodovica i Luku Ortara kao Montana, baš kao i zboraše i baletne umjetnike koji su pridonijel­i rijetko dojmljivom opernom gostovanju u Zagrebu, kao stvorenom za ove korizmene dane.

Zbor dio predstave provodi u parteru, pomiješan s publikom koju gleda u oči

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia