Večernji list - Hrvatska

Čak 15 rukopisa u utrci za 100.000 kuna VBZ-a

- Denis Derk denis.derk@vecernji.net ZAGREB

Ove godine na natječaj je pristiglo ukupno 112 rukopisa pod šiframa, a čini se da su ih ponovno pisali autori iz cijele regije

Čak petnaest rukopisa ušlo je u polufinale VBZ-ove nagrade za najbolji neobjavlje­ni roman čiji će pobjednik biti poznat 16. svibnja na dodjeli tijekom riječkog festivala knjiga Vrisak. Iako je četrnaesti natječaj VBZ-a, koji pobjedniku donosi novčanu nagradu od čak 100.000 kuna, kasnio nekoliko mjeseci zbog neizvjesno­sti u vezi s financiran­jem, do 15. siječnja ove godine na natječaj je pristiglo 112 rukopisa pod šiframa.

Potencijal za objavljiva­nje

Žiri u kojem su Jagna Pogačnik, Zoran Ferić, Strahimir Primorac, Mile Stojić i Drago Glamuzina za polufinale su odabrali rukopise “Dvije noći u Barceloni”, “Sonata”, “Tko ako ne ja”, “Zaljubljen­ost”, “Sitni pomaci”, “Samuel Gide”, “Alen s gojzerice”, “Srednji rod”, “Paintball”, “Ljekoviti rječnik”, “Hoćemo li sutra u kino”, “Ne vidim te, Velverine”, “Gospodar lutaka”, “Sfinga” i “Nora”. Glavni urednik VBZ-a i član žirija Drago Glamuzina ocijenio je da je kvaliteta poslanih rukopisa viša nego inače. Strahimir Primorac rekao je da je u njegovoj kutiji s dvadeset tri rukopisa bio jedan za finale, ali da njih sedam-osam ima potencijal za objavljiva­nje. – Među njima su i dva-tri izvanredno napisana krimića koji bi mogli odmah biti objavljeni, neki i bez izmjena – rekao je Primorac, kojeg ipak čudi da ljudi na natječaj šalju i rukopise na samo trinaest stranica. No, pohvalio je jedan odličan politički triler koji je pristigao na ovogodišnj­i natječaj, a za koji pretpostav­lja da ga je napisao autor iz Srbije.

Sinopsisi ili romani?

– To su sinopsisi, ne i romani – misli Primorac, koji je ipak pohvalio vrlo solidnu pismenost rukopisa. Predsjedni­k žirija Zoran Ferić pohvalio je raznolikos­t tema i vještinu koju su pokazali autori rukopisa pristiglih na natječaj koji se s pozornošću prati i u susjednim državama. Do sada su dobitnici VBZ-ove nagrade bili iz Hrvatske, BiH i Srbije.

 ??  ?? Strahimir Primorac Član žirija osvrnuo se na prijavljen­e radove
Strahimir Primorac Član žirija osvrnuo se na prijavljen­e radove

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia