Večernji list - Hrvatska

Planinare podržala i Turistička zajednica općine Pakoštane

- Majda Mikulandra majda.mikulandra@poslovni.hr

Planinarsk­o društvo Belveder iz Biograda na Moru i ove je godine, četvrti put, uspješno organizira­lo Međunarodn­i planinarsk­i pohod “Hajdemo do Vrane” na istoimenoj planinarsk­oj stazi. Više od tisuću i pol planinara, šetača, trkača i rekreativa­ca startalo je u Vrani kod nedavno obnovljeno­g povijesno-turističko­g lokaliteta Maškovića hana. Staza ih je zatim vodila do starog grada Vrane Laurane. U sklopu starog grada Vrane bilo je sjedište hrvatskog bana i priora vranskog Ivana Paližne s benediktin­skim samostanom svetog Grgura u kojem se čuvala hrvatska kruna.

Tu su vodu pili i u Jaderu

Sudionici pohoda zatim su prošli Pećinu, lokalitet sa starorimsk­im ostacima “svetišta Nimfi”, iznimne znamenitos­ti prirodne i kulturne baštine. S tamošnjeg izvora vode u rimsko se doba opskrbljiv­ao antički Zadar (Jader). Uspon od Pećine doveo ih je do uređena vidikovca s kojeg puca prelijepi pogled na Pašmanski kanal, Kornate, Vransko jezero i samo selo Vranu. S vidikovca su ušli u mladu borovu šumu te padinama Malog Umca stigli do Međuvoda odakle se otvaraju pogledi na Janjeću gredu, Veliki i Mali Bak. Stazu “Hajdemo do Vrane” osmislili su i pripremili članovi Planinarsk­og društva “Belveder”, a na prvom pohodu 2015. godine sudjeloval­o je oko 150 planinara i hodača. U suradnji s Turističko­m zajednicom općine Pakoštane zamišljena je kao dodatak turističko­j ponudi za ljubitelje aktivnog odmora, gdje su osim prekrasne prirode i pogleda prema Vranskom jezeru, Kornatima, Velebitu i Dinari uključene i kulturno-povijesne znamenitos­ti kojih selo Vrana ima napretek. – Turistička zajednica je u sklopu projekta “PAKOSTANE ACTIVE” financijsk­i i organizaci­jski podržala ovaj pohod, pogotovo jer se radi o događaju u ranoj predsezoni, koji je sastavni dio našeg kalendara događanja. Zadovoljni smo suradnjom s društvom Belveder koje aktivno sudjeluje i u drugim aktivnosti­ma TZO Pakoštane, poput čišćenja i trasiranja nove pješačke staze na vidikovcu Čelinka, u sklopu novog projekta pješačkih staza – rekla je Danijela Vulin, direktoric­a TZO Pakoštane. Slijedilo je spuštanje prema vodocrpili­štu Biba i dijelu asfaltiran­e ceste u zaseoku Kneževići i dalje prema Ćukovoj gredi.

Ubrzo arheološka istraživan­ja

Pogledi na Veliki i Mali Bak šetače su ostavili bez daha, a zatim i pogled s vidikovca na Sedlo Malog Baka i Veliki Bak. Nakon kratke stanke uspješno su se popeli na vrh Malog Baka s kojeg puca pogled na Pašmanski kanal, Kornate, Žirje, Vransko jezero, plodna polja vranskog bazena, Velebit, Prominu i Dinaru. Nakon strma spusta padinama Malog Baka hodači su se odmarali ispred još neistražen­e špilje, a zatim su makadamski­m putom stigli do nepresušno­g izvora pitke vode Vila i dalje prema Zamini. Riječ je o velikom utvrđenom naselju iz 4. stoljeća koje je branilo prolaz prema Vranskom jezeru. U podnožju Zamine nalaze se brojni ostaci keramike i mozaika, pa ondje uskoro počinju arheološka istraživan­ja. Podno samih zidina Zamine završila je četvrta planinarsk­a hodnja kroz prošlost Vrane.

Ruta je završila podno zidina Zamine, velikog utvrđenog naselja iz četvrtog stoljeća

 ??  ?? Stazu “Hajdemo do Vrane” 2015. osmislili su i pripremili članovi Planinarsk­og društva “Belveder”
Stazu “Hajdemo do Vrane” 2015. osmislili su i pripremili članovi Planinarsk­og društva “Belveder”

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia