Večernji list - Hrvatska

Šest vozila za hitnu službu, župan najavio kupnju još devet do kraja godine

U četiri godine Županija kupila 38 vozila vrijednih 12 milijuna

- Dino Brumec

Županija je izdvojila gotovo dva milijuna kuna za šest novih vozila za hitnu službu, a njihova je nabava bila ugovorena još lani dino.brumec@vecernji.net Kako bi još više poboljšali intervenci­je i njegu pacijenata, Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije dobio je šest novih vozila. Za tu je namjenu Županija izdvojila 1,9 milijuna kuna čija je nabava bila ugovorena još lani. Ključeve vozila ravnatelju Zavoda Davorinu Gajniku uručio je u Dugom Selu prošlog tjedna župan Stjepan Kožić. Svako novo vozilo znak je još višeg standarda i dostupnost­i hitne medicinske pomoći, a time i sigurnosti svih žitelja Zagrebačke županije – rekao je župan Kožić, dodavši kako stručnom i kvalitetno­m kadru Zavoda treba osigurati sve potrebne resurse kako bismo mogli izvršavati svoju osnovnu zadaću, intervenir­ati u najkraćem mogućem roku.

Nove nabave

Kožić je istaknuo kako je od 2014. do danas za potrebe Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije kupljeno 38 vozila ukupne vrijednost­i od oko 12 milijuna kuna. Župan je već najavio i nove nabave koje će se zaključiti do kraja godine. – S obzirom na to da nemamo bolnicu na svojem području, vozila hitne medicinske pomoći naša su “putujuća bolnica” u kojoj se često spašavaju ljudski životi i zato na njima ne smijemo štedjeti. Naše timove nastavit ćemo kontinuira­no opremati, a u ovoj godini kupit ćemo još devet novih vozila – najavljuje on.

Vozni park od 70 vozila

Ravnatelj županijsko­g Zavoda za hitnu medicinu Davorin Gajnik pojašnjava da trenutačno njihov vozni park broji 70-ak vozila. – Taj broj nam odgovara, no od njega je važnije to koliko su vozila stara. Najnovija vozila upotreblja­vaju se za hitnu pomoć, a ona starija koriste se za sanitetski pri– jevoz. Ako se nastavi ovaj trend pomlađivan­ja voznog parka, bit ćemo zadovoljni. Jer dio vozila otpisujemo, a događaju se i sudari – pojasnio je njihovu namjenu ravnatelj. Dodaje kako ne vjeruje da bi opća bolnica posebno puno pomogla stanovnici­ma županije. – S obzirom na geografski položaj i povezanost sa zagrebački­m bolnicama, ne znam koliko bi nam pomogla, a jako bi ovisilo gdje bi se gradila – pojašnjava Gajnik i dodaje da najveći problem djelatnici­ma hitne medicinske službe stvara oko 70 posto posla koji otpada na nehitna stanja. Sve ćemo pacijente obraditi, dodaje on, ali morali bi se znati prioriteti.

 ??  ??
 ??  ?? Vozila hitne pomoći naša su putujuća bolnica u kojoj se često spašavaju ljudski životi - rekao je župan Kožić
Vozila hitne pomoći naša su putujuća bolnica u kojoj se često spašavaju ljudski životi - rekao je župan Kožić
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia