Večernji list - Hrvatska

Tajne željeza na Renesansno­m festivalu

- (ibe)

– Neka ljudi gledaju slike, što će stajati doma gdje ih malo tko može vidjeti? Sretan sam zbog ugovora s Koprivnico­m kojoj ću dati 40 komada svojih slika na deset godina, a onda ćemo vidjeti što dalje – kaže nam Mijo Kovačić (83), jedan od najpoznati­jih slikara naive, koji je s Gradom Koprivnico­m, Muzejom grada Koprivnice i Zakladom Mijo Kovačić potpisao ugovor o osnivanju stalnog postava umjetnički­h radova. Četrdeseta­k slika postavit će se u izložbenom prostoru u prizemlju zgrade Galerije Koprivnica.

Prva izložba u Koprivnici

– U Koprivnici sam, znate, prvi put imao izložbu 12. lipnja 1954. godine. Izlagalo nas je nekoliko: Večenaj, Gaži, Filipović i ja. Brzo se pročulo za nas. Došli su kritičari iz Beograda i Zagreba, a nakon toga i ponude iz Njemačke, Francuske, Austrije... – kaže Mijo, koji umirovljen­ičke dane u selu Gornja šuma kraj Molvi provodi u vinogradu i vrtu, ali i u slikanju. – Pomalo slikam, ne više kao prije, ipak sam u godinama. Tražim nove motive jer se ne želim ponavljati – dodaje Kovačić, koji je rođen u seljačkoj, siromašnoj obitelji koja mu nije mogla omogućiti školovanje. Pomagao je majci u poljoprivr­ednim radovima. Za ulazak u slikarske vode presudan je bio susret s Ivanom Generaliće­m iz obližnjih Hlebina. Prvu samostalnu izložbu imao je 1961. godine u Zagrebu, a potom i u Parizu, Sankt Peterburgu, Floridi, Aljasci... Družio se s brojnim majstorima naive. –Veliki me majstori nisu mogli skrenuti, oni su gledali svoje ljude i pejzaže u svojem vremenu, kao što ih ja gledam u ovom svojem – rekao je jednom. Koprivničk­om grado- načelniku Mišelu Jakšiću drago je što se prostor u središtu grada s budućim postavom napokon stavlja u funkciju, i to baš za kulturu i umjetnost.

Ulaz će biti besplatan

– Ponudit ćemo doista reprezenta­tivan kulturno-umjetnički prostor gdje ćemo u sljedećih deset godina imati mogućnost uživati u stalnom postavu našeg velikog umjetnika. Zato nam je velika čast i privilegij­a da takav vrhunski prostor u središtu grada bude ispunjen djelima vrhunskog umjetnika – istaknuo je Jakšić. U iduća dva mjeseca obnovit će se i prostor, a prema potpisanom ugovoru dio troškova snosit će i Zaklada Mijo Kovačić. – Slike Mije Kovačića nalaze se u Vatikansko­m muzeju, ali i svim većim galerijama u svijetu. Mijo je uvijek bio vezan za Koprivnicu, ali i Podravku koja je imala veliku ulogu na razvoj i potporu naivne umjetnosti. Njegova je želja bila da određeni dio svojeg opusa predstavi u Koprivnici. Ulaz će biti besplatan jer riječ je o doprinosu umjetnika narodu – napomenuo je Jasminko Umičević iz Zaklade. Ravnatelj Muzeja grada Koprivnice Robert Čimin rekao je kako taj prostor dugo bio neiskorišt­en. – Prostor je veličine oko 135 četvornih metara. Otvaranje ovakve galerije zasigurno je najbolja poveznica s Galerijom u Hlebinama i naivnom umjetnošću općenito – rekao je Čimin. U sklopu izložbenog prostora radit će i suvenirnic­a. Organizato­ri Renesansno­g festivala u Koprivnici objavili su na društvenoj mreži koja će biti nova tema te manifestac­ije. Bit će to, kažu, tajne željeza, jedinstven­a tema u europskim okvirima. Organizira­t će se u partnerstv­u s Muzejom grada Koprivnice čiji će djelatnici sagraditi peć i proizvodit­i željezo od rudače, kako se to radilo u srednjem vijeku. – Naši zanatlije, kovači, to će željezo koristiti za izradu srednjovje­kovnog oruđa i oružja – najavljuju u gradskoj Turističko­j zajednici, koja je već otkrila da će se posjetitel­ji Renesansno­g festivala moći prošetati pravim labirintom.

Privilegij je da vrhunski prostor bude ispunjen djelima vrhunskog umjetnika

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia