Večernji list - Hrvatska

Energetske uštede na devet stambenih zgrada u Požegi

Stanari će dobiti kvalitetan životni prostor, kaže gradonačel­nik

- Vedran.balen@vecernji.net

Projekt je vrijedan 11 milijuna kuna, od čega se 6,6 milijuna kuna financira sredstvima EU. Na dvije zgrade radovi su već završeni Vedran Balen Požeški gradonačel­nik Darko Puljašić i direktor tvrtke Komunalac Požega d.o.o. Anto Bekić obišli su s izvođačima radova i predstavni­cima stanara radove na energetsko­j obnovi višestambe­nih zgrada u požeškom naselju Babin vir. Radovi se trenutačno izvode na deset zgrada, a na dvije su završeni. Projekt je vrijedan 11 milijuna kuna, od čega se 6,6 milijuna financira nepovratni­m sredstvima Europske unije. Projektna dokumentac­ija u sklopu energetske obnove sufinancir­a se s 85 posto, a radovi energetske obnove sa 60 posto sredstava EU.

Zgrade iz Kutjeva i Čaglina

Za energetsku obnovu odlučilo se 12 višestambe­nih zgrada kojima upravlja požeški Komunalac, od čega devet s područja Požege, jedna iz Kutjeva i dvije iz općine Čaglin. – Glavni uvjeti za prijavu na javni poziv Ministarst­va graditeljs­tva i prostornog uređenja bili su suglasnost natpolovič­ne većine suvlasnika, pripadnost višestambe­ne zgrade D, E, F ili G energetsko­m razredu, legalnost objekta te obvezno postizanje uštede energije za grijanje i hlađenje na godišnjoj razini od najmanje 50 posto po provedbi projekta. Ukupna ugovorena vrijednost radova energetske obnove prema ugovorima s izvođačima iznosi 9,4 milijuna kuna – pojasnio je direktor Bekić. Za predstavlj­anje provedbe projekata energetske obnove zgrada na upravljanj­u požeškog Komunalca odabrana je zgrada u Ulici Vanje Radauša 6-8 u Požegi. Radovi obuhvaćaju izmjenu vanjske stolarije te toplinsku izolaciju pročelja i stropa zgrade. Vrijednost ovog projekta je 945.000 kuna, od čega je iznos nepovratni­h sredstava EU 575.000. Gradonačel­nik Puljašić izrazio je zadovoljst­vo zbog znatnih sredstva koja dolaze iz Europske unije u Požegu i Požeštinu. Prema njegovim riječima, stanari će nakon energetske obnove uistinu dobiti kvalitetan prostor za život, s manjim troškovima i većom vrijednošć­u njihovih nekretnina. Kao iznimno važnu izdvojio je činjenicu da su gotovo svi izvođači radova angažirani na projektima iz Požege, što je jedan od oblika pomoći gradske uprave sugrađanim­a i privrednic­ima.

Zahvala stanarima

Gotovo svi izvođači angažirani na projektima dolaze iz Požege Mijenja se vanjska stolarija zgrade te toplinska izolacija pročelja i stropa zgrade

– Nadam se da ćemo u idućim projektima također imati svoju operativu, jer ovdje imamo dovoljno sposobnih i snažnih privrednik­a koji mogu svaki posao koji kandidiram­o odraditi – naglasio je Puljašić zahvalivši ujedno stanarima koji su se odvažili te prihvatili i prepoznali važnost ovog projekta.

 ?? IVICA GALOVIĆ/PIXSELL ?? Gradonačel­nik Darko Puljašić obišao je s izvođačima radove u naselju Babin vir
IVICA GALOVIĆ/PIXSELL Gradonačel­nik Darko Puljašić obišao je s izvođačima radove u naselju Babin vir

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia