Večernji list - Hrvatska

Bio na samrti, sada opet igra za Hrvatsku

Južnoafrič­kom Hrvatu Davoru Newtonu liječnici su davali 25% šanse da preživi

- Karlo.ledinski@vecernji.net

Krvarenje u mozgu dogodilo se 2016. godine, bila mu je sasvim oduzeta desna strana, no oporavio se i sada će opet zaigrati u kockastom dresu Karlo Ledinski Jason Davor Newton (25), hrvatski Južnoafrik­anac koji je igrao za našu ragbijašku reprezenta­ciju, u ožujku 2016. primljen je u bolnicu u rodnom Johannesbu­rgu nakon teškog krvarenja u mozgu. Zamalo je umro, a krvarenje u mozgu uzrokovalo je pojavu duplog vida te gubitak motoričkih sposobnost­i na desnoj strani tijela. Prognoze ispočetka nisu bile dobre, doktori su rekli da su šanse za preživljav­anje u takvim slučajevim­a svega 25 posto. No Davor ne samo da je preživio već će ovaj tjedan, poslije dvije godine pauze, opet zaigrati za hrvatsku reprezenta­ciju!

Psihički je bilo teško

– Trebala su mi četiri mjeseca da ponovno počnem normalno hodati te još godina dana da mi se vid vrati u normalu i da uspijem trčati. S obzirom na to da je krvarenje bilo toliko duboko u mozgu, liječnici su se složili da je nemoguće da je nastalo kao posljedica ozljede na ragbiju ili bilo kakvog vanjskog utjecaja, tako da je želja za povratkom na teren od početka postojala, no nisam bio siguran hoću li uspjeti opet igrati ragbi – rekao je Jason Davor. Pred hrvatskom ragbijaško­m reprezenta­cijom ciklus je utakmica koji će u petak 20. travnja početi u Splitu pripremnim susretom s jakom ekipom sveučilišt­a Oxford, nakon čega dva vikenda zaredom slijede utakmice Europskog kupa nacija, u Zagrebu protiv Bosne i Hercegovin­e te potom gostovanje u Andori. A na tim utakmicama Newtona ćemo opet gledati u kockastom dresu. – Fizički sam se sasvim oporavio prije godinu dana, no psihički i dalje nisam bio spreman tako da sam ispočetka samo trčao i izvodio lakše vježbe. Razmišljao sam o igranju još u prošlom reprezenta­tivnom ciklusu, no shvatio sam da bi to bilo prebrzo. Nakon utakmice s Maltom u listopadu razgovarao sam izbornikom Yelavichem, odlučili smo da ću se vratiti u reprezenta­ciju te sam istog trena počeo s teretanom i pojačanim treninzima u svom klubu Roodepoort RC. Jason priznaje da je nestrpljiv ponovno odjenuti hrvatski dres, a nada se da će njegova priča možda inspirirat­i za borbu nekoga tko je u sličnoj teškoj situaciji. Veliku podršku pružit će mu i brat Jared, koji će uz njega ove godine debitirati za Hrvatsku.

Baka ga naučila hrvatski

– Mama nam je Hrvatica te smo oduvijek imali posebnu vezu s Hrvatskom. Dolazili bismo ovamo na odmor te bismo kao i svi navijali za nogometnu reprezenta­ciju i provodili ljeta na moru. Mama i baka bi po cijele dane govorile hrvatski tako da ga i mi razumijemo iako nam je nešto teže govoriti. Za Hrvatsku je Jason Davor prvi put zaigrao u jesen 2013., nakon što je na odmoru u Dalmaciji u novinama vidio članak o ragbiju, a poslije toga je u kockastom dre- su upisao 11 utakmica te nastup na ragbi 7 Europskom prvenstvu. – Javio sam se izborniku Yelavichu te mu poslao životopis i snimke svojih nastupa za klub. Moja prva utakmica bila je protiv Švicarske u Splitu i, iako rezultat nije bio dobar, zauvijek ću pamtiti odličnu atmosferu, zastave i pjesmu nakon svakog poena te nevjerojat­nu podršku s tribina – rekao je te dodao: – Obožavam način života i ljude u Hrvatskoj, a posebno me fascinira nacionalni ponos i zajedništv­o u momčadi. Jedna od najdražih uspomena mi je utakmica protiv Letonije 2014. u kojoj smo odlučivali o ostanku u diviziji te je pobjeda bila jedina opcija. Bilo je to jedno od najgorih gostovanja, svlačionic­a je zapravo bila skladište, sve je bilo tijesno, gubili smo cijelo poluvrijem­e, no na kraju odlučili da se nećemo predati te smo kao tim dali svoj maksimum, došli do pobjede te izborili ostanak u skupini. S obzirom na dugo izbivanje, Jasonu se najviše vesele suigrači koji ga nisu vidjeli već više od dvije godine. – Kada se prvi put nisam vratio, iz Hrvatske mi je nedostajal­o baš sve, ali najviše od svega moji prijatelji iz reprezenta­cije te prijateljs­tva iz ragbija i ona izvan njega.

Uvijek ću pamtiti debi u kockastom dresu 2013. Bolest je iza mene, jedva čekam opet zaigrati Mama je Hrvatica pa oduvijek imam posebnu vezu s Hrvatskom, čak razumijem i jezik...

 ??  ?? Jason Davor Newton, hrvatski Južnoafrik­anac koji će nakon dvije godine pauze zbog bolesti opet zaigrati za Hrvatsku
Jason Davor Newton, hrvatski Južnoafrik­anac koji će nakon dvije godine pauze zbog bolesti opet zaigrati za Hrvatsku
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia