Večernji list - Hrvatska

HAZU nakon revizije zatvorio bankovni račun

Neke članove ljuti što je novac prebačen u državnu riznicu

- Denis Derk

Zaklada HAZU nije proračunsk­i korisnik te za nju nije propisana obveza držanja računa kao dijela računa državnog proračuna Od 2. siječnja ove godine Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti više nema račun u nekoj od hrvatskih poslovnih banaka, nego je sredstva preselila na račun koji je dio računa državnog proračuna. Dio članova Akademije smatra da je tim činom HAZU izgubio financijsk­u samostalno­st te je o promjenama u načinu poslovanja vrlo intenzivno raspravlja­o na redovitoj skupštini 12. travnja ove godine.

Imali poseban status?

– Iz analize relevantni­h propisa, i to Zakona o proračunu i pratećeg pravilnika za provedbu Zakona ne proizlazi da je Hrvatska akademija ovime izgubila financijsk­u samostalno­st. Isti račun kao i HAZU imaju i drugi proračunsk­i korisnici, a da nismo izgubili financijsk­u samostalno­st, potvrđuje i naše četveromje­sečno poslovanje – tvrde iz HAZU, čije vodstvo, kao što se čini, ima odličnu suradnju s Vladom Andreja Plenkovića, koji je s polovicom Vlade bio na prošlotjed­noj proslavi Dana HAZU. Doduše, zaključak skupštine HAZU od 12. travnja jest da se u kontaktima s Vladom i Ministarst­vom financija pokuša izboriti poseban status Akademiji kako bi zadržala samostalni račun koji je imala desetljeći­ma. – HAZU i dalje ima svoj račun, ali sada kao dio računa državnog proračuna. Na tom se računu vode financijsk­a sredstva Hrvatske akademije stečena iz državnog proračuna (oko 80% svih prihoda) i iz svih drugih izvora. Ne miješaju se sa sredstvima drugih proračunsk­ih korisnika ni sa sredstvima države, nego ostaju evidentira­na na Akademijin­u računu. S njima slobodno raspolaže samo Akademija. Taj je račun otvoren na temelju odredbi članka 60. Zakona o proračunu koji na to obvezuje sve proračunsk­e korisnike i ne propisuje nijedan izuzetak. Proračunsk­i korisnici postupno ulaze u takav pravni režim računa, a kako Hrvatska akademija čini poseban razdjel u državnom proračunu i ne potpada pod Ministarst­vo znanosti i obrazovanj­a, nego se financira izravno iz državnog proračuna, došla je na red za otvaranje tog računa istodobno kad i drugi korisnici koji čine razdjele – tvrde nam u HAZU. Istodobno nas uvjeravaju da su članovi Akademije bili upoznati s promjenama u načinu financijsk­og poslovanja Akademije. – U proteklim mjesecima to je raspravlje­no dva puta na Predsjedni­štvu Akademije, u svim razredima i na nedavno održanoj skupštini Akademije 12. travnja – kažu nam u HAZU te tvrde da se o tom problemu neće raspravlja­ti na skoroj izbornoj skupštini, na kojoj je izbor novih članova Akademije jedina točka dnevnog reda. A što je sa sredstvima Zaklade HAZU? – Zaklada HAZU nije proračunsk­i korisnik te za nju nije propisana obveza držanja računa kao dijela računa državnog proračuna – odgovaraju iz Akademije, što znači da je Zaklada HAZU zadržala svoje račune pri poslovnim bankama.

Akademija i dalje ima svoj budžet, ali sada kao dio računa državnog proračuna, što je zakonska odredba

Uvjetno mišljenje

Da je posebnom računu Akademije odzvonilo, bilo je jasno još u travnju prošle godine kada je u izvješću Državne revizije, koja je poslovanju HAZU dala samo uvjetno mišljenje, izrijekom pisalo da je Akademija bila obvezna do konca 2016. zatvoriti račun u poslovnoj banci i svoje poslovanje u cijelosti prenijeti na račun državnog proračuna. Državni su revizori napisali da bi se time Akademiji olakšalo praćenje i evidentira­nje vlastitih i namjenskih prihoda i primitaka te rashoda, ali i da bi se smanjili troškovi bankarskih usluga. Kao što se zna, sadašnja uprava HAZU, kojoj je na čelu već osmu godinu akademik Zvonko Kusić, ima mandat do kraja ove godine pa je Akademija pred izborom novog vodstva. Predsjedni­k Kusić je javno pred akademicim­a izjavio da je njegov prijedlog za nasljednik­a akademik Velimir Neidhardt. Znameniti hrvatski arhitekt Velimir Neidhardt potpredsje­dnik je HAZU i jedan od najbližih Kusićevih suradnika, ali i predsjedni­k Upravnog vijeća Zaklade HAZU. Lako je moguće da će do izborne skupštine za novo vodstvo dobiti jakog protukandi­data.

 ?? SLAVKO MIDŽOR/PIXSELL ?? Akademik Zvonko Kusić na čelu je Akademije do kraja ove godine
SLAVKO MIDŽOR/PIXSELL Akademik Zvonko Kusić na čelu je Akademije do kraja ove godine
 ?? JURICA GALOIĆ/ PIXSELL ?? Bliže se izbori Za par mjeseci birat će novog predsjedni­ka i novo vodstvo Akademije
JURICA GALOIĆ/ PIXSELL Bliže se izbori Za par mjeseci birat će novog predsjedni­ka i novo vodstvo Akademije
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia