Večernji list - Hrvatska

U zadnji tren otpalo da izbori u HDZ-u budu poslije državnih

- Iva.puljic-sego@vecernji.net

Prošlo je da izbori za čelnike i tijela lokalnih organizaci­ja budu u roku od šest mjeseci nakon redovnih lokalnih izbora Iva Puljić-Šego Prema nacrtu novog Statuta HDZ-a, unutarstra­nački izbori za nacionalna tijela stranke (vodstvo i predsjedni­ka) održavaju se najkasnije mjesec dana prije isteka mandata njihovim članovima.

Milanović preživio i poraz

To znači da se ti izbori ne vežu za parlamenta­rne izbore iako je uglavnom uvriježeno da stranke svoja najviša tijela kao i predsjedni­ka biraju u roku od šest mjeseci nakon parlamenta­rnih izbora. Budući da je Predsjedni­štvo HDZ-a izabrano u svibnju 2016. godine, a Andrej Plenković za šefa te stranke u lipnju iste godine, to znači da bi novi unutarstra­nački izbori bili najkasnije u travnju 2020. godine. Redovni parlamenta­rni izbori ne bi trebali biti prije jeseni te godine pa će se funkcioner­i HDZ-a birati prije izbora. Doduše, ni postojeći Staut HDZ-a ne predviđa unutarstra­načke izbore nakon parlamenta­rnih, ali se Tomislavu Karamarku poklopilo, s obzirom na izbor 2012. godine, da mu je reizbor bio 2016. nakon parlamenta­rnih izbora 2015. Izvori iz HDZ-a otkrivaju nam da se u tezama za novi Statut predlagalo i raspravlja­lo da se i u HDZ uvede da izbori u stranci budu nakon parlamenta­rnih, ali da se od toga naglo odustalo. – Iako je ta ideja otpala u zadnji čas, ipak je prošlo da izbori za čelnike i tijela lokalnih organizaci­ja budu u roku od šest mjeseci nakon redovnih lokalnih izbora. Ni to nije bilo u postojećem Statutu – rekao nam je izvor iz HDZ-a. Princip većine stranaka uglavnom je da se šef stranke i Predsjedni­štva biraju nakon izbo- ra kako bi se temeljem izbornih rezultata evaluirao njihov rad/ uspjeh. SDP je, primjerice, u svom novom Statutu htio izbjeći da se unutarstra­nački izbori održavaju i nakon izvanredni­h parlamenta­rnih izbora, ali su predvidjel­i da se vodstvo stranke bira nakon redovnih izbora. Amandmanom Peđe Grbina ipak je prihvaćeno da unutarstra­nački nacionalni izbori moraju biti i nakon prijevreme­nih državnih izbora. Izborima u stranci nakon izbora u državi otvara se mogućnost kažnjavanj­a stranačkog vodstva u slučaju loših izbornih rezultata premda je, primjerice, Zoran Milanović u SDP-u bio reizabran za šefa stranke unatoč porazu na parlamenta­rnim izborima 2015. godine. Budući da je riječ o radnoj verziji novog Stauta HDZ-a, on je podložan izmjenama. Sinoć je, naime, Središnji odbor HDZ-a u

DAVOR BOŽINOVIĆ: Split je siguran grad. Razriješen­ost kaznenih djela veća je nego što je bila u ovo doba lani, kao što je i broj kaznenih djela manji Izborima u HDZ-u prije onih u državi izbjegava se kažnjavanj­e vodstva stranke

Šibeniku imao raspravu o novom stranačkom dokumentu (sjednica nije počela prije zaključenj­a ovog izdanja), pa nije isključeno da netko od članova neće imati primjedbu na termin održavanja unutarstra­načkih izbora. Međutim, HDZ-ovci su, čini se, ipak više uznemireni zbog ograničava­nja mandata na stranačkim funkcijama na četiri mandata, pa su se prigovori na tu odredbu čuli već na Predsjedni­štvu.

Amandmani na Statut

Novi Statut definira i tko čini uže i šire Predsjedni­štvo, što je dobro jer je dosad Andrej Plenković sazivao neformalno uže Predsjedni­štvo na kojem bi bili ljudi koji uopće nisu dio vrha HDZ-a, a kamoli potpredsje­dnici stranke. Statut HDZ-a bit će usvojen na Saboru stranke 26. svibnja, a dotad se amandmanim­a može radna verzija može mijenjati.

 ?? PIXSELL IGOR KRALJ/ ?? Izolirani incidenti stvorili su drukčiju sliku u javnosti
PIXSELL IGOR KRALJ/ Izolirani incidenti stvorili su drukčiju sliku u javnosti

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia