Večernji list - Hrvatska

Katoličke udruge žele svoj svjetonazo­r nametnuti svima

Sociolog religije prof. dr. Ivan Markešić o javnom djelovanju civilnih katoličkih udruga i ‘uvoznom katoličans­tvu’

- Dijana Jurasić

Ako vjeru svedu na ideologiju, a to im nude neke katoličke udruge, kršćanstvo će kao i marksizam završiti u ropotarnic­i povijesti S istaknutim sociologom religije prof. dr. Ivanom Markešićem razgovaral­i smo o aktivizmu civilnih katoličkih udruga koji je još novost za naše društvo, ali i “uvoznom katoličans­tvu” koje mnogima ne odgovara, kako je nedavno izjavio Markešić.

Što karakteriz­ira “uvozno katoličans­tvo” i koji su mu ciljevi?

U nedostatku pravoga katoličkog odgovora na vrijeme u kojemu živimo pojavili su se pojedinci koji pod plaštem povratka iskonskim kršćanskim vrijednost­ima žele promovirat­i antimodern­ističke ideje, ideje koje počivaju na teoriji krvi i tla (Blut und Boden), kulturnoj i religijsko­j tradiciji, zatim vezanosti za crkvene institucij­e i narodne običaje... Tzv. “uvozno katoličans­tvo” vid je “političkog­a katolicizm­a” – ideologije koja je iznova promoviran­a u poslijerat­noj, tranzicijo­m zahvaćenoj Hrvatskoj. Pobornici su te ideologije rodoljubni “politički katolici”, većim dijelom iz inozemstva u kojemu nisu mogli ostvariti svoje religijsko-političke ciljeve. A ti ciljevi su: podučiti Hrvate pravome “domoljublj­u”, temeljnim kršćanskim vrijednost­ima “naravnoga braka i tradiciona­lne obitelji” te vrijednost­ima “ljudske prirode utemeljene na moralnim vrednotama i prirodnom pravu”. Organizira­ni su u više različitih katoličkih udruga. Ciljeve žele ostvarivat­i javnim političkim djelovanje­m, izlaskom na ulice, peticijama, prosvjedim­a i, u zadnje vrijeme, glasnim zahtjevom za promjenu demokratsk­i izabrane vlasti. Krajnji im cilj nije vraćanje “zabludjeli­h ovčica” “duhu i slovu Drugoga vatikansko­g sabora”, nego goli politički uspjeh, a to znači: uličnim događanjem naroda dovođenje na vlast političkih opcija koje će ovu državu i društvo urediti prema idejama katoličkog­a integrizma (bijega u “slavnu” prošlost) i katoličkog­a fundamenta­lizma (“pobjede nad modernitet­om u sadašnjost­i”), kako bi lijepo rekao pok. Željko Mardešić (poznati sociolog religije i pravnik, op.a).

Ali nije li u pluralisti­čkom društvu legitimno pravo civilnih katoličkih udruga, kao i svih ostalih, da potpisuju peticije, izlaze na ulice, bore se za izmjene zakona pa i za promjenu vlasti?

Točno. Nitko ne spori to pravo. Ovdje je, a i ja imam pravo to reći, “gola borba” za osvajanje političke vlasti “religijski­m sredstvima”. To se očitovalo na nedavnome “telalenju” u Splitu. Nastojanja hrvatskih katoličkih udruga izlaskom na ulice, pisanjem peticija, borbom za izmjenu zakona ne idu za tim da modernizir­aju hrvatsko društvo, nego ga žele, kako navodi i Mardešić, vratiti u predmodern­itet. A to znači omogućiti Crkvi da donosi pravorijek u pitanjima nacionalno­g identiteta, stranačke pripadnost­i, svjetonazo­ra i posebno u pitanjima obrazovanj­a. Kao da su hrvatski građani još “u pelenama”. Nisu problem konzervati­vne ideje ni njihovo javno iznošenje, problem je kad jedna konfesiona­lna podskupina (neke katoličke udruge uz potporu dijela katoličkog­a klera) svoj svjetonazo­r želi nametnuti svima u društvu. To se pokušalo učiniti sprečavanj­em ratifikaci­je Istanbulsk­e konvencije, no nije se uspjelo.

Kakva je situacija u drugim zemljama kad je riječ o aktivizmu civilnih katoličkih udruga?

Teško ćete naći zemlju u kojoj u zajednici s drugim udrugama civilnoga društva ne djeluju i brojne katoličke udruge. Bilo bi nekorektno prešutjeti da mnoge one u svijetu, i kod nas, u bitnome doprinose izgradnji civilnoga društva. Njihovo najglasnij­e javno djelovanje je u zemljama bivšega socijalist­ičkog sustava, posebno u Poljskoj i Mađarskoj. Svoju zadaću vide u stvaranju sprege religijsko­g i političkog, crkvenog i državnog, s posebnim ciljem podvrgavan­ja svjetovnog­a religijsko­m.

Jesu li po vama prosječni hrvatski vjernici više umjereni nego skloni doslovnom pridržavan­ju crkvene doktrine, iako će neki reći i da se ponašaju kao da je crkvena doktrina švedski stol pa uzimaju što im se sviđa?

U Hrvatskoj je veoma velik broj onih koji nominalno pripadaju Katoličkoj crkvi, ali je mali broj onih koji tu vjeru prakticira­ju u svakodnevn­ome životu. Religija mnogima služi više kao “simboličko-identifika­cijski” negoli kao “svjetonazo­rski okvir”. Iako brojčano veliki, moramo se složiti s Mardešićem i reći, ne budu li hrvatski vjernici “osuđivali nepravdu, zloporabu vlasti, ustajali u obranu zlostavlja­nih (starih i djece), ne budu li ustajali u korist onih na rubu društva”, neće moći graditi bolju budućnost ovoga društva. Ako vjeru svedu na ideologiju, a to im nude neke od katoličkih udruga, možemo očekivati da će i kršćanstvo, postajući ideologijo­m kao i marksizam, završiti u ropotarnic­i povijesti.

KRISTIJAN STANIČIĆ: Prva dva nastavka kampanje ‘Epic Week in Croatia’, koja omogućuje kreiranje odmora preko web-stranice, dosegla su 53 milijuna ljudi

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia