Večernji list - Hrvatska

I toga ima! Stiže kanalizaci­ja bez duplog kopanja

Cilj je da se cesta ne kopa barem pet godina nakon asfaltiran­ja

- Stela Lechpammer

Trošak izvedbe priključen­ja koji inače stoji od 2500 do 7000 kuna na sebe su u sklopu pilot-projekta odlučili preuzeti Gradska četvrt i ViO Cesta se raskopa, cijevi se polože, rupe se zatrpaju i stavi se novi asfalt. Zvuči idealno? Da, za raskopavan­je tog tek stavljenog asfalta i još malo kopanja! To je do sada bila, čini se, provjerena formula kako radovima uludo ulupati novac te razbjesnit­i građane koji su se svakog puta kada se ovakav scenarij ponovio, pitali “tko je tu lud?!” Nije im bilo jasno koliko nekoordini­rane službe moraju biti da jedni kopaju, drugi popravljaj­u, pa treći onda opet kopaju, a na kraju ostaje manjak u proračunu i loše pokrpana cesta, često u gorem stanju nego što je bila prije početka radova.

Riješili problem financiran­ja

Da je takav modus operandi u Zagrebu više bio pravilo nego iznimka, smatra i predsjedni­k vijeća Gradske četvrti Novi Zagreb – zapad Jadranko Baturić. Stoga je u Hrvatskom Leskovcu, jednom od naselja u toj četvrti pokrenuo pilot-projekt koji bi se mogao nazvati “bez suvišnog kopanja“.– Mene je to ljutilo. U Maloj Mlakinam se dogodilo da smo asfaltiral­i cestu i za 20 dana su došli iz Vodoopskrb­e i odvodnje (ViO) kopati. Zakrpaju oni rupu, ali nije to više to, cesta je neravna, brže se uništava, ne može to tako – ističe Baturić koji je odlučio sklopiti dogovor s ViO. Cilj je da oni u dijelu Hrvatskog Leskovca gdje su proveli kanalizaci­ju, u jednom mahu spoje baš sve kuće, a kad njihovi strojevi izlaze iz ulica, ne moraju sanirati prijekope jer Gradska četvrt odmah dolazi i asfaltira. – Izbjegavam­o da se radi dvostruki posao. Također, ako smo sigurni da su svi spojeni, znamo da neće biti više kopanja. Sad ima da nitko ne dira tu cestu pet godina! – govori pak Miljenko Todorović, predsjedni­k vijeća Mjesnog odbora. Njegov je zadatak prije početka projekta bio ići od kuće do kuće te razgovarat­i s mještanima i uvjeriti ih da pristanu na priključiv­anje. Kako bi se izbjeglo odbijanje, morao se riješiti najvažniji problem – financije. – S Gradom je dogovoreno da građani umjesto za 4500 dobiju priključak za 1 kunu, ali su i dalje ostali troškovi izvedbe priključen­ja koji stoje od 2500 do 7000 tisuća kuna, ovisno o udaljenost­i na kojoj se kopalo i širini ceste – kaže Baturić te objašnjava kako su taj trošak odlučili na sebe preuzeti Gradska četvrt te Vodoopskrb­a i odvodnja. Nije poanta, kaže, kazniti one koji se ne priključe, nego motivirati ljude da to učine.

Ljudi bili skeptični

Stanovnici priznaju da su prema ideji bili skeptični te su mislili da će na kraju sigurno nešto morati platiti, stoga su se iznenadili kada su početkom ovog tjedna vidjeli strojeve da dolaze. Do sad se kopalo u nekoliko ulica, a do kraja ljeta bi svih 525 kuća, koliko je obuhvaćeno projektom, trebalo biti spojeno na kanalizaci­ju. – U ovom dijelu naselja će na kanalizaci­ju biti spojeno 99 posto kuća, a inače je prosjek u Zagrebu od 45 do 70 posto. To se odnosi na naselja u kojima se kanalizaci­ja naknadno provodi, ne u novima gdje postoji od početka – objašnjava Baturić te dodaje kako ViO planira ovaj način djelovanja primjenjiv­ati u cijelom Zagrebu ako se pokaže uspješnim u H. Leskovcu. Treba samo vidjeti hoće li asfaltiran­a ulica uistinu preživjeti bez naknadnih kopanja.

 ??  ?? Radovi (gore) počeli su ovaj tjedan i trebali bi biti gotovi do ljeta. U projekt velike nade polažu predsjedni­k GČ J. Baturić i M. Todorović iz MO (dolje)
Radovi (gore) počeli su ovaj tjedan i trebali bi biti gotovi do ljeta. U projekt velike nade polažu predsjedni­k GČ J. Baturić i M. Todorović iz MO (dolje)
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia