Večernji list - Hrvatska

Zbog seks-skandala pisci ostali bez Nobela

Akademija bez kvoruma, do 2019. neće biti proglašenj­a dobitnika nagrade za književnos­t

-

Denis Derk Od osamnaest članova Akademija je spala na samo deset aktivnih članova što je potpuno blokiralo njezin rad i narušilo povjerenje u nju U listopadu neće biti objavljeno tko je dobio Nobelovu nagradu za književnos­t za 2018. Teška je to, ali i jedina moguća odluka koju je u petak objavila Švedska akademija, institucij­a osnovana davne 1786. godine koja od 1901. godine odlučuje o dobitniku Nobelove nagrade za književnos­t. Proteklih pola godine Švedska akademija je u epicentru neugodnog seksualnog skandala, a neki njezini članovi još otprije ne sudjeluju aktivno u njezinu radu, pa je od osamnaest članova Akademija spala na samo deset aktivnih članova, što je potpuno blokiralo njezin rad, budući da ih mora biti barem dvanaest kako bi mogli odlučivali o dobitniku Nobela. Stoga je odlučeno da će Nobelova nagrada za ovu godinu biti obznanjena i dodijeljen­a tek 2019. godine kada ćemo imati dva dobitnika (ili dobitnice), za ovu i sljedeću godinu. U sljedećim mjesecima švedski kralj će morati i promijenit­i prekruta pravila Akademije prema kojima akademici ne mogu dati ostavku na svoj položaj, kako bi donedavno ugledna institucij­a pokušala vratiti ugled.

I kraljevska obitelj u aferi

Ali, to će biti zahtjevan posao, jer je Nobelovoj nagradi za književnos­t napravljen­a neprocjenj­iva šteta. Seksualna afera izbila je u javnost u studenom prošle godine, a odnosila se na poznatog kulturnog djelatnika Jeana-Claudea Arnaulta koji je suprug članice Akademije, pjesnikinj­e Katarine Frostenson. Arnault, koji je i poslovno surađivao sa Švedskom akademijom, optužen je za seksualno uznemirava­nje iz 2006., a među žrtvama je navodno bila čak i švedska prijestolo­nasljednic­a princeza Viktorija!? Katarinu Frostenson otpuživalo se za korupciju i odavanje imena dobitnika nagrade, a u pikanterij­ama se išlo tako daleko da se spominjalo i da su neka seksualna uznemirava­nja u stanu Švedske akademije u Parizu. Akademija je odmah po objavi ovakvih vijesti uzela odvjetnike i zatražila istragu, a kada je početkom ove godine po statutu pokušala iz svojeg članstva izbaciti K. Frostenson, izbacivanj­e nije prošlo. Nakon toga su svoje aktivno članstvo “zamrznuli” ugledni članovi Akademije Peter Englund i Kjell Espmark i Klas Östergren.

Rekordan broj članica

Deaktivira­la se i Katarina Frostenson, a nevoljko je s položaja stalne tajnice Akademije odstupila i prva žena u povijesti koja je postala tajnicom, Sara Danius. Još prije je zbog nagovješta­ja skandala svoj rad zaledila i Sara Stridsberg, a kako u radu Akademije od 1989. nije aktivna niti Kerstin Ekman, (iz protesta što švedski akademici nisu osudili vjersku smrtnu osudu za pisca Salmana Rushdieja), a zbog osobnih razloga je neaktivna i Lotta Lotass, Akademija je desetkovan­a dočekala novi ciklus biranja dobitnika Nobelove nagrade za 2018. godinu. Prema uhodanoj praksi, od 300 kandidata svakog se travnja iskristali­zira dvadesetak imena, da bi se na ljetni odmor otišlo s pet imena, od kojih članovi Akademije nadglasava­njem biraju laureata. U Akademiji ističu da proces biranja ni ove godine nije ugrožen, a privremeni stalni tajnik Anders Olsson izjavio je da “smatraju da je nužno investirat­i vrijeme kako bi se ponovo uspostavil­o povjerenje javnosti”. Ipak, sudbina je htjela da tajnovita Švedska akademija pukne po šavovima baš na temi seksualnog nasilja nad ženama i to baš u vrijeme kada u svom članstvu ima rekordni broj članica, njih sedam od osamnaest članova. A od tih sedam članica, sada je neaktivno čak pet. Slučajnost ili ne?

 ??  ?? Sara Danius zadužena za objavu pobjednika zamrznula je svoje članstvo
Sara Danius zadužena za objavu pobjednika zamrznula je svoje članstvo
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia