Večernji list - Hrvatska

Hrvatska u Novi Sad s čak osam sudaca

U dva desetljeća, ni s jednog Prvenstva Europe karataši se nisu vratili bez odličja

- Drazen.brajdic@vecernji.net

Najbogatij­i ulov zbio se 2003. u Bremenu (sedam medalja), a potom u Zagrebu 2009. i Zürichu 2011. kada je osvojeno po šest medalja Dražen Brajdić U posljednja dva desetljeća nije bilo Prvenstva Europe na kojem Hrvati nisu osvojili odličje. Medaljaške “posti” je na svjetskim prvenstvim­a bilo, ali ne i europskim, pa se čelni ljudi Hrvatskog karate saveza nadaju da će tako biti i ovom prilikom, sljedeći tjedan u Novom Sadu.

Svi na spavanje u 22 sata

Najveći optimist je muški izbornik Esad Garibović, nekad i sam reprezenta­tivac, koji sada pod svojim ravnanjem u reprezenta­ciji ima vlastitog sina Enesa. – Uz malo sreće mi u svih pet težinskih skupina možemo do medalje, no naši najjači aduti su braća Kvesić i Enes. Konkurentn­a bi trebala biti i borbena momčad tim više što smo ove godine prvi put imali čak dva tjedna zajednički­h priprema. A dva tjedna priprema u hrvatskom karateu su jako puno. – Na ovim pripremama postigli smo čak i to da su svi išli na spavanje u 22 sata. Nažalost, mi nemamo nacionalni kamp kakav imaju najjače karataške zemlje poput Turske, Francuske, Italije u kojima njihovi karataši uoči velikih natjecanja provedu zajedno i po dva mjeseca. No, do medalja se može i bez toga i to nije alibi. Toliko od odveć optimistič­nog Garibovića koji ove godine najboljeg pojedinca ima u Ivanu Kvesiću (84 kg) koji je trenutačno u boljoj formi od brata Anđela, brončanog teškaša sa SP-a. – Anđela su uneredile ozljede, a ja sam imao dobru polusezonu. Na turnirima Premijer lige triput sam bio u borbi za medalju, a jednom sam turnir i osvojio i to onaj u Dubaiju kada sam pobijedio Japanca, prvoplasir­anog borca sa svjetske rang-liste.

Samo Turska ima više sudaca

S obzirom na to da se Ivona Tubić udala i da u reprezenta­ciji zbog posla više nema Azre Saleš, borbena ekipa neće biti tako jaka kao na prijašnjim natjecanji­ma, no kapetanica Ana Marija Čelan Bujas najavljuje da će ona i cure biti konkurentn­e. Uostalom, u sastavu je još uvijek Ana Lenard, 27-godišnja Samoborka koja u svojoj vitrini ima europsko pojedinačn­o zlato, srebro i broncu. U Novom Sadu će nastupiti i šestero kataša pri čemu valja reći da i muška i ženska posada, zbog činjenice da svi ne žive u istom mjestu, nisu imali dovoljno zajednički­h sati, pa možda konkurentn­iji budu pojedinci Vlatka Kiuk i Tomislav Stolar. A hrvatski suci konkurentn­iji su no ikad jer će ih u Novom Sadu biti čak osam, a više sudaca imat će samo Turska, što je zacijelo zasluga Stjepana Čelana, glavnog tajnika Europskog karate saveza.

Zahvaljuju­ći S. Čelanu, glavnom tajniku EKF-a, Hrvatska će na EP-u imati čak osam sudaca

 ??  ?? Dva tjedna zajednički­h priprema rekord su za ovaj sport jer Hrvatska nema nacionalni centar poput Francuske, Italije, Turske...
Dva tjedna zajednički­h priprema rekord su za ovaj sport jer Hrvatska nema nacionalni centar poput Francuske, Italije, Turske...

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia