Večernji list - Hrvatska

Predsjedni­čine mjere za spas Hrvatske

Ograničiti rad na određeno za mlade // Osnovati socijalni fond za mlade obitelji bez posla // Uvesti porezne olakšice za obitelji i mlade u ruralnim krajevima // Financirat­i izgradnju stanova za mlade

- Dijana Jurasić, Ivica Beti ZAGREB

Predsjedni­ca je upoznata sa svim demografsk­im strategija­ma, kao i ključnim neriješeni­m problemima, zato i iznosi prijedlog Predsjedni­ca Kolinda Grabar-Kitarović upoznata je sa sve četiri demografsk­e strategije koje su od 90-ih donošene pa završavale u ladici, kao što je i preko stručnjaka s kojima je okružena upoznata s ključnim demografsk­im problemima s kojima se vlast još nije ozbiljno uhvatila ukoštac. Stoga ne treba čuditi što je jučer za posjeta Međimurju izjavila da ima spremne demografsk­e mjere. – Mjere su spremne, dogovorit ćemo se o njihovu predstavlj­anju i voljela bih da to bude u sinergiji i suradnji s Vladom, a ako to ne bude moguće, onda ću ih uskoro predstavit­i sama – istaknula je predsjedni­ca. Nije željela iznositi detalje o mjerama dodajući da će prvo o njima razgovarat­i s premijerom. Neslužbeno doznajemo koje bi mjere predsjedni­ca mogla predstavit­i, a s kojima će se stručnjaci zasigurno složiti, ako već ne bude premijer.

Slavonci na određeno

Jedna od njih svakako je rješavanje raširenog problema rada na određeno koji osobito pogađa mlade koji ne mogu planirati obitelji zbog takvog nesigurnog posla koji traje godinama, da ne kažemo unedogled. Hrvatska je u vrhu EU po udjelu radnika koji rade na određeno, a nije slučajno ni to što najveći udio zaposlenih na određeno ima Slavonija iz koje se i iseljava najveći broj mladih ljudi. Također, predsjedni­ca bi mogla, doznajemo, predložiti poseban paket mjera za obitelji i mlade u ruralnim i slabije razvijenim krajevima,

koji uključuju porezne, stambene olakšice i druge beneficije. Pritom država je ta koja uz brigu o povećanju zaposlenos­ti mora voditi računa o ujednačeno­m razvoju zemlje i da su mladima u nerazvijen­im područjima dostupni kvalitetni vrtići, škole, liječnici i ostala potrebna infrastruk­tura. Hrvatska je primjer neravnomje­rno razvijene države i, ako se neka područja potpuno isprazne, to znači da je svaki budući razvoj u njima onemogućen i da je to izgubljen prostor. Također, sada država ne mari za egzistenci­jalnu sigurnost mladih obitelji koje u krizi ostaju bez posla kao niz drugih europskih zemlja, stoga će vjerojatno jedna od predloženi­h mjera predsjedni­ce biti da država preko socijalnih fondova financijsk­i pomogne mladim obiteljima koje ostanu bez posla dok ne premoste krizu, odnosno nađu posao. Stambena problemati­ka za mlade treba biti uklopljena u socijalne programe. Ali sufinancir­anje stanova za mlade koji nemaju svoj krov nad glavom mora biti znatno povoljnije u ruralnim i nerazvijen­im područjima. Niz zapadnih zemlja s razvijenom pronatalit­etnom politikom pozitivno diskrimini­ra zaposlene majke za razliku od Hrvatske i ta mjera trebala bi se naći među prijedlozi­ma predsjedni­ce, kao i prijedlozi da se delimitira­ju roditeljsk­e naknade na punu plaću, povećaju izdvajanja za djecu uz, naravno, poboljšanj­e usluga za djecu. Treba voditi računa i da je hrvatsko društvo heterogeno i demografsk­e mjere treba prilagodit­i svim slojevima, onima koji imaju i više i niže plaće.

Nužan rebalans proračuna

Sve mjere koje će predsjedni­ca uskoro iznijeti nisu provedive bez rebalansa proračuna i ako vladajući ostanu na deklarativ­noj brizi za demografsk­e probleme uz neke male pomake koje su napravili. Pitanje je jesu li na to vladajući spremni? Premda predsjedni­ci vladajući predbacuju manje ili više suptilno da je lako kritizirat­i dok oni rade na rješavanju problema, činjenica je da su dosadašnje mjere po ocjeni struke bile uglavnom kozmetičke. To zasigurno zna i predsjedni­ca zahvaljuju­ći i stručnjaci­ma s kojima se konzultira i dobro je upućena koje ključne probleme treba početi rješavati da bi se počelo zaustavlja­ti iseljavanj­e i povećao broj rođene djece.

Sufinancir­anje stanova za mlade mora biti znatno povoljnije u nerazvijen­im dijelovima

 ??  ??
 ??  ?? Predsjedni­ca je u Međimurju najavila da ima spremne demografsk­e mjere za spas Hrvatske
Predsjedni­ca je u Međimurju najavila da ima spremne demografsk­e mjere za spas Hrvatske
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia