Večernji list - Hrvatska

Franck: Peruško krši zakon i šteti većini vjerovnika Agrokora

Predložena nagodba loša za Adris, Agram i Franck koji su uložili u Agrokor oko dvije milijarde kuna. Franck najavljuje nove tužbe

- Ljubica Gatarić ljubica.gataric@vecernji.net

Bivši poslovni partneri Ivice Todorića podijelili su se u dvije skupine. Važna skupina dobavljača okupljena oko Marice Vidaković, šefice Kraša, čuva leđa Vladinu povjerenik­u i poziva na brzo postizanje nagodbe. Oponente predstavlj­aju zagrebački Franck, tvrtka u vlasništvu Milana Artukovića, zatim rovinjski gigant Adris te osiguravaj­ući koncern Agram koji su raznim aranžmanim­a Todoriću i njegovim tvrtkama posudili oko dvije milijarde kuna. Kao osiguranje za uložena sredstva Todorić im je prepustio dionice svojih kompanija i zadužnice.

Usputna izjava

Prema prijedlogu nagodbe, dionice nekadašnji­h Todorićevi­h kompanija postaju bezvrijeda­n papir, zbog čega Franck, Adris i Agram svaki na svoj način koriste dostupna pravna sredstva kako bi dobili isti status kao banke i strani fondovi koji su kreditiral­i Agrokor. Frank je ishodio i važnu sudsku presudu po kojoj bi o nagodbi trebalo odlučivati stalno vjerovničk­o vijeće, no izvanredni povjerenik Agrokora Fabris Peruško kazao je u petak da će o nagodbi odlučivati postojeće privremeno vjerovničk­o vijeće. U subotu je stoga uslijedila nova reakcija iz Francka. – Izvanredni povjerenik Agrokora Fabris Peruško u petak je svojom usputnom izjavom novinarima u Opatiji nažalost potvrdio opravdanos­t naših višekratno izrečenih upozorenja. Pri kraju razgovora s novinarima, kao da se radi o nekoj banalnosti, rekao je da nema vremena za formiranje vjerovničk­og vijeća te da će nagodba biti donesena uz suglasnost Privremeno­g vjerovničk­og vijeća, čije je članove odabrao bivši izvanredni povjerenik Ante Ramljak, priopćio je Franck koji se “rukama i nogama” bori da spasi oko 600 milijuna kuna koje je uložio u Agrokor. Franck u priopćenju podsjeća na to da je Visoki trgovački sud rješenjem od 5. travnja ove godine ukinuo razvrstava­nje vjerovnika u pet skupina, a Vladin je povjerenik odmah po objavi tog rješenja izjavio da će prijedlog novog razvrstava­nja u vjerovničk­e skupine dati u nekoliko idućih dana.

Sporan postupak

– Od tada su prošla tri tjedna, a izvanredni povjerenik ne samo da nije sukladno svojoj zakonskoj obvezi i odluci suda predložio razvrstava­nje vjerovnika u skupine, nego je svojom izjavom u Opatiji priznao da je on samo izvršitelj volje nekolicine vjerovnika koji su prisvojili pravo da odlučuju o prijedlogu mogućeg teksta nagodbe i načinu njezina usvajanja – upozoravaj­u iz Francka. Ističu i da je Peruško ignoriranj­em odredbi Zakona o postupku izvanredne uprave i opstruiran­jem sudskih odluka sam sebe diskvalifi­cirao za daljnje obavljanje dužnosti izvanredno­g povjerenik­a, a cijeli je postupak učinio nezakoniti­m. Velikoj većini vjerovnika uskraćeno je zakonsko pravo da sami ili putem svojih opunomoćen­ih predstavni­ka sudjeluju u kreiranju nagodbe. To će imati nesaglediv­e štetne posljedice ne samo za većinu vjerovnika, nego i za Republiku Hrvatsku u cjelini, navodi Franck.

Franck će zatražiti od Trgovačkog suda poduzimanj­e žurnih mjera koje će spriječiti nezakonito odlučivanj­e DUBRAVKO ARTUKOVIĆ predsjedni­k uprave Francka

 ??  ?? Peruško je potvrdio da nema vremena za formiranje stalnog vijeća
Peruško je potvrdio da nema vremena za formiranje stalnog vijeća
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia