Večernji list - Hrvatska

Sezona počela, a Plitvice bez letaka! Gosti ih ionako bacaju...

Tiska se 1,4 milijuna letaka, a svi su dostupni i u digitalnom obliku Posjetitel­ji neće biti zakinuti za kvalitetne informacij­e o parku, u kojem s tim ciljem najavljuju i skoru edukaciju za vodiče

- Radmila Kovačević

radmila.kovacevic@vecernji.net Turisti dolaze na Plitvice, a turistički­h prospekata nema! Možete vjerovati? Glavno da su digli cijene ulaznica, jedan je od žučljivih komentara koji se proteklih dana mogao pročitati na društvenim mrežama. Odgovor zaposlenik­a Nacionalno­g parka razočarano­j grupi glasio je tada da se prospekti – tiskaju. Sredina svibnja, gosti uvelike stižu, a promidžben­i materijali tek se tiskaju?! U Nacionalno­m parku ne opovrgavaj­u da im pojedinih letaka ponestaje. Na vrijeme su, kažu, naručili nove, ali kasni isporuka. – Za 2018. naručili smo ukupno 1,4 milijuna letaka o Nacionalno­m parku Plitvička jezera, od općih letka do letaka o šumama, sedri, bioraznoli­kosti, biljkama mesožderka­ma… – odgovaraju u NP-u.

Skupi recikliran­i papir

– Svi se ti leci mogu pronaći i u digitalnom obliku na našoj web-stranici: https://np-plitvicka-jezera.hr/multimedij­a/ brosure, jer dugoročno težimo smanjenju broja papirnatog materijala. Odlučili smo se za tiskanje na recikliran­om papiru, što je skuplje nego na običnom i troškovi su poprilični. No racionalan pristup i ušteda nisu nam jedini motiv. Pitamo se i koliko je pametno tiskati tolike letke kad ih mnogi posjetitel­ji odbace odmah u parku. I to ne u kante za smeće, nego ih skupljamo okolo, u prirodi. Nismo brojili, ali prema nekim procjenama, godišnje se odbaci minimalno 130.000 raznih promidžben­ih materijala, vrlo vjerojatno i dvostruko više, a nije isključeno da je riječ i o pola milijuna primjeraka – kažu na Plitvicama i ističu da im je razvoj digitalne komunikaci­je među prioriteti­ma. Od prosinca lani imaju i novu web-stranicu, stranicu na Facebooku i Instagramu, a trenutačno je u izradi i aplikacija koja bi posjetitel­jima trebala predstavit­i ne samo park, nego i turističku ponudu okolnog kraja. – Iako tiskamo nešto više letaka nego lani, ne pratimo rast broja posjetitel­ja koji se približava dva milijuna. Orijentira­ni smo na usmjeravan­je komunikaci­je prema našim digitalnim platformam­a – kažu u Javnoj ustanovi NP Plitvička jezera. Kako posjetitel­ji ne bi ostali zakinuti za kvalitetne informacij­e, uskoro će održati i edukacije za vodiče NP-om.

Ulaznica po 50 kuna

Na Plitvicama su za posjetitel­je, od Dana bioraznoli­kosti 22. svibnja do 27. svibnja, za namjernike priredili i posebne cijene nakon 14 sati. Vremena je dovoljno da se obiđu sve plitvičke ljepote, s obzirom na to da prosječan posjet parku traje četiri sata, a akcijska cijena u spomenutom razdoblju svega 50 kuna. S uštedom se može na Dane lokalne kuhinje u motelu Grabovac, na neke od poznatih ličkih specijalit­eta. Meni od četiri slijeda stoji 120 kuna.

Dugoročan je plan što manje tiskanih letaka i komunikaci­ja putem digitalnih platformi

 ??  ?? Broj posjetitel­ja na Plitvicama ove će godine doći do dva milijuna
Broj posjetitel­ja na Plitvicama ove će godine doći do dva milijuna

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia