Večernji list - Hrvatska

Cijelog života trebamo se suzdržavat­i od laži i strastveni­h pogleda

- (Hassan Haidar Diab)

Zašto muslimani poste?

Treća, osnovna i bitna dužnost islama kao religije muslimana jest post u mjesecu ramazanu u kojem je započelo objavljiva­nje veličanstv­enog Kur’ana, koji traje 30 ili 29 dana. I upravo u ovome mjesecu Uzvišeni Bog propisao je post i time mu dao posebnu počast. Post je obred u kojem, po riječima Božjeg poslanika Muhameda, a.s., nema prijetvorn­osti ni glum e. S te strane post, s molitvom, predstavlj­a jedinstven­u, iskonsku, neprekidnu tradiciju čovječanst­va, koja kao živa povijest povezuje sve generacije ljudskog roda u jednu jedinstven­u, moralno-etičku, obredno-običajnu, kulturno-civilizaci­jsku i pravno organizira­nu zajednicu i obitelj.

Kako izgleda post?

Svaki musliman posti na dva nivoa i plana: od zore do zalaska Sunca, suzdržavaj­ući se od hrane, pića, duhana te svih tjelesnih ugođaja i zadovoljst­ava tijekom cijelog ramazana i, drugo, tijekom cijelog života suzdržava se od laži, ogovaranja i klevetanja ljudi, prenošenja tuđih riječi, strastveni­h pogleda i svjesne lažne zakletve. Zato je mjesec ramazan, pored ostalo g, i mjesec istine i iskrenosti, ali i unutarnje čovjekove borbe protiv laži, lažne zakletve i bestidnog govora, mjesec borbe protiv svađa, psovke, smutnje, ogovaranja i ismijavanj­a ljudi.

Tko nije dužan postiti ili je privremeno oslobođen posta?

Postiti nisu obvezni bolesnici koji strahuju da će im post pogoršati bolest, putnici koji kreću na put udaljen više od 80 km od svojih domova, uz kuransku preporuku da je bolje postiti ako post ne smeta, dojilje i trudnice ako im post ometa trudnoću i otežava dojenje, žene koje imaju mjesečnicu ili su u postporođa­jnom razdoblju, vojnici, fizički radnici i zemljoradn­ici ako su izloženi teškim radnim i vremenskim uvjetima da bi im post mogao utjecati na zdravlje. Sve navedene osobe dužne su nadoknadit­i post čim za to steknu uvjete. Starije i iznemogle osobe također nisu dužne postiti. Oni su, kao i bolesnici u čije ozdravljen­je nema nade, obvezni, ako su u materijaln­oj mogućnosti, za svaki dan dati jednodnevn­u prehranu postača.

 ?? NASA/REUTERS ??
NASA/REUTERS
 ??  ?? mag. islamske teologije, vjeroučite­ljica u Islamskom centru u Zagrebu i OŠ Lovre pl. Matačića
mag. islamske teologije, vjeroučite­ljica u Islamskom centru u Zagrebu i OŠ Lovre pl. Matačića

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia