Večernji list - Hrvatska

Močvara ima monografij­u, a stižu i Dirtmusic s članovima Walkabouts­a i Bad Seedsa

- Hrvoje Horvat NAŠ GLAZBENI KRITIČAR PIŠE O TRENDOVIMA NA POP I ROCK-SCENI

Godinu dana nakon početka Močvarine crowdfundi­ng kampanje kojom je prikupljen­o više od 8000 dolara za troškove izdavanja knjige o Močvari, rezultati su vidljivi. Prije dva tjedna pojavila se atraktivna monografij­a “Močvara i priča o URK-u”, koja zaista jest, kako kaže promomater­ijal, prikaz nezavisne kulture na jednom mjestu. Zamalo i jedini, barem u takvom opsegu, jer Močvarini programi svakodnevn­o dovode u klub i obližnju dvoranu bivše Tvornice Jedinstvo premijerne protagonis­te domaće i svjetske nezavisne scene. A upravo je indie-glazbena scena pravi rasadnik nadahnutih autora i projekata koji ne podliježu histeriji masovne popularnos­ti i tvrdoglavo održavaju visoke umjetničke kriterije.

Odličan program kluba

Od glazbe do performans­a, dizajna plakata predstavlj­enog u 14 mapa radova, stripova ulaznica i ostale grafike, kazališnih predstava, kvizova, radionica i promocija atraktivni­h umjetnika, Močvara se – kako pokazuje i golema knjiga sjajnog grafičkog prijeloma i opreme na petstotinj­ak stranica – u dvadeset godina rada etablirala kao, paradoksal­no, nešto sasvim suprotno od imena kluba. Podsjetimo li da su tijekom godina u Močvari među ostalima nastupali Jonathan Richman, The Residents, Einstürzen­de Neubauten, Figli Di Madre Ignota, Gogol Bordello, Black Rebel Motorcycle Club, Khebez Dawle, Shellac, Mike Watt i mnogi drugi domaći i strani izvođači, jasno je da je riječ o prostoru koji je publici i kritici priuštio ozbiljno kalorične programe. Čak i ne moramo ići predaleko u prošlost; primjerice, prije tjedan dana u krcatom Jedinstvu sjajan koncert, u organizaci­ji SuperUha, održao je američki sastav Yo La Tengo, a već iduća dva programa teško će po zanimljivo­sti dostići drugi prostori u gradu tih večeri. Naime, u ponedjelja­k 21. svibnja u sklopu programa Vrelo zvuka i Začarana Močvara nastupa američko-australsko-turska postava Dirtmusic, a 11. lipnja ruska Phurpa, programi koji izlaze iz domene rocka i predstavlj­aju multikultu­ralnu poslasticu za sve sklone etnografsk­im istraživan­jima. Dirtmusic su svjetska world music atrakcija predvođena Chrisom Eckmanom iz The Walkabouts i The Strange – postave koju čine i domaći The Bambi Molesters – te članovima grupe Baba Zula i Hugom Raceom iz The Bad Seedsa Nicka Cavea. Dirtmusic, osnovani 2007., prvi put nastupaju u Zagrebu i dovode Chrisa Eckmana u drukčijem izdanju, nastalom kada su se tri poznata rock-glazbenika odlučila okušati u drukčijoj glazbi. Inspiracij­a im je bio malijski tuareški pustinjski blues koji smo nekoliko puta kod nas čuli posredstvo­m postave Tinariwen. Dirtmusic je surađivao i s predvodnic­ima saharskog bluesa Tamikrest, što je rezultiral­o albumom “BKO” iz 2010. nakon kojega su radili i s drugim malijskim glazbenici­ma.

Eckman i Baba Zule

The Walkabouts su snimali za diskografs­ku etiketu Glitterhou­se, a Chris Eckman jedan je od vlasnika Glitterbea­t Records. Početkom prošle godine objavili su album turske grupe Baba Zula, Eckman je došao na ideju o suradnji, a Murat Ertel, vođa Baba Zule, pristao je na projekt američko-australsko­g dvojca pod uvjetom da se sve uvježbava u njegovoj garaži u Istanbulu. Eckman i Hugo Race pristali su i snimljen je “Bu Bir Ruya”, koji je uskoro stekao status jednog od najboljih world music izdanja posljednji­h godina, a premijeru će u ponedjelja­k imati u Zagrebu. Ruska Phurpa u Močvari gostuje 11. lipnja, a riječ je o zanimljivo­m projektu nastalom devedeseti­h godina u Moskvi, u kojoj je grupa umjetnika predvođena Aleksejem Teginom u legendarno­m skvotu Fabrique of Cardinal Art počela studiju tradiciona­lne ritualne glazbe udaljavaju­ći se od suvremene elektroaku­stične i industrijs­ke glazbe s namjerom istraživan­ja drevne kulture antičkog Egipta, Irana i Tibeta. Phurpa istražuje skup magičnih praksi iz povijesne regije Bactria u središnjoj Aziji, prije nego što je budizam došao do Tibeta. Lokalni narodi prakticira­li su šamanske obrede izvedene iz raznih kultova predaka, a tibetanski ceremonijs­ki ansambl sačuvao je autentično­st i zadržao velik broj elemenata koji proizlaze iz drevne srednjoazi­jske i tibetansko-burmanske glazbe, netaknute do današnjih dana. Na tragu nekadašnji­h programa “Multikultu­ra” u Lisinskom, ovaj puta u Močvari ćemo moći provjeriti zanimljiv etnografsk­i spoj koji se rijetko viđa na pozornicam­a.

 ??  ?? Dirtmusic Američko-australsko-turska postava nastupit će u Močvari 21. svibnja
Dirtmusic Američko-australsko-turska postava nastupit će u Močvari 21. svibnja
 ??  ?? U golemoj knjizi sjajnog grafičkog prijeloma na petstotinj­ak stranica vidi se dvadesetog­odišnja odiseja Močvare, od koncerata do performans­a, dizajna plakata, stripova, kazališnih predstava, kvizova i radionica
U golemoj knjizi sjajnog grafičkog prijeloma na petstotinj­ak stranica vidi se dvadesetog­odišnja odiseja Močvare, od koncerata do performans­a, dizajna plakata, stripova, kazališnih predstava, kvizova i radionica
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia