Večernji list - Hrvatska

Kladio bih se na Real, Obradović će osvojiti deseti naslov

Kao GM ja najviše osjetim kada se izgubi neka važna utakmica

- Dražen Brajdić

Tabaka i Spahiju nisam predlagao za trenera Makabija po putovnici, nego zato što sam mislio da su u tom trenutku za nas najbolji drazen.brajdic@vecernji.net Nikola Vujčić (39) već je godinama standardni sudionik euroligašk­og Final Foura. Nakon šest igračkih, među kojima je dva osvojio, uslijedio je jedan u ulozi generalnog menadžera (i taj je osvojio), Nikola je posljednji­h godina gost svakog od organizato­ra završnih turnira kao ambasador Eurolige. Kao jedna od legendi koju je kolega Vlada Stanković u svojoj sjajnoj knjizi o 101 velikanu europske košarke nazvao “Mister triple-double”.

Obradović je detaljan taktičar

Nakon Nikole, nitko u Euroligi nije uknjižio trostruko-dvostruki učinak. Vujo ih ima dva. – U Euroligi je teško imati 10 skokova i 10 asistencij­a jer se kvali- teta koncentrir­ala i nitko neće pustiti nekoga da se razmaše. Teško je takvo što očekivati i posljednje­g dana ovosezonsk­e Eurolige, večeras u beogradsko­j Štark Areni (20 sati), u finalu Fenera i Reala, no Nikola ipak predmnijev­a sljedeće: – Imam osjećaj da je negdje zapisano da Željko Obradović svoj 10. naslov klupskog prvaka Europe osvoji baš u Beogradu, u gradu u kojem je počeo neponovlji­vu trenersku karijeru. Čujem da će iz Istanbula u nedjelju doći barem još osam čartera pa će Fenerbahçe igrati pred “domaćom” publikom. Obradović je fantastiča­n, iznimno detaljan, taktičar. U polufinalu protiv Žalgirisa stalno je napadao najslabiju kariku suparnika, a jako se dobro branio od onoga što je Jasikeviči­us pripremio. Realovu priliku vidim jedino u šuterskom ludilu, onakvom kakvo je bilo protiv CSKA. Još od 2013. Nikola je sportski direktor Makabija s kojim je europski prvak bio 2014. u Milanu. No, za ovaj klub uslijedile su “tri gladne godine”, bez osvojenog naslova prvaka Izraela i plasmana na Final Four Eurolige. – Kad se izgubi neka važna utakmica, ja sam taj koji to najviše osjeti, no zanimljiv je to posao. Da se igra na tri pobjede, teško bi nas tko dobio, no u Izraelu nema doigravanj­a za prvaka, nego se igra Final Four, a u jednoj utakmici sve je moguće pri čemu smo mi imali i pehova s ozljedama i bolestima. Već četiri godine Makabija nema na Final Fouru Eurolige. – Uslijedila je drukčija Euroliga sa 16 klubova i koncentrir­anom kvalitetom pa više nema mogućnosti “plivanja između”, sreće sa ždrijebom i lakšom skupinom. Ti sada moraš odigrati 30 utakmica NIKOLA VUJČIĆ: sportski direktor Makabija na najvišoj razini, a da bi ušao u doigravanj­e, trebaš ih dobiti 17 što baš i nije lako. Osim toga, mi smo po proračunu daleko ispod ovih 5-6 klubova koji su iznad svih. CSKA ima navodno proračun od 37, a Fenerbahçe od 30 milijuna eura. – Tražimo načine da se opet domognemo Final Foura. S obzirom na to da je u Izraelu u tijeku završni dio ligaškog dijela, hoće li netko zamjeriti GM-u, odnosno sportskom direktoru što nije uz momčad? – Baš suprotno. Ovdje u Beogradu svi su agenti igrača pa i ja moram biti tu. Njegov je posao i taj da predlaže trenera, kada se klub zahvali prethodnom, a u posljednje tri godine Makabi je za šefa struke imenovao dva Hrvata. Najprije Žana Tabaka, a prošlo ljeto Nevena Spahiju. – Nisam ja njih birao po putovnici, nego po tome što sam mislio da su u tom trenutku za nas najbolji izbor. Uostalom, u Makabiju se nikad autokratsk­i nisu donosile odluke. Mi imamo neku vrstu savjeta čiji se članovi međusobno usuglašava­ju uoči donošenja takvih odluka. Kako se drži trener Neven Spahija?

Ne moraju svi igrati u NBA-u

– Svi zajedno proživljav­amo turbulentn­u sezonu, a tu su i ruska pravila koja kažu da svaka momčad u svakom trenutku mora imati po dva izraelska igrača

Za naslov prvaka Europe u 20 sati igrati će Fenerbahçe i madridski Real

na parketu. Upitno je što će s prvenstvom i biti jer su izraelski igrači upravo pokrenuli štrajk. Nikolu su ovih dana mnogi pitali zašto on nikad nije otišao u NBA? – Ne moraju svi ići u NBA. Lijepa košarka igra se i u Europi. Ima i sada igrača poput De Coloa koji bi mogli igrati u NBA-u, no ostao je tu. Ja sam igrao košarku zbog trofeja, to su bili moji primarni motivi. Igrao sam sedam puta na Final Fouru, imam oko 25 trofeja i to me držalo u košarci.

 ??  ?? Nikola Vujčić od 2013. godine radi kao sportski direktor Makabija
Nikola Vujčić od 2013. godine radi kao sportski direktor Makabija

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia