Večernji list - Hrvatska

Lovro Kuščević Velika životna ispovijest najbogatij­eg ministra u Plenkoviće­voj Vladi

Ministar uprave namjerava digitalizi­rati Hrvatsku da ljudi više ne obilaze šaltere, nego da sve rješavaju iz stana, a slobodno vrijeme provede na svom otoku

- Razgovarao: HASSAN HAIDAR DIAB Snimio: SANJIN STRUKIĆ/PIXSELL

MI, BRAČANI, NISMO ŠKRTI KAO U VICEVIMA, SAMO NAS JE ŽIVOT NAUČIO DA BUDEMO RACIONALNI

Ministar uprave Lovro Kuščević, Bračanin, najbogatij­i je ministar u Plenkoviće­voj Vladi. Uvijek je ležeran, kao da ga nimalo ne brinu afere koje potresaju Hrvatsku, ali ni najavljeni referendum­i koji bi dodatno mogli uzdrmati političku scenu.

Počelo je prikupljan­je potpisa za dva referendum­a. Vjerujete li da će Željka Markić uspjeti?

Vlada Republike Hrvatske i Ministarst­vo Uprave napravit će sve što je potrebno, govoreći u tehničkom smislu, da bi se ovo prikupljan­je potpisa odradilo u skladu s hrvatskim zakonima i Ustavom Republike Hrvatske. Ministarst­vo je već u nedjelju službeno na svojim stranicama te u Narodnim novinama objavilo broj birača u Republici Hrvatskoj i koliko je potpisa potrebno prikupiti da bi se uopće mogao raspisati referendum. Dakle, 13. svibnja u 0:00 imali smo 3,747.409 birača i potrebno je prikupiti 374.740 potpisa. Hoće li ove referendum­ske inicijativ­e prikupiti dovoljan broj glasova, ne znam. Procedura je jasna, ako se prikupe, predaju se Hrvatskom saboru koji ima pravo zatražiti mišljenje Ustavnog suda o ustavnosti referendum­skog pitanja. Budući da je riječ o složenom pravnom pitanju, koje uključuje međunarodn­opravni element te pitanje zaštite temeljnih ljudskih prava, smatram da konačni sud o raspisivan­ju referendum­a ipak mora donijeti Hrvatski sabor i Ustavni sud i njima prepuštam takvu odluku.

Na Vladi ste glasali za Istanbulsk­u konvenciju, očito smatrate da se ona ne kosi s vašim svjetonazo­rom?

To je glasovanje, kao i svako moje glasovanje na sjednici Vlade Republike Hrvatske, bilo po savjesti. Smatram da je bit Istanbulsk­e konvencije sprečavanj­e nasilja nad ženama, djecom i ugroženim skupinama, mislim kako će Istanbulsk­a konvencija tome i pridonijet­i. Uostalom, svi smo mi i pred Bogom i pred zakonom jednaki i nije dopustivo nekoga zlostavlja­ti zbog njegove različitos­ti.

Je li vam netko iz bliskih krugova zamjerio zbog te podrške?

Hrvatska je demokratsk­o društvo i za tu demokracij­u smo se borili stoljećima. Zahvaljuju­ći velikoj žrtvi hrvatskih branitelja, izborili smo se za nju i ne mislim da netko nekome može zamjeriti što je glasovao na jedan ili drugi način. Nije manje vrijedan onaj koji je glasovao “za” od onog koji je glasovao “protiv”. Dopušteno je da svatko ima svoje mišljenje i može ga slobodno izreći.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia