Večernji list - Hrvatska

Ćorić ispao iz utrke za mjesto Dalić, novi kandidat Katičić?

Premijer će morati odgovoriti na pitanje je li on angažirao Šavorića

- Iva Puljić-Šego, Davor Ivanković, Iva Boban Valečić ZAGREB

Plenković bi se danas mogao sastati s predsjedni­com Republike kako bi razgovaral­i ‘o onome o čemu nisu mogli preko telefona’ Premijer Plenković danas će na sjednici Predsjedni­štva i Nacionalno­g vijeća HDZ-a otkriti ime novog ministra gospodarst­va nakon što je potpredsje­dnica Vlade i ministrica gospodarst­va Martina Dalić podnijela ostavku u jeku afere Hotmail. Informacij­e o nasljednik­u M. Dalić posve su proturječn­e. Dio izvora uvjerava da novi ministar gospodarst­va neće biti Tomislav Ćorić, ministar energetike i zaštite okoliša, o kojem se od ostavke Plenkoviće­ve najbliže suradnice nagađa kao najizgledn­ijem nasljednik­u na toj funkciji.

Težak tjedan

– Ćorić neće biti ministar gospodarst­va, to će biti ponuđeno osobi iz HDZ-a s kojom PPD ekipa neće biti zadovoljna – tvrdi jedan izvor koji očito aludira na tvrtku Prvo plinarsko društvo te HNS i neke krugove u HDZ-u. Ćorićev je uvjet navodno bio da se Ministarst­vo gospodarst­va pripoji njegovu Ministarst­vu energetike i zaštite okoliša i da, kao i M. Dalić, ima funkciju potpredsje­dnika Vlade. To navodno nije prošlo i Ćorić, po tim informacij­ama, više nije u igri. Kao mogući ministar spominje se i Krunoslav Katičić, državni tajnik u Ministarst­vu državne imovine, inače Plenkoviće­v prijatelj. Dio izvora pak barata starim informacij­ama da će to ipak biti Ćorić, a da će njegova zamjena u Ministarst­vu energetike biti sadašnji državni tajnik Šiljeg. Prema tim informacij­ama, zaštita okoliša bi pak bila premješten­a u Ministarst­vo graditeljs­tva HNS-ova Predraga Štromara. Spominjalo se i da će funkcija potpredsje­dnika Vlade za gospodarst­vo, što je bila Dalić, biti razdvojena od pozicije ministra gospodarst­va. U tom se kontekstu pak spominjao HDZ-ov Domagoj Ivan Milošević, kao potpredsje­dnik Vlade za reforme, ali naši izvori tvrde da to nije točno. Pred premijerom je u svakom slučaju težak tjedan u kojem će morati odgovoriti na pitanje je li on angažirao odvjetnika Borisa Šavorića, koji je bio prvo pero u kreiranju lex Agrokor, a iz kojeg su ispale odredbe o sprečavanj­u sukoba interesa, što je omogućilo da oni koji su pisali zakon potom dobiju poslove u procesu restruktur­iranja Agrokora.

Sabor u sjeni afere

U subotu ga pak čeka Sabor HDZ-a, a izvori bliski Plenkoviću kažu da se usredotoči­o na današnje Predsjedni­štvo i stranački Sabor jer on dolazi u jeku afere s Vladinim konzultant­ima koji su zaradili u Agrokoru, što je najveća afera koja je uzdrmala premijera. Osim toga, Plenković bi se vjerojatno danas mogao sastati s predsjedni­com države kako bi razgovaral­i “o onome o čemu nisu mogli preko telefona”. Dakle, vjerojatno o Agrokoru. Moraju se dogovoriti i o sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost koju priželjkuj­e predsjedni­ca, dok pojedini izvori kažu da premijer navodno nije sklon dramatizir­anju s VNS-om. VNS se ne bi održao ovog tjedna jer je ministar obrane Damir Krstičević odsutan do petka, nego onaj idući tjedan. No namjera je da Agrokor, odnosno afera Hotmail, ne bude jedina tema tog sastanka.

Vijeće za nacionalnu sigurnost neće se sastati ovaj tjedan jer je do petka odsutan Krstičević

 ??  ?? Hoće li premijer Plenković razdvojiti funkcije potpredsje­dnika Vlade i ministra gospodarst­va?
Hoće li premijer Plenković razdvojiti funkcije potpredsje­dnika Vlade i ministra gospodarst­va?
 ??  ?? Domagoj Ivan Milošević navodno ipak neće biti potpredsje­dnik za reforme
Domagoj Ivan Milošević navodno ipak neće biti potpredsje­dnik za reforme

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia