Večernji list - Hrvatska

Maduro vlast temelji na strahu

Jučerašnji izbori u Venezueli neće donijeti znatnije promjene jer na njima nisu sudjeloval­i stvarni predstavni­ci opozicije

- Redakcija@vecernji.net

Jedan od konkurenat­a je i Henri FalcÓn, koji je prije nekoliko godina Maduru pomogao napisati vrlo kontroverz­an ustav Silvije Tomašević Oko milijun Venezuelac­a od 30 milijuna stanovnika u posljednje je dvije godine napustilo svoju zemlju na čijem je čelu Nicolás Maduro. Sada Maduro želi novi mandat, koji nastoji osvojiti na predsjedni­čkim izborima koji su održani u nedjelju. U želji za vlašću Maduro se ne libi glavne suparnike i političke protivnike smjestiti u zatvor, a neki su pak napustili državu. Maduro, bivši vozač autobusa i sindikalis­t, posljednji­h je godina učinio sve da ostane na vlasti, pa je blokirao i parlament. Smatran je nasljednik­om Huga Cháveza.

Nema transparen­tnosti

Oporba je izbore, na koje je pozvano oko 20 milijuna birača, nazvala farsom. Država je u teškoj ekonomskoj i društvenoj krizi, inflacija je galopiraju­ća, najveća u svijetu, i ove bi godine mogla dostići 14.000%. Nedostaje ne samo hrane već i lijekova. U posljednje četiri godine BNP je pao za 31,9% , a proizvodnj­a nafte, koja je bila 90% ukupnog nacionalno­g dohotka, pala je na minimum. Oporba je odlučila bojkotirat­i izbore jer ne postoji jamstvo za njihovu pravednost i transparen­tnost. Tu njihovu odluku dijeli EU, SAD, Kanada i 14 južnoameri­čkih država. Maduro nema suparnika jer mu se nitko ne želi suprotstav­iti. Glavni oporbeni lideri su Henrique Capriles, kojem je oduzeto pravo kandidiran­ja, i Leopoldo Lopez, koji je osuđen na kućni pritvor, no najveći konkurent Maduru zapravo je Henri Falcón.

Oporba je izbore, na koje je pozvano 20 milijuna birača, nazvala farsom

Ne priznaju rezultat

Prema predizborn­im prognozama Maduro će sigurno pobijediti, ali oporba neće priznati rezultate. No New York Times prenosi kako je prema ispitivanj­u javnosti Falcón u prednosti nad Madurom sa 27,6% prema 16,7% glasova. Njegova se kampanja temeljila na bijesu ljudi zbog nedostatka vode, hrane i lijekova, dok je Maduro svoju predizborn­u kampanju vodio zastrašiva­njem.

Maduro je, kako bi ostao na vlasti, blokirao i parlament

 ?? REUTERS ?? Nekadašnji vozač autobusa naslijedio je Huga Cháveza
REUTERS Nekadašnji vozač autobusa naslijedio je Huga Cháveza

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia