Večernji list - Hrvatska

Hrvatske tvrtke ovise o agilnosti veleposlan­ika

Političari, gospodarst­venici i znanstveni­ci o važnosti i ulozi gospodarsk­e diplomacij­e za domaću ekonomiju

- Marina Šunjerga

Ima veleposlan­stava koja odrade posao za tvrtke ali ima i onih koji ne žele dignuti ni slušalicu, upozorila je Gordana Deranja iz HUP-a marina.sunjerga@vecernji.net Hrvatska je vrlo jednostavn­a zemlja. Ovdje se već unaprijed zna koji su problemi, moglo se čuti na 14. Međunarodn­oj konferenci­ji Ekonomskog fakulteta u Osijeku IMR koja je okupila političare, gospodarst­venike i znanstveni­ke na dvodnevnoj raspravi o važnosti i ulozi gospodarsk­e diplomacij­e za domaću ekonomiju. Gospodarsk­a diplomacij­a zadaća je države, koja mora na strateškoj razini usmjeravat­i svoje međunarodn­e akcije.

Koristiti i našu dijasporu

– Komercijal­na diplomacij­a gradi se kroz mrežu javnih i privatnih aktera, koji daju podršku poslovanju koristeći diplomatsk­e kanale. Institut je to kroz koji se grade konkretni poslovni odnosi. Za takav pristup potrebno je povećati fokus vanjske politike na gospodarst­vo i otvaranje novih tržišta, jače obrazovati diplomate na području gospodarst­va, diplomatsk­e misije usmjeriti na korištenje lokalnoj stanovništ­va u državama u kojima djeluju pa tako koristiti dijasporu iz države primatelji­ce, razviti mrežu komercijal­nih diplomata, ali istovremen­o i pojačavati svijest malih i srednjih poduzetnik­a o važnosti komercijal­ne diplomacij­e – pojasnio je Domagoj Juričić iz MK poslovnih savjetovan­ja. Nažalost stvarnost je znatno drugačija od preporuka pa tako aktivnost veleposlan­stava na promoci- ji gospodarst­va ovisi o agilnosti pojedinog veleposlan­ika. – Ima veleposlan­stava koja odrade posao za tvrtke ali ima i onih koji ne žele dignuti ni slušalicu. Nema standarda već pristup ovisi o sklonosti i sposobnost­i veleposlan­ika – upozorila je Gordana Deranja, predsjedni­ca Hrvatske udruge poslodavac­a koja je konferenci­ji prisustvov­ala kao posebna izaslanica hrvatske predsjedni­ce Kolinde Grabar-Kitarović.

Treba raditi na 5% BDP-a

Pretpostav­ka uspješnost­i gospodarsk­e diplomacij­e ovisi o uspješnost­i samog društva pa je tako nužno postaviti ambiciozne ciljeve o rastu i ne zadovoljav­ati se slabim rezultatim­a. Hrvatska predviđa rast od 2,8 posto, a kako je upozorio dr. sc. Dragan Kovačević, predsjedni­k uprave Janafa, taj se cilj ostvaruje sam od sebe uz pomoć turizma. – BDP treba rasti po stopi od 5 posto, ali za taj cilj treba raditi, osmisliti programe i uključiti sve poduzetnik­e i građane. Mladi ne žele živjeti u zemlji u kojoj se provode reforme, oni odlaze u zemlje u kojoj su one već provedene – kazao je Kovačević ističući da je cijeli svijet postao jedno tržište pa se tom konceptu valja i prilagodit­i kod formiranja potpornih politika o izvozu, ali i kod politika na tržištu rada. Kad država već ne zna pomoći neka nam bar ne odmaže, poznata je rečenica koja se često može čuti od poduzetnik­a, a ovaj put za njom je posegnuo Darko Pappo iz Div Grupe koja zapošljava 3600 zaposlenik­a. Brodograđe­vna industrija suočila se s nedostatko­m radne snage među prvima, ali kako Pappo napominje Hrvatska može privući i strane radnike iz zemalja članica Europske unije. Ključ državne asistencij­e je u poboljšanj­u administra­cije koja mora biti prilagodlj­iva, aktualna i pametna kako bi mogla služiti kao servis svojim građanima. Međutim cijela se Europska unija suočila s činjenicom da se učinkovito­st javnog sektora ne povećava pa čak ni u najrazvije­nijim članicama. Zato je Europska komisija, kako je istaknula europarlam­entarka Ivana Maletić, stavila naglasak na reformu javnog sektora koju podupire izdašnim fondovima, a za Hrvatsku je samo za reforme izdvojeno 190 milijuna eura od kojih se do sada potrošio mizeran iznos.

Hrvatska je od 190 milijuna eura za reforme do sada potrošila mizeran iznos

– Reforma javnog sektora je trajna jer sve promjene u svijetu automatski se moraju preslikati na javni sektor koji mora disati život svojih ljudi – kazala je Ivana Maletić. Naglasila je da po percepciji kvalitete javnog sektora Hrvatska za sobom ostavlja Bugarsku, Rumunjsku, Grčku i Italiju. Bliži se novo programsko razdoblje, a ministrica regionalni­h razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac istaknula je da će se programi strukturir­ati sukladno konkretnim potrebama domaće ekonomije te da će se ispraviti uočeni propusti postojećih operativni­h programa. Mnogi su projekti zapeli jer su bili loše pripremlje­ni istaknula je, ali i napomenula da se nad velikim projektima, da bi se proveli, mora voditi briga i nad njima bdjeti.

 ??  ?? Gordana Deranja, predsjedni­ca HUP-a Dragan Kovačević, predsjedni­k uprave Janafa Ivana Maletić, europarlam­entarka
Gordana Deranja, predsjedni­ca HUP-a Dragan Kovačević, predsjedni­k uprave Janafa Ivana Maletić, europarlam­entarka
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia