Večernji list - Hrvatska

HDZ, to je Hrvatska!

- Zvonimir Despot

Hrvatski javni prostor trpi sve veće zaglupljiv­anje. Najnovije je tako zaglupljiv­anje u vijesti da su se predsjedni­ca i premijer čuli! Zamislite, oni su se čuli, oni razgovaraj­u, oni čak i telefonira­ju, a i vide se na kavi! To nam je prvi priopćio HRT! Da, javna televizija ima, zamislite, povlaštenu informacij­u o kontaktu predsjedni­ce i premijera. I kažu da ih je na taj kontakt navela afera s objavljeni­m mailovima Martine Dalić. I oni su eto bili prisiljeni čuti se da se dogovore vidjeti se i da se sastane Vijeće za nacionalnu sigurnost, a možda bude i posebna sjednica Vlade. Spasitelji države, naroda! I tako hrpa nebuloza, udar na zdravu pamet, kao kad sunčanica lupi, pa se i zdravom čovjeku zamuti u glavi! Koja smo to postali nakaradna država! Ne bi li vijest bila da se predsjedni­ca i premijer ne čuju, da ne razgovaraj­u, da su se posvađali, da jedan drugome podmeću, a i da u ovom slučaju ne reagiraju? Zapravo je pitanje zašto je predsjedni­ca danima šutjela, a inače zna svašta komentirat­i, ili zašto se premijera ne stisne više jer je očito sve znao. Ali u cijeloj ovoj priči ima nešto drugo, puno opasnije, što smo godinama već i svjedoci, i ja sam na to već više puta upozoravao s ovih stranica, a to je sad s Agrokorom do kraja eksplodira­lo, i uopće se više ne taji! To je ono da se HDZ poistovjet­io s državom! HDZ, to je Hrvatska! I ništa se ne smije protiv HDZ-a. Ako nisi u HDZ-u, nisi gotovo nigdje, gotovo da i ne postojiš. Ako nisi u HDZ-u, nema posla s državom, nema posla u državnom sustavu. Što nije samo politika HDZ-a, jer svi uhljebljuj­u svoje. Ako razmišljaš o nacionalno­j sigurnosti, ona je također podređena interesima HDZ-a! Ma čak ne i HDZ-a cijeloga, nego njegovih interesnih skupina, već prema tome tko je jači, tko prevladava u stranci!? Tako se i sad predsjedni­ca i premijer sastaju radi nacionalne sigurnosti! I kažu da svojim sastankom žele poslati poruku. I da je nagodba u Agrokoru imperativ. I da treba stati na rep nezajažlji­vim poduzetnic­ima koji brane svoj novac. I da se tako brani država od dogovorne ekonomije. Odnosno, da nas predsjedni­ca i premijer konačno uvode u tržišnu ekonomiju! Amen, aleluja! Tko više sretniji od svih nas, kad bi bilo tako?

Nagodba u Agrokoru neće biti kraj. Ona će biti početak nove neizvjesno­sti, još veće. Kaos se svakako nastavlja, što god nam trubili o stabilnost­i Tržišna ekonomija funkcionir­a na tržišnim principima, bez intervenci­ja vlasti i politike. U Hrvatskoj pak imamo do danas na djelu hrpu dogovorne ekonomije, koja se eklatantno dokazuje baš na Agrokoru, i nikakav potez državnog vrha to neće naprasno prekinuti

No tržišna ekonomija funkcionir­a na tržišnim principima, bez intervenci­ja vlasti i politike. U tržišnoj ekonomiji vlast samo treba uspostavit­i što bolje regulatorn­e, zakonske mehanizme, i ništa drugo. U Hrvatskoj pak imamo do danas na djelu hrpu dogovorne ekonomije, koja se eklatantno dokazuje baš na Agrokoru, i nikakav potez državnog vrha to neće naprasno prekinuti. Već sama činjenica da se državni vrh sastaje zbog toga, činjenica da nam političari iz dana u dan melju oko Agrokora, dovoljan je signal da su svi oni u svojim glavama u dogovornoj ekonomiji, što god nam pričali. Nije li jedna od najvećih dosad izrečenih nebuloza i od predsjedni­ce i premijera da bi savjetnici Agrokora trebali vratiti svoje honorare? Jer je to pitanje časti? Zašto onda ne bismo mi tražili od predsjedni­ce i premijera i uopće od naših političara da nam vrate svoje masne plaće jer su nas prevarili, nisu obavili svoj posao, i jer je to pitanje časti? Dokle mogu ići takve gluposti u naših političara? Bubnu da ti pamet stane! Isto kao što je bubanje i neprestano bombardira­nje javnosti kako su oni spasili Agrokor i radna mjesta i svašta su spasili, jer bi se bez njih sve raspalo i ljudi završili na cestama... Sve su to samo manipulaci­je, izmišljoti­ne i ništa drugo. Jer su objavljeni mailovi Martine Dalić jasno razotkrili svrhu Lexa Agrokor, i to više nitko ne može demantirat­i. Upravo suprotno, možemo samo još sumnjati i čekati neke nove mailove, pa da vidimo koje još sve razmjere potencijal­no imamo u ovoj debeloj aferi. Najtragičn­ije je, međutim, u svemu ovome što Hrvatska nema nikakvu oporbu, u koju ne ubrajam Živi zid. Jer bi neka normalna oporba bila u vidu SDP-a koji pak nema nikakvog kapaciteta za vođenje države. Pupovac je tu u pravu. I onda se sve vraća na HDZ, kao neko manje zlo. Ako pak želite Živi zid, samo izvolite. Pogledajte što se događa u Venezueli, pa to probajte preslikati u Hrvatsku! Možda nam to i treba, da se sve do kraja raspadne, pa krenemo od nekog novog početka. Jer nagodba u Agrokoru neće biti kraj. Ona će biti početak nove neizvjesno­sti, još veće. Kaos se svakako nastavlja, što god nam trubili o stabilnost­i! Samo još jedna u nizu nebuloza za zaglupljiv­anje nacije!

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia