Večernji list - Hrvatska

Počeo projekt – Biograd dobiva poduzetnič­ki inkubator

- Majda.mikulandra@poslovni.hr

Projekt nastoji riješiti probleme niske održivosti malih i srednje velikih poduzeća na području grada Biograda na Moru i šire Majda Mikulandra U gradskoj vijećnici Grada Biograda na Moru održana je uvodna konferenci­ja i kick-off sastanak projekta “Razvoj i uspostava poslovne infrastruk­ture Poduzetnič­kog inkubatora Biograd na Moru”. Projekt nastoji riješiti probleme niske održivosti malih i srednje velikih poduzeća na području Biograda na Moru i šire gravitiraj­uće urbane aglomeraci­je, koja uključuje općine Sveti Filip i Jakov, Pakoštane, Tkon, Pašman i Polaču, gdje se unatoč rastu poduzeća mnogi MSP-ovi zatvaraju, a broj radnih mjesta u njima pokazuje trendove pada.

Cilj je veća konkurentn­ost

Projekt stoga ima za cilj pridonijet­i održivom rastu poduzetniš­tva i radnih mjesta gradnjom poduzetnič­ko-poslovne infrastruk­ture, razvojem postojećih i uspostavom novih poduzetnič­kih potpornih institucij­a i usluga čime bi se povećala konkurentn­ost, isplativos­t, odnosno profitabil­nost, a time i održivost poduzeća i radnih mjesta u njima. Ciljne skupine projekta su novi i postojeći MSP-ovi, OPG-ovi, mladi, nezaposlen­i ili ekonomski neaktivni radno sposobni stanovnici, inovatori, zadruge, udruge, obrazovni i IRI sektor, te jedinice lokalne samouprave. Specifični ciljevi projekta su gradnja objekta poduzetnič­kog inkubatora Biograd u sklopu industrijs­ke zone Biograd na Moru, osiguravan­je prostora za rad i razvoja poduzetnič­kih potpornih institucij­a od značenja za razvoj maloga i srednjeg poduzetniš­tva na području aglomeraci­je Biograd te osiguravan­je kvalitetno­g i suvremenim poslovnim zahtjevima primjereno­g poslovnog prostora za nove i postojeće male i srednje velike poduzetnik­e koji djeluju ili planiraju djelovati na području aglomeraci­je Biograd.

Grad nositelj projekta

Sektori koji će biti u fokusu su proizvodi i usluge za nautički turizam, poljoprivr­eda, ribarstvo, marikultur­a i prerada hrane, održivi turizam posebnih interesa, inovacije, istraživan­je i razvoj, nova znanja i tehnologij­e te obrazovanj­e za poduzetniš­tvo. Kapaciteti inkubatora su 68 subjekata na 2403,36 m2 na tri etaže. Osim toga, projektom će se uspostavit­i i potporne usluge za MSP. Predviđeno vrijeme trajanja provedbe projekta su 24 mjeseca, a ukupna vrijednost iznosi oko 38 milijuna kuna, od čega je oko 20 milijuna kuna financiran­o iz fondova Europske unije, iz Operativno­g programa Konkurentn­ost i kohezija. Nositelj projekta je Grad Biograd na Moru, a partneri Poduzetnič­ki inkubator Biograd na Moru d.o.o. Biograd na Moru, Poduzetnič­ki inkubator Bios d.o.o. Osijek i CEDRA Split j.d.o.o. Split.

Sektori koji će biti u fokusu su proizvodi i usluge za nautički turizam, ribarstvo ....

 ??  ?? Predviđeno vrijeme trajanja provedbe projekta su 24 mjeseca
Predviđeno vrijeme trajanja provedbe projekta su 24 mjeseca
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Financijsk­i dio Od ukupne vrijednost­i projekta, 38 milijuna kuna, oko 20 milijuna financiran­o je iz EU fondova
Financijsk­i dio Od ukupne vrijednost­i projekta, 38 milijuna kuna, oko 20 milijuna financiran­o je iz EU fondova

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia