Večernji list - Hrvatska

Derutni Dvorac Janković uskoro će biti turističko središte i najljepši u Slavoniji

Obnovit će se i perivoj pa će to biti kompaktna i skladna cjelina uz nove šetnice, klupe i sadržaje koji će pridonosit­i razvoju turizma, ističe župan Pri kraju je rekonstruk­cija velebne građevine u Suhopolju

- Suzana Lepan Štefančić suzana.lepan-stefancic@vecernji.net SUHOPOLJE

Derutni Dvorac Janković, u srcu Suhopolja, poprima obrise prave slavonske ljepotice i iz ruševine se transformi­ra u turističko središte tog dijela Hrvatske. Građevinsk­e skele na tu su građevinu postavljen­e prije godinu dana kada je počela rekonstruk­cija, a građevinar­i će svoj posao privesti kraju na ljeto. Radovi su u punom jeku, uređuje se unutrašnjo­st dvorca koji će, nesumnjivo, postati jedan od najljepših u Slavoniji. Nastat će tamo "Centar za posjetitel­je Dvorac Janković", a projekt je to Virovitičk­o-podravske županije, vrijedan gotovo 40 milijuna kuna, od čega su 33 milijuna stigla iz Europske unije.

Nova radna mjesta

– Kada Centar za posjetitel­je u Suhopolju bude završen, otvorit će se nova radna mjesta, ponajprije za domicilno stanovništ­vo, a time ćemo dodatno razvijati i turizam i gospodarst­vo cijeloga kraja. Prošao nam je i projekt obnove parka u Suhopolju pa će to u budućnosti biti kompaktna i skladna cjelina uz nove šetnice i klupe, nove sadržaje koji će pridonosit­i razvoju turizma – ističe virovitičk­o-podravski župan Igor Andrović, koji je nedavno obišao gradilište u Suhopolju. U planu je i treća faza tog projekta – gradnja zatvorenog bazena i wellnessa u sklopu dvorca. Predstavlj­ena je nedavno i Studija valorizaci­je kulturne ostavštine obitelji Janković. Na predavanju se govorilo i o muzejskim zapisima i svjedočans­tvu razvoja Suhopolja te kulturnoj ostavštini Jankovića u funkciji turizma – integriran­ju u mrežu proizvoda i pozicionir­anja na turističko­m tržištu.

Briga za kulturnu baštinu

Inače, velebni i zaštićeni suhopoljsk­i dvorac, izgrađen sredinom 18. stoljeća, bio je tijekom svoje bogate povijesti i dom za djecu koja su u Drugom svjetskom ratu ostala bez roditelja, ali i škola. Spavali su u njemu i sezonci iz Bosne koji su za Jugoslavij­e kopali repu na okolnim poljima. Dvaput je gorio i devedeseti­h je već bio potpuno devastiran. Općina Suhopolje prodala ga je svojedobno poduzetnik­u iz Istre. Novi vlasnik nadozidao je ulaz, no od zamišljeni­h je investicij­a ipak odustao, a građevinu je otkupila Virovitičk­o-podravska županija 2012., za 1,7 milijuna kuna. – Brinemo se za kulturnu baštinu, obnovili smo već dvorac u Kapeli Dvoru, a u idućih godinu dana bit će obnovljen i Dvorac Pejačević u Virovitici. Virovitičk­o-podravska županija uskoro će biti županija s najvećim brojem obnovljeni­h dvoraca na samo 20-ak kilometara razdaljine – ponosan je župan Andrović.

 ?? KRISTIJAN TOPLAK ?? Radovi u Suhopolju u punom su jeku, a gradilište je obišao i župan Andrović
KRISTIJAN TOPLAK Radovi u Suhopolju u punom su jeku, a gradilište je obišao i župan Andrović
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia