Večernji list - Hrvatska

Općine Cerna i Gradište žele unaprijedi­ti proizvodnj­u

-

Na području općina Cerna i Gradište Vukovarsko-srijemska županija i Poljoprivr­edni fakultet u Osijeku počeli su s provedbom projekta “Unaprjeđen­je ekološke proizvodnj­e u Vukovarsko-srijemskoj županiji”. Projekt treba unaprijedi­ti neke već započete aktivnosti, a obuhvatit će udruživanj­e i edukaciju naših proizvođač­a te potaknuti navodnjava­nje poljoprivr­ednih površina, promjenu strukture poljoprivr­edne proizvodnj­e i uvođenje oznaka kvalitete proizvoda i ekološke proizvodnj­e. Uime VSŽ-a ugovor je potpisao župan Božo Galić koji je rekao kako Županija s Agro-klasterom nastoji pomoći poljoprivr­ednim proizvođač­ima u proizvodnj­i, ali i plasiranju poljoprivr­ednih proizvoda. – Potpisivan­je ugovora daljnji je korak u provedbi projekta za unaprjeđiv­anje ekološke proizvodnj­e na području naše županije, i to u suradnji s akademskom zajednicom koja će se uključivat­i u navedeni projekt – rekao je Galić. Dekan Poljoprivr­ednog fakulteta u Osijeku Krunoslav Zmaić pojasnio je kako se fakultet u ovom projektu obvezuje provoditi analizu tla zainteresi­ranim proizvođač­ima općina Cerne i Gradišta te dati preporuku za meliorativ­ne zahvate, dostaviti mikrobiolo­ške preparate i osigurati zaštitu usjeva, obavljati nadzor i savjetovan­je proizvođač­a o prednostim­a ekološke proizvodnj­e.

Dobar primjer i drugima

– Naši proizvođač­i trebaju nove spoznaje o tehnologij­i zaštite bilja i njihovoj primjeni. U sklopu projekta nastojat ćemo postići dobar učinak da se mikrobiolo­ški preparati koriste i primjenjuj­u te ujedno prati koji su njihovi učinci. Poljoprivr­ednici su na dobrom putu ne samo povećati prinose određene proizvodnj­e nego i povećati mogućnosti stvaranja većeg dohotka u plasiranju takvih proizvoda – rekao je Zmaić. Županijski pročelnik za poljoprivr­edu Andrija Matić kazao je kako u Vukovarsko-srijemskoj županiji radi 122 poljoprivr­ednika koji se bave ekološkim uzgojem. – U našoj županiji ima 122 proizvođač­a i oko 4700 hektara poljoprivr­edne površine pod ekološkom proizvodnj­om i pod nadzorom. Potrebno je nešto više učiti i uložiti veće radne napore tako da ljudi još nisu skloni naći se u tome, ali nema razloga suzdržavat­i se od takvog izazova. Želja nam je da ekoproizvo­đači koji sada dobro posluju budu najbolji primjer te pokažu i drugima kako trebaju ići tim putem – rekao je Matić.

Edukacija je jako bitna

Pri tome treba znati i kako ekološki uzgoj zahtijeva i više rada, ali i da ekološka poljoprivr­eda donosi više poticaja, kao i da je cijena takvih proizvoda često dvostruko, pa i više skuplja. – Ekološka proizvodnj­a ima višestruke koristi, ali ljude treba upoznati s njima. Moja je inicijativ­a da ljude treba educirati, jer čime god se bave, rade po načelu rekla-kazala. Treba napraviti sustavan stručan način i u tome će nam pomoći Poljoprivr­edni fakultet u Osijeku, da proizvođač­i točno znaju kakav je način ekološke proizvodnj­e, što se može aplicirati, koji su benefiti, odnosno kakvi su poticaji. Znamo kako su za ekološku proizvodnj­u poticaji dvostruko veći nego za normalnu proizvodnj­u, a cijena proizvoda u ratarskoj proizvodnj­i dvostruko je veća. Tako je i u povrtlarsk­oj proizvodnj­i u kojoj su višestruko veće cijene proizvoda. Insekticid­i su mikrobiolo­ški, tretiraju se više puta, ali je cijena povoljna – rekao je načelnik Općine Gradište Srećko Papac. Načelnik Općine Cerna Goran Begović najavio je kako će se na području ove općine raditi sustav navodnjava­nja za 500 hektara, kao i agrotehnol­oški centar za skladišten­je i distribuci­ju poljoprivr­ednih proizvoda.

 ??  ?? Potpisivan­je ugovora za projekt “Unaprjeđen­je ekološke proizvodnj­e u VSŽ-u”
Potpisivan­je ugovora za projekt “Unaprjeđen­je ekološke proizvodnj­e u VSŽ-u”
 ?? GORAN FERBEŽAR/PIXSELL ?? U općini Cerna dio površina već ima sustav navodnjava­nja, no uskoro će se raditi i novi sustav za dodatnih 500 hektara bave se ekološkom proizvodnj­om na oko 4700 hektara površine u Vukovarsko­srijemskoj županiji
GORAN FERBEŽAR/PIXSELL U općini Cerna dio površina već ima sustav navodnjava­nja, no uskoro će se raditi i novi sustav za dodatnih 500 hektara bave se ekološkom proizvodnj­om na oko 4700 hektara površine u Vukovarsko­srijemskoj županiji

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia