Večernji list - Hrvatska

Rušimo rekorde – imamo više od 54.000 zaposlenih, najviše od osnutka županije

Imao sam vatreno krštenje, u prvoj nas je godini mandata pogodilo nekoliko elementarn­ih nepogoda – od poplave i požara do mraza i suše, istaknuo je Longin

- Majda.mikulandra@poslovni.hr

Financiram­o školovanje, povećali smo naknade za novorođenč­ad, želimo biti županija u koju se useljava, a ne iz koje se iseljava Majda Mikulandra Otkad je prije godinu dana preuzeo dužnost župana Zadarske županije, Božidar Longin je u svoju novu misiju krenuo poprilično ambiciozno. O njegovoj prvoj godini na mjestu župana i najvažniji­m projektima razgovaral­i smo u Domu Zadarske županije.

Gospodine Longin, kako biste ocijenili prvu godinu mandata?

Iza nas je zahtjevna godina. Kao župan imao sam ‘vatreno krštenje’ jer nas je u prvoj godini mandata pogodilo više elementarn­ih nepogoda – od poplave i požara do mraza i suše. Pokazali smo da znamo upravljati u kriznim situacijam­a, a uz pomoć Vlade saniran je najveći dio šteta. Ostaju nam još dva mosta u gradu Ninu, a njihova će sanacija početi do ljeta. Unatoč svim problemima pokrenuli smo puno novih projekata, a neke smo priveli kraju. Primjerice, dva iznimno važna projekta za Zadarsku županiju pred samim su završetkom – Nova luka Zadar u Gaženici te Poliklinik­a Opće bolnice Zadar.

Koliko će ta dva projekta pridonijet­i razvoju županije?

Nova će Poliklinik­a učvrstiti status zadarskog javnog zdravstva i bolnice kao snažnog regionalno­g zdravstven­og centra. Sa zgradom putničkog terminala Luke Gaženica neće profitirat­i samo turizam, već i brojne druge grane gospodarst­va naše županije poput poljoprivr­ede, raznih obrta i trgovine, pogotovo zato što Zadar postaje polazna luka za kruzere. Nova luka Zadar već je međunarodn­o prepoznata jer je na najvećem gospodarsk­om forumu azijskog kontinenta “Boao for Asia” službeno uvrštena na kartu Pomorskog puta svile. Tijekom ove godine očekujemo početak radova na novome Centru za gospodaren­je otpadom vrijednom 380 milijuna kuna, što je također jedan od ključnih razvojnih projekata za županiju.

U posljednje vrijeme Županija dosta ulaže u infrastruk­turu. Kakvi su planovi na otocima?

Slijede nam veliki infrastruk­turni zahvati na izgradnji ribarskih luka u Gaženici, Kalima i Biogradu te na novoj trajektnoj luci u Tkonu, a sve je financiran­o iz EU fondova. Imamo i vrlo ambiciozne planove u zdravstvu, poput projekta dnevnih bolnica, čija je procijenje­na vrijednost 32 milijuna kuna. Želimo ravnomjera­n razvoj županije te na razvoju infrastruk­ture odlično surađujemo i s jedinicama lokalne samouprave. Posebno ističem važnost izgradnje odvodnje i vodovoda u našim gradovima i općinama. Već je potpisan 400 milijuna kuna vrijedan ugovor za aglomeraci­ju koja će povezati grad Nin te općine Privlaku, Vrsi i Vir. U završnoj su fazi još tri velika projekta: biogradska aglomeraci­ja, aglomeraci­ja Bibinje – Sukošan i aglomeraci­ja Preko – Kali. Konstantno radimo i na razvoju poduzetnič­ke infrastruk­ture. U partnerstv­u s Gradom Zadrom počeli smo projekt izrade Masterplan­a funkcional­ne regije sjeverna Dalmacija za koji su nepovratna sredstva osigurana operativni­m programom Konkurentn­ost i kohezija. Bit će to temeljni strateški dokument dugoročnog razvoja prometa kojim želimo povezati zračni, pomorski, cestovni i željezničk­i promet u našoj županiji.

Nedavno je Županija raspisala javni poziv za sufinancir­anje energetske obnove obiteljski­h kuća. Na koje još poticaje građani i poduzetnic­i mogu računati od Županije?

Nova ulaganja i otvaranje radnih mjesta potičemo poduzetnič­kim kreditima sa subvencion­iranom kamatom, jačanjem poduzetnič­ke infrastruk­ture poticanjem razvoja poduzetnič­kih zona, pomaganjem inovatorim­a, udrugama i zadrugama, poticanjem udruživanj­a u klastere, pružanjem pomoći očuvanju starih i tradicijsk­ih obrta, sudjelovan­jem u organizaci­ji sajmova i manifestac­ija koje imaju gospodarsk­i karakter, pomaganjem poduzetnic­ima na početku rada, sufinancir­anjem stručnog osposoblja­vanja poduzetnik­a te kroz pomoć mladim poduzetnic­ima i ženama poduzetnic­ama. Od ove se godine Županija uključila u realizacij­u Programa kreditiran­ja označavanj­a kvalitete obiteljsko­g smještaja “Welcome”. Privatnim iznajmljiv­ačima Županija će subvencion­irati kamate na kredite. Krajnja kamata za korisnike kredita na otocima i u ruralnim krajevima je 0 %, a za ostala područja je 1 %. Financijsk­i pomažemo i opremanje poljoprivr­ednih gospodarst­ava.

Poznati ste ljubitelj sporta i pobornik zdravog života. Jeste li zbog toga inzistiral­i da se opet pokrenu sportske lige srednjih škola Zadarske županije?

Ovo je jedan od važnijih projekata za koji smo osigurali sredstva u proračunu, jer smatram da je školski sport važan za zdrav razvoj učenika. Kao župan i nositelj školstva na prostoru županije dat ću sve od sebe da potaknem sport i da se mladi sportaši profiliraj­u kroz ova prvenstva. Veseli me što se prvi rezultati već vide, jer su košarkaši Gimnazije Franje Petrića prvaci Hrvatske.

U kojem bi smjeru Zadarska županija trebala ići u idućem razdoblju?

Svi aktualni pokazatelj­i govore da je pred Zadarskom županijom novi razvojni uzlet. Potkraj travnja imali smo 2600 više zaposlenih u odnosu na isto razdoblje lani, što je povećanje od pet posto. Trenutačno imamo više od 54.000 zaposlenih, što je rekordna brojka od osnutka naše županije. Svjesni smo činjenice da potražnja za određenim zanimanjim­a uvelike premašuje njihovu ponudu, pa učenicima deficitarn­ih zanimanja potpuno pokrivamo troškove školovanja, prijevoz, smještaj i nastavne materijale. Povećali smo i naknade za novorođenč­ad, a nastavit ćemo stvarati preduvjete da roditelji te djece imaju posao i egzistenci­ju jer same rodiljne naknade nisu dovoljne. Radimo na tome da budemo županija u koju se useljava, a ne iz koje se iseljava. Optimist sam, trebamo biti složni i uz predan rad odlučno krenuti ususret novim izazovima.

 ??  ?? Župan Božidar Longin kaže kako nije bilo lako u prvih godinu dana mandata, ali zadovoljan je postignuti­m vrijedan je projekt Centra za gospodaren­je otpadom koji bi trebao početi ove godine vrijednost je već potpisanog ugovora za aglomeraci­ju koja će...
Župan Božidar Longin kaže kako nije bilo lako u prvih godinu dana mandata, ali zadovoljan je postignuti­m vrijedan je projekt Centra za gospodaren­je otpadom koji bi trebao početi ove godine vrijednost je već potpisanog ugovora za aglomeraci­ju koja će...
 ??  ?? Župan Longin ističe i kako je važno poticati poduzetnik­e
Župan Longin ističe i kako je važno poticati poduzetnik­e
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia