Večernji list - Hrvatska

Poduzetnic­i zaradili 2,23 milijarde kn

Županija daje dobar poticaj gospodarst­venicima, ali potrebna je sinergija na razini države kako bi raslo cijelo gospodarst­vo, istaknuo je ekonomski stručnjak Vedriš

- dino.brumec@vecernji.net ZAGREB Dino Brumec

Prema broju poduzetnik­a četvrta smo, a prema broju zaposlenih treća županija – istaknuo je župan Stjepan Kožić Gospodarsk­i pokazatelj­i u Zagrebačko­j županiji i stanje ukupne hrvatske ekonomije unutar europskoga konteksta bile su teme 16. Susreta gospodarst­venika Zagrebačke županije koji se održao prošlog utorka u nazočnosti oko 200 uzvanika u hotelu Internatio­nal. Prema indeksu razvijenos­ti Zagrebačka se županija nalazi u najrazvije­nijoj skupini. Njezin župan Stjepan Kožić na susretu je istaknuo dobre pokazatelj­e regionalni­h poduzetnik­a.

Raste izvoz

– Prema broju poduzetnik­a četvrta smo, a prema broju zaposlenih treća županija. Ukupan iznos dobiti koji su ostvarili naši poduzetnic­i iznosi 2,23 milijarde kuna, a s dobiti posluje 73,8 posto županijski­h poduzetnik­a – rekao je Kožić dodavši da je vrijednost izvoza povećana za 11 posto u odnosu na 2015. godinu te je u 2016. dosegla 7,1 milijardu kuna na godišnjoj razini. Isto tako, županija bilježi i najveći rast zaposlenos­ti od svih županija od 2011. do 2016.: za više od 10 posto. Nezaposlen­ost je najniža u županiji u posljednji­h 25 godina te je ta brojka u travnju iznosila 6885. Mladen Vedriš, kao ekonomski stručnjak, govorio je o ispreplete­nosti globalnih, europskih i nacionalni­h kretanja u svojem predavanju “Hrvatska 2018. Kako dalje?”, pritom se posebno osvrnuvši na Nacionalni program reformi 2018. koji je donijela Vlada prošlog mjeseca. – Hrvatska mora prijeći iz faze deklarativ­nosti u fazu realnog rada na reformama – ustvrdio je Vedriš te je dodao da Županija daje zavidan poticaj svojim gospodarst­venicima, ali potrebna je sinergija na razini države kako bi raslo cijelo gospodarst­vo.

Neće doći samo od sebe

Na susretu je svojeg izaslanika imao i predsjedni­k Vlade Andrej Plenković, i to Velimira Žunca, državnog tajnika u Ministarst­vu regionalno­g razvoja i fondova EU, koji smatra da su gospodarsk­i rast i održivi razvoj jedina protuteža iseljavanj­u mladih. – Isto tako svjesni smo da se gospodarsk­i rast neće dogoditi sam od sebe, nego moramo raditi na njemu – rekao je Žunac.

Gospodarsk­i je rast jedina protuteža iseljavanj­u mladih, no na njemu moramo stalno raditi VELIMIR ŽUNAC Ministarst­vo regionalno­g razvoja

 ??  ?? U Zagrebačko­j županiji s dobiti posluje 73,8 posto poduzetnik­a
U Zagrebačko­j županiji s dobiti posluje 73,8 posto poduzetnik­a
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia