Večernji list - Hrvatska

“Logor” darovan Bjelovaru za gradnju nogometnog stadiona

Bit će tu i košarkaško igralište, dječje igralište, parkirališ­na mjesta...

- Ivona Ćuk ivona.cuk@vecernji.net BJELOVAR

Imovina treba služiti ljudima koji žive na tim područjima, a ova darovnica najbolji je primjer za to – poručio je ministar Goran Marić Više od dvjesto polaznika bjelovarsk­e škole nogometa ovih je dana dočekala dobra vijest. Naime, ministar Goran Marić službeno je potpisao darovnicu zemljišta Gradu Bjelovaru koji će to zemljište namijeniti za izgradnju novog stadiona. Ministarst­vo državne imovine je, u ovom slučaju, Gradu darovalo prostor bivšeg vojnog kompleksa, zemljište iza postojećeg stadiona, ukupne površine od 7 hektara, poznatije kao „logor“. Osim toga, Grad Bjelovar je u proračunu za 2018. osigurao sredstva u iznosu od 14 milijuna kuna za gradnju stadiona.

U godinu dana do potpisa

Ova je vijest posebno oduševila bjelovarsk­e nogometaše, a posebno predsjedni­ka NK Bjelovar Josipa Juraja Tominca. – Ovo je velik događaj za NK Bjelovar, ali i pravi poklon za 110 godina koje klub slavi ove godine. Također je to velika stvar za djecu polaznike nogometne škole koja je jedna od najboljih u regiji unatoč dosadašnji­m lošim uvjetima. Mi u danim uvjetima radimo čuda, izvodimo magiju da bi se sve odvijalo po planu i programu. Idući korak svakako je formirati ekipu i napasti ulazak u drugu ligu, što do sada zbog loše infrastruk­ture nije bilo moguće – objasnio je Tominac. Zemljište koje je darovano već 20 godina stoji neiskorišt­en u središtu grada, okružen srednjoško­lskim centrom i đačkim domom, a planove za njegovu preobrazbu razmatrala je bivša gradska vlast. – Od ovog zemljišta napravit ćemo reprezenta­tivno izdanje stadiona koji će mnogi moći koristiti. Drago mi je što ministar Marić prepoznao težnju Grada da od ove šikare nešto napravi, jer država se već dva desetljeća o njoj nije skrbila – kazao je gradonačel­nik Hrebak. Projekt je nova vlast redizajnir­ala i obnovila nakon čega su naišla na susretljiv­o Ministarst­vo te u godinu dana došli do potpisa o darovanju. Jedan dio zemljišta će također biti namijenjen za do- gradnju srednjoško­lskog centra za koji će se pobrinuti Županija. Predsjedni­k gradskog vijeća Ante Topalović prisjetio se kako je stadion bio jedno od predizborn­ih obećanja zbog čega mu je posebno drago što je došlo do njegove realizacij­e. Posebno je zahvalio ministru Mariću na prepoznava­nju kvalitete pripremlje­nog projekta, ali podsjetio ga i na mnoge druge gospodarsk­e projekte, poput izgradnje industrijs­ke zone kojom bi u grad privukli poduzetnik­e. Za ministra Marića ovaj je posjet bio posebno dirljiv jer se prisjetio svojeg posljednje­g posjeta upravo „logoru“. – Kakav paradoks! Ovaj prostor koji je prijetio najviše mladosti sada postaje prostor koji će se koristiti za afirmaciju te mladosti. Prostor s kojeg se prijetilo Bjelovaru koji je pretrpio goleme štete u ratu baš sada služi za Bjelovar i njegove ljude. Imovina treba služiti ljudima koji žive na tim područjima, a ova darovnica najbolji je primjer za to. Bio sam ovdje prije 40 godina, u posjetu prijatelju, studentu koji je tada služio vojsku. Tada sam osjećao nelagodu, a danas potpunu suprotnost. Iznimno mi je drago pomoći Bjelovarča­nima, kao što sam prije godinu dana i obećao – kazao je ministar Marić.

Ukupno 1366 sjedećih mjesta

Za ovaj projekt predviđena je zgrada stadiona s gledalište­m ukupnog kapaciteta 1366 sjedećih mjesta od kojih 942 natkriveno i potrebnim pratećim sadržajima, glavno nogometno igralište standardni­h dimenzija, jedno pomoćno nogometno igralište, dva košarkaška igrališta za rekreaciju građana i osoba s invalidite­tom, dječje igralište, 153 parkirališ­ta za posjetitel­je, 3 autobusna ugibališta, 10 parkirališ­ta za automobile i 2 za autobuse unutar ograđenog prostora, kolne, pješačke i zelene površine.

Jedan dio zemljišta namijenit će se za dogradnju srednjoško­lskog centra Od ovog zemljišta napravit ćemo reprezenta­tivno izdanje stadiona – kaže Hrebak

 ??  ?? Ministar državne imovine Goran Marić s članovima Nogometnog kluba Bjelovar
Ministar državne imovine Goran Marić s članovima Nogometnog kluba Bjelovar

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia