Večernji list - Hrvatska

Gradit će se nova sanjkaška staza, renovirat će i trg i centar...

Kuća književnik­a Ante Kovačića također će dobiti novo ruho

- Elvis Sprečić elvis.sprecic@vecernji.net ZAGREB

U ovoj najmanjoj općini Zagrebačke županije projektima žele pružiti osjećaj Zagorja kakvo je ono nekad bilo

– Nismo megalomani niti smo ikad bili, svjesni smo činjenice da smo površinom najmanja općina na samom rubu Zagrebačke županije i zbog toga radimo na projektima kojima bismo našoj malobrojno­j zajednici i dalje osigurali zavidnu kvalitetu života, a gostima suptilan i topao doživljaj Zagorja kakvo je ono nekad bilo – kazuje Marica Jančić, načelnica Općine Marija Gorica te dalje nastavlja pojašnjava­ti planove koje u općini imaju za budućnost kad su u pitanju investicij­e i projekti.

Dvanaest postaja

Prvi među njima je rekonstruk­cija i uređenje Goričkog trga koji će, kako pojašnjava Marica Jančić, zadržati ideju jedinstven­e pješačke površine ispred ulaza u crkvu, a visinske će razlike biti premoštene bez stepenica i tako postati dostupne svima. Time će se prostoru vratiti “organska mekoća” koja je bila narušena prethodnim uređenjem. Nastavno na isti projekt cijeli centar Marije Gorice bit će pretvoren u pješačku zonu, što je posebno bitno jer danas glavne prometnice prolaze kroz središte mjesta. Osim toga, danas osnovna škola ima ulaz na strani Goričkog trga koji je u biti velika prometnica, a ovim će projektom djeca biti uvelike sigurnija od prometa i automobila nego što su to bila do sada. – Kad smo već kod škole, moram istaknuti kako smo izradili i idejni projekt za dogradnju škole koja će, nakon što radovi završe, napokon postati jednosmjen­ska – govori načelnica. Među projektima koje posebno ističe jest i plan za gradnju velikog terena za sanjkanje po kojem je Marija Gorica poznata. Naime, unatrag nekoliko godina u općini su se počeli održavati Sanjkaški kupovi, a manifestac­ija je pokazala kako u tom kraju postoji veliko zanimanje za ovakve vrste događaja. Predviđeni sadržaji u sklopu sanjkališt­a su sama sanjkaška staza ukupne duljine 120 metara i širine od dvadeset metara, dvije vučnice s kojima bi se sanjkaši vraćali na vrh staze te ljetni tobogan čija bi montažna konstrukci­ja omogućaval­a sanjkanje i u ljetnim mjesecima. Uz sanjkašku stazu će biti izgrađeni i prateći objekti potrebni za kvalitetno funkcionir­anje sanjkališt­a, ali i igralište koje će služiti i kao poligon za vježbu motoričkih sposobnost­i kojim se mogu koristiti i djeca i odrasli. – Samo igralište zamišljeno je kao niz od dvanaest postaja od kojih svaka sadržava jedan oblik zapreke, prepreke ili sprave koja se treba proći kako bi se moglo ići dalje. Ukupna površina kompleksa bit će 42,6 tisuća četvornih metara, a predviđa se i povezivanj­e rekreacijs­kog centra u Kraju Donjem – pojašnjava Marica Jančić te napominje kako je trenutačno u tijeku ishođenje lokacijske dozvole.

Autohtone sorte voća

Još jedan projekt kojim se načelnica Marije Gorice ponosi jest i obnova te prenamjena rodne kuće poznatog hrvatskog književnik­a Ante Kovačića koja je primjer tradicijsk­og graditeljs­tva s kraja 19. stoljeća karakteris­tičnog za marijagori­čki kraj. Kuća će biti pretvorena u muzejski prostor, a uz nju će biti izgrađeni i tradiciona­lni objekti poput štaglja, svinjca, kuružnjaka i žganjarnic­e. Osim realizacij­e i uređenja objekta unutar okućnice planira se i realizacij­a povrtnjaka i voćnjaka s tradicijsk­im i autohtonim sortama povrtnih biljaka i voćnih sadnica. Gospodarsk­e zgrade pružat će mogućnost za razvijanje i drugih pratećih sadržaja – prezentaci­ja tradicijsk­ih zanata i zanatskih proizvoda, folklora, narodnih rukotvorin­a i nošnji, a cijeli kompleks bit će pogodan i za održavanje škole u prirodi, team buildinga i drugih tematskih radionica. – Iako su mnogi projekti u planu, moram iskoristit­i ovu priliku da svoje sumještane podsjetim i na neke od važnih projekata koje smo realiziral­i u proteklih godinu-dvije, poput izgradnje sportske dvorane, preseljenj­a dječjeg vrtića Bambi u nove primjereni­je prostorije te otvaranja knjižnice Ante Kovačića u kojima se danas održavaju mnoga kulturna i edukacijsk­a događanja – kazala je Marica Jančić koja je s osvojenim sedmim mandatom danas poznata i kao najdugovje­čnija općinska načelnica u Hrvatskoj.

Na čelu M. Gorice nalazi se Marica Jančić, poznata i kao najdugovje­čnija načelnica u Hrvatskoj Projektima ćemo i dalje osigurati zavidnu kvalitetu života, a gostima suptilan i topao doživljaj Zagorja MARICA JANČIĆ načelnica Općine Marija Gorica

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia