Večernji list - Hrvatska

Djeca će u 1. razredu učiti kako štedjeti novac

Predavačku bi trebala zamijeniti interaktiv­na, istraživač­ka i projektna nastava

- Lana Kovačević lana.kovacevic@vecernji.net ZAGREB

Značajniji iskoraci u izmjeni obrazovnog sustava očekuju se tek od 2019./2020. školske godine. Do tada je sve eksperimen­t Već od prvog razreda u matematici, kao jednom od omraženih predmeta, učenici bi trebali, zažive li izmjene u školama od 2019. godine, učiti obradu, analizu podataka, statistiku, vjerojatno­st i financijsk­u pismenost.

Škola za život u 70-ak razreda

U ambiciozno­m planu izmjene nastavnog sadržaja predavačku nastavu, svladaju li nastavnici kroz edukacije ono što se od njih očekuje, trebala bi zamijeniti interaktiv­na, istraživač­ka i projektna nastava. Tako barem najavljuju u Ministarst­vu obrazovanj­a. Navedene izmjene eksperimen­talno će se testirati već od ove jeseni kada “Škola za život” praktično zaživi u sedamdeset­ak škola. Ipak, značajniji se iskoraci u našem školstvu očekuju u 2019./2020. godini kada su sve karte položene na Ekspertnu radnu skupinu koja najavljuje kako ipak nisu, a i je ne planiraju odustati od prvotno najavljene cjelovite kurikularn­e reforme koja uključuje cjelovitu izmjenu nastave i međupredme­tnu povezanost gradiva. Do tada u prvom razredu osnovnih škola osnovci će u sklopu matematike znati nabrojiti koristi štednje, a kako im gradivo uključuje brojenje do 20, do toga će iznosa učiti i kako najbolje raspolagat­i s dvadeset kuna, što mogu, a što ne mogu kupiti. Nasuprot njima učenici sedmih razreda, tek za godinu dana na satu matematike učit će koristiti se programima dinamične geometrije te kako primijenit­i interaktiv­ne računalne programe i alate. Prema trenutačno­m planu iz prirode i društva, prvašići čije će škole biti uključene u eksperimen­talni program učit će od prikupljen­ih prirodnih materijala (žirova, školjaka, kamenčića i sl.) oblikovati različite cjeline (kućice, životinje i sl.), pa će tako, kažu u Ministarst­vu obrazovanj­a, djeca razviti zanimanje za prirodne

“U komunikaci­ji smo s ravnatelji­ma 72 škole jer je priprema učitelja najvažniji korak reforme”

i društvene pojave i odnose. Nasuprot njima, učenici petih razreda koji će na jesen u eksperimen­talnu provedbu iz prirode će učiti prepoznava­ti da je cilj prirodnih znanosti objasniti pojave u prirodi navodeći primjere u svakodnevn­ome životu zahvaljuju­ći prirodnim znanostima.

Energija u ekosustavu

Srednjoško­lci prvih razreda iz biologije će učiti povezivati čovjekovo ponašanje s konceptom održivog razvoja, naime, morat će znati objasniti iskorištav­anje energije u ekosustavu i obrasce čovjekova ponašanja pri korištenju energijom s aspekta održivoga razvoja. – U edukaciji za eksperimen­talnu fazu kurikularn­e reforme “Škole za život” trenutačno sudjeluje više od 3700 učitelja i, prema informacij­ama koje imam, to je najveći takav pothvat u povijesti Hrvatske. Stalno smo u dvosmjerno­j komunikaci­ji s ravnatelji­ma 72 škole jer je priprema učitelja najvažniji korak u reformi. Usto, veliku nam podršku u pripremi daju međunarodn­i stručnjaci angažirani uz pomoć Europske komisije, a dolaze iz zemalja od Finske do Australije – kazala je ministrica obrazovanj­a Blaženka Divjak.

 ??  ??
 ??  ?? Trenutačno je u edukaciji za eksperimen­talnu fazu ‘Škole za život’ više od 3700 učitelja – kazala je ministrica Divjak
Trenutačno je u edukaciji za eksperimen­talnu fazu ‘Škole za život’ više od 3700 učitelja – kazala je ministrica Divjak

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia