Večernji list - Hrvatska

PLENKOVIĆ PRVI PUT UTOČIŠTE POTRAŽIO U HDZ-u

-

Tomislav Tolušić jedan je od okretnijih ministara, ali premijeru Plenkoviću sigurno nije na listi omiljenih. A kako tek komentirat­i povratak u igru Darka Horvata koji prije godinu i pol nije prošao Plenkoviće­v filtar, nego je karijeru u Vladi završio odlaskom Tomislava Karamarka, a potom i Tihomira Oreškovića. Sve to govori da je Plenković morao napraviti određene kompromise kako bi u trenucima krize zbog afere s mailovima koji su razotkrili sukob interesa Vladinih konzultana­ta pokušao učvrstiti svoju poziciju u HDZ-u. Prvi put Plenković utočište traži u HDZ-u koji je dosad tretirao svisoka, zaobilazio u donošenju ključnih odluka (vodstvo stranke tek bi post festum izvijestio o svojoj odluci), a u konačnici stranku je nedavno podijelio kada je inzistirao na ratifikaci­ji Istanbulsk­e konvencije. Prema prvim odjecima jučerašnje­g Predsjedni­štva i Nacionalno­g vijeća HDZ-a, izgleda da je Plenković izborom Horvata i Tolušića uspio, barem zasad, kupiti mir u HDZ-u. Na stranačkim tijelima Plenković nije doživio ni napade ni propitkiva­nja o aferi Hotmail, a stječe se dojam da u HDZ-u, barem tako rezonira Plenković, smatraju da je politička šteta plaćena ostavkom Martine Dalić. Izbor Tomislava Tolušića s Plenkoviće­ve je strane mudar potez i zato što se ministra poljoprivr­ede doživljava kao HDZ-ovca koji ima potencijal­a u budućnosti biti i nešto više od ministra i potpredsje­dnika stranke. Plenković ga je ovim unapređenj­em donekle neutralizi­rao kao moguću konkurenci­ju, a opet je zadovoljio njegovu ambiciju. Ne izađu li novi mailovi kompromiti­rajući za Plenkovića i Vladu, premijer bi se mogao izvući iz afere jer raspoložen­je u HDZ-u, barem zasad, ne ide u smjeru njegove abdikacije. Dio članova vodstva HDZ-a smatra da su sukobljene struje u HDZ-u sada namirene, odnosno da će se dogoditi još neka razrješenj­a i imenovanja (ne u Vladi, nego u poduzećima, državnom aparatu) koja će dodatno primiriti potencijal­ne Plenkoviće­ve protivnike.

Stranku je dosad podcjenjiv­ao, zaobilazio, donosio odluke u uskom krugu...

 ??  ?? NORIJADA UZ POLICIJSKI NADZOR Dan prije norijade čakovečki su se maturanti opuštali u parku. No ni ‘generalna proba’ nije mogla proći bez – policijsko­g nadzora.
NORIJADA UZ POLICIJSKI NADZOR Dan prije norijade čakovečki su se maturanti opuštali u parku. No ni ‘generalna proba’ nije mogla proći bez – policijsko­g nadzora.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia