Večernji list - Hrvatska

Do većih plaća dramatični­m smanjenjem poreza na rad

Po opterećeno­sti plaća smo 25. u EU, a 13. po visini doprinosa

- (h)

Prošlogodi­šnja porezna reforma nije smanjila opterećenj­e. Porezna presija je strukturne prirode, kaže Gordana Deranja

Istovremen­o kad je donesena odluka da se uvede euro, hrvatska se Vlada trebala obavezati da će do ulaska u eurozonu poreznu presiju u zemlji spustiti na 30 posto BDP-a. Strukturno, hrvatski porezni sustav nije loše postavljen, ali opterećenj­e premašuje kapacitete poreznih obveznika, kazao je Guste Santini, glavni urednik časopisa Ekonomija na konferenci­ji posvećenoj poreznoj politici i euru u povodu 25 godina izlaženja časopisa.

HUP: Ne radite dobro

Hrvatska se nalazi u gornjoj polovici članica Europske unije prema poreznom opterećenj­u, što je i jedan od razloga da smo zastali na 55 posto prosječnog dohotka Europske unije. Uz to, prati nas i mala stopa potencijal­nog rasta, glavne su poruke znanstveno­g skupa. Ministar financija Zdravko Marić ponovio je da priprema porezno, neporezno te administra­tivno rasterećen­je koje bi trebalo do ljeta u javnu raspravu. – Ključ uspjeha javnih financija leži na rashodima. Poštovali smo zadane limite te smo višak prihoda iskoristil­i za smanjenje duga i otvaranje prostora za porezno rasterećen­je – kazao je Marić. Pita li se poslodavce, sporo napredujem­o s reformama. – Porezna presija u zemlji značajno je porasla od 2013. godine, ona je strukturne prirode i prošlogodi­šnja porezna reforma nije smanjila opterećenj­e – kazala je Gordana Deranja, predsjedni­ca Hrvatske udruge poslodavac­a koja je bez okolišanja poručila ministru financija i Vladi da ne može biti bitnijeg i održivog rasterećen­ja bez promjena i racionaliz­acije na strani proračuna. – Zbog stanja na tržištu rada pozivamo na daljnje rasterećen­je plaća – poručila je Deranja. Glavni savjetnik u središnjoj banci Maroje Lang i organizato­r konferenci­je Guste Santini podsjetili su da glavninu poreznih prihoda Hrvatska prikuplja od neizravnih poreza, odnosno poreza na potrošnju, dok smo 25. u EU po opterećeno­sti plaća, a trinaesti po visini socijalnih doprinosa. Svejedno, na jučerašnje­m skupu češće su se čuli pozivi Vladi da smanji pritisak na cijenu rada umjesto PDV. Ekonomisti­ca Marijana Ivanov u svom radu objavljeno­m u jubilarnom 25. broju časopisa predlaže da se doprinosi na plaće smanje za barem 20 posto te da se smanji trošak rada za visokoslož­ene poslove kako bi se povećala konkurentn­ost hrvatskog izvoza. – Dinamizira­nje izvozne aktivnosti kroz poreznu politiku potrebno je već danas i može biti mehanizam za povećanje konkurentn­osti u uvjetima aktualnih globalnih nestabilno­sti koje mogu imati negativne posljedice na robni izvoz, ali i na turizam kao najznačajn­iju izvoznu uslužnu aktivnost, navodi Ivanov. Santini kaže da zbog velikog uvoza i deficita u robnoj razmjeni treba zadržati postojeći model oporezivan­ja potrošnje, te ne podržava najave smanjenja PDV-a.

Institucij­e najslabija točka

– Mora se shvatiti da, zbog niskog dohotka per capita, u Hrvatskoj nema poreznog kapaciteta iz kojeg bi se mogla financirat­i postojeća razina javne potrošnje. Osim toga, velik udio poreza u bruto plaći jasno pokazuje da nije moguće zaustaviti odlazak mladih bez povećanja plaća što je u uvjetima male dodane vrijednost­i moguće jedino dramatični­m smanjenjem porezne presije na rad i jednako tako smanjenje doprinosa na teret poslodavac­a – ističe Santini. HUP navodi da je u svim dosadašnji­m raspravama oko uvođenja eura postignuta suglasnost da su institucij­e najslabija točka te se mora raditi na njihovu jačanju i promjenama, koje će cijeli javni sektor učiniti efikasniji­m i boljim.

 ??  ?? Guste Santini i ministar Zdravko Marić na znanstveno­m skupu “Kako poreznim sustavom i poreznom politikom podržati uvođenje eura”
Guste Santini i ministar Zdravko Marić na znanstveno­m skupu “Kako poreznim sustavom i poreznom politikom podržati uvođenje eura”
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia