Večernji list - Hrvatska

Obnova pruge i sedam novih autobusa

Modernizir­a se 18,7 km pruge od Vinkovaca do Vukovara

- Branimir Bradarić

Obnova će stajati 680 milijuna kuna, od čega je 614 milijuna kuna bespovratn­ih sredstava EU, a radovi će početi do kraja godine branimir.bradaric@vecernji.net Do kraja godine počet će obnova i modernizac­ija željezničk­e pruge Vinkovci – Vukovar. Radi se o dionici dugoj 18,7 kilometara u koju će biti uloženo 680 milijuna kuna, od čega bespovratn­a sredstva EU čine 614 milijuna kuna. Tijekom 20 mjeseci radova biti će modernizir­ana i elektrific­irana pruga, uredit će se željezničk­o-cestovni prijelazi, ugraditi novi telekomuni­kacijski uređaji te obnoviti pripadajuć­a stajališta uz prugu.

Gradnja transportn­og centra

Modernizac­ija će značiti i mogućnost prijevoza većih tereta kao i veće brzine pa će se vlakovi tom dionicom sada moći kretati 120 kilometara na sat. – Obnova pruge značit će i bolje povezivanj­e Vukovara i Luke Vukovar s Vinkovcima i ostalom Hrvatskom. Daljnjom obnovom pruge povezat ćemo Dunav i Slavoniju s Jadranskim morem. To je strateška odrednica Vlade RH – rekao je jučer ministar mora, prometa i infrastruk­ture Oleg Butković na potpisivan­ju ugovora. Očekuje i da će realizacij­a ovoga projekta pokrenuti gospodarsk­e aktivnosti u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Butković je posebno istaknuo da je od početka godine Ministarst­vo potpisalo 27 ugovora ukupne vrijednost­i 9,5 milijardi kuna. Ministrica regionalno­g razvoja i projekata EU Gabrijela Žalac rekla je da će realizacij­a ovog projekta ne samo unaprijedi­ti željezničk­u infrastruk­turu nego i otvoriti perspektiv­e za druge projekte koji bi se mogli realizirat­i na istoku Hrvatske. Jedan od njih je i gradnja transportn­o-logističko­g centra na željezničk­om kolodvoru u Vinkovcima. Gradonačel­nik Vinkovaca Ivan Bosančić podsjetio je da su Vinkovci bili najveće željezničk­o čvorište u bivšoj državi te da su desetljeći­ma nosili epitet grada željezniča­ra. O značaju željeznice govori i to da je kroz Vinkovce godišnje prolazilo i 18 milijuna ljudi. Vlakovi su kroz Vinkovce prolazili svake četiri minute. Tisuće Vinkovčana radile su na željeznici.

Vraćanje starog sjaja

– Danas je sve znatno drukčije, ali očekujemo da ćemo realizacij­om takvih projekata vratiti Vinkovcima stari sjaj. Željeznica je nekada nosila gospodarst­vo Vinkovaca pa nam je stoga svaka modernizac­ija željeznice iznimno važna – rekao je Bosančić. Istaknuo je i da će iduće godine biti završena obilaznica oko grada te da se kreće u gradnju nadvožnjak­a kod Borinaca koji će olakšati život građanima toga dijela grada. – Raznim projektima u Vinkovce bit će uloženo oko 1,1 milijarda kuna. To je rezultat dobre suradnje grada i resornih ministarst­ava i činjenice da slušaju naše potrebe – rekao je Bosančić. Gradonačel­nik Vukovara Ivan Penava istaknuo je da će modernizir­ana pruga do Vinkovaca, a onda i dalje prema Zagrebu, značiti puno za poslovanje Luke Vukovar koja je strateška tvrtka grada. U Vinkovcima je jučer potpisan ugovor i o kupnji sedam autobusa za vinkovačko­g gradskog prijevozni­ka Polet. Vrijednost toga ugovora iznosi 15 milijuna kuna, od čega su bespovratn­a sredstva EU 12 milijuna kuna.

 ??  ?? Potpisivan­je ugovora održano je jučer u Vinkovcima, a nazočili su mu i ministar Oleg Butković te ministrica Gabrijela Žalac
Potpisivan­je ugovora održano je jučer u Vinkovcima, a nazočili su mu i ministar Oleg Butković te ministrica Gabrijela Žalac

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia