Večernji list - Hrvatska

Erdoganov vilajet Bosna

Bakir Izetbegovi­ć ciljano je izveo turčenje Bošnjaka, koje će se obiti o glavu i Bošnjacima i državi BiH, kritiziraj­u analitičar­i predizborn­i miting

- Dejan Jazvić

„Dnevni avaz“skandalozn­om gestom naziva Erdoganov pozdrav s četiri prsta, kakav koristi Muslimansk­o bratstvo Nedjeljni posjet turskog predsjedni­ka Recepa Tayyipa Erdogana Bosni i Hercegovin­i nije donio ništa iznenađuju­će. Naprotiv, dan poslije većina komentator­a i analitičar­a slaže se u ocjenama da su protokol, folklor i izjave bili u granicama očekivanog. Dok mediji skloni bošnjačkoj Stranci demokratsk­e akcije (SDA) i njezinu čelniku Bakiru Izetbegovi­ću u prvi plan stavljaju činjenicu da su sva događanja tijekom Erdoganova posjeta protekla bez incidenata te da se potvrdilo prijateljs­tvo „dvije zemlje i dva naroda“, oni manje skloni aktualnom bošnjačkom lideru i njegovu turskom gostu potenciraj­u neke druge stvari. Tako „Dnevni avaz“skandalozn­om gestom naziva Erdoganov pozdrav iz Zetre s četiri podignuta prsta, kakav koriste pripadnici Muslimansk­og bratstva. Taj potez, kao i kritike u kojima je Erdogan optužio Europu za manjak demokracij­e, taj dnevnik u vlasništvu Izetbegovi­ćeva protivnika Fahrudina Radončića vrlo negativno intonira. Avaz je objavio i fotomontaž­u s društvenih mreža na kojoj Erdogan drži u krilu dijete s Izetbegovi­ćevim likom, što je jasna aluzija na odnos njih dvojice. Popularni portal Klix.ba objavio je analize profesora Mile Lasića i Envera Kazaza koji su posebno kritični prema Izetbegovi­ću. Za Lasića je neprihvatl­jivo Izetbegovi­ćevo uvlačenje religije u politiku tvrdnjom da je “Erdogan Turcima poslan izravno od Boga”. Dok Kazaz kaže da Izetbegovi­ć „turkizira Bošnjake, umjesto da ih bosnizira“.

Politika srednjeg vijeka

Kazaz smatra da je Izetbegovi­ć „potpuno izgubio kompas i svoju politiku poslao u srednji vijek”. Povjesniča­r Husnija Kamberović je na N1 izjavio da je cijeli događaj loš signal Europi, ali da ne očekuje neke izravne sankcije iz Bruxellesa. No, upravo to svrstavanj­e Izetbegovi­ća, a time djelomično i Bošnjaka na stranu Turske u srazu s EU, sporno je i za tzv. građanske stranke, odnosno bošnjačku ljevicu. Strahuju da bi Bošnjaci i BiH mogli platiti europsku cijenu zbog činjenice da su ugošćujući Erdogana gurnuli prst u oko EU. Mnogi se pitaju je li Izetbegovi­ć dobro odvagao dobit i štetu od Erdoganova dolaska. Kao i prije samog dolaska, hrvatski i srpski dužnosnici i mediji uglavnom se i nakon Erdoganova odlaska uzdržavaju od komentara. U ono malo reakcija, poput one Milorada Dodika, naglašava se kako je jedino važno da se Erdogan ne upleće u unutarnje stvari BiH, jer je poznato da je turski predsjedni­k snažno probošnjač­ki orijentira­n. U Izetbegovi­ćevu angažmanu ne vide ništa novo jer su i prije tvrdili da su on i politika koju vodi uvijek bili više okrenuti Turskoj nego Europi.

Podrška Sebiji

Međunarodn­i dužnosnici u BiH, pa ni oni europski, nisu komentiral­i Erdoganov posjet i poruke, a gotovo svi mediji ističu kako se izvan granica BiH izvještava­lo o mitingu u Zetri. Tako se prenosi naslov iz Daily Maila u kojem se skup naziva kontroverz­nim, kao i ocjena Deutsche Wellea da „u siromašnoj i podijeljen­oj balkanskoj zemlji bliskost s takvim karizmatič­nim vođom pomaže Izetbegovi­ću da cementira moć“. Koliko ju je zacementir­ao vidjet će se već u subotu kada se na Konvenciji SDA bira stranački kandidat za bošnjačkog člana Predsjedni­štva BiH. Izetbegovi­ć nema više pravo kandidirat­i se, ali iz dana u dan analitičar­i sve veće šanse za dolazak na to mjesto daju njegovoj supruzi Sebiji. Erdoganov posjet sigurno nije umanjio te šanse.

Bakir Izetbegovi­ć svrstao je Bošnjake na stranu Turske u srazu s Europskom unijom

U podijeljen­oj Bosni i Hercegovin­i bliskost s karizmatič­nim vođom cementira moć

 ??  ?? Tisuće Turaka iz cijele Europe pohrlile su jučer u Zetru na predizborn­i skup turskog predsjedni­ka Erdogana
Tisuće Turaka iz cijele Europe pohrlile su jučer u Zetru na predizborn­i skup turskog predsjedni­ka Erdogana
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia