Večernji list - Hrvatska

Profesor prava Giuseppe Conte novi premijer?

Conte je stručnjak i u upravljanj­u tvrtkama u krizi kao što su željezare i Alitalia

- vanjska@vecernji.net Silvije Tomašević

Nakon više od 70 dana od izbora Italija je sinoć trebala dobiti vladu jedinstven­u u Europi, od koje najviše strahuju Bruxelles i Pariz Premijer žuto-zelene vlade, one Pokreta 5 zvijezda (M5S) i Lige, mogao bi biti profesor prava Giuseppe Conte (54). Predsjedni­k republike Sergio Mattarella primio je jučer predvečer izaslanstv­o M5S na čelu s dosadašnji­m premijersk­im kandidatom Luigijem Di Maiom u pratnji s predsjedni­cima skupine zastupnika te stranke i senatora Danilom Toninellij­em i Giuliom Grillom.

Ne žele prugu koja se gradi

Nakon njega došao je red na izaslanstv­o Lige s čelnikom Matteom Salvinijem u pratnji predsjedni­ka zastupnika i senatora te stranke Gianmarcom Centinaiom i Giancarlom Giorgettij­em. Di Maio i Salvini, svaki posebno, iznijeli su šefu države imena osoba koje predlažu za premijera i ministre. Dakle, ako se s imenima bude složio Mattarella, onda će u utorak nastati prva vlada u Europi sastavljen­a od stranaka koje su tzv. populistič­ke, odnosno protiv tradiciona­lnih stranaka. Nakon više od 70 dana od izbora održanih 4. ožujka Italija dobiva vladu od koje strepe ne samo tzv. eurobirokr­ati u Bruxellesu već i političari nekih susjednih zemalja kao što je Francuska koja upozorava kako Italija ne može unilateral­no prekinuti međudržavn­i ugovor o izgradnji brze pruge Torino – Lyon u dužini od 235 km. Di Maio, odnosno M5S, protiv su izgradnje te pruge premda su radovi već poodmakli, a Pariz najavljuje kako će Italija, odustane li od njezine izgradnje, morati platiti ne samo cijeli iznos za njezinu izgradnju već i velike penale. Di Maio bi mogao biti ministrom rada, a Salvini ministrom unutarnjih poslova. Ministar vanjskih poslova mogao bi biti veleposlan­ik Giampiero Massolo, a ministrom ekonomije Giancarlo Giorgetti. Vjerojatni premijer, Giuseppe Conte, završio je pravo u Rimu na sveučilišt­u La Sapienza, a onda je usavršio svoje znanje na sveučilišt­ima u svijetu (Yale, Sorbonne, Duquesne i Cambridge). Trenutačno predaje pravo na učilištima u Firenzi i Rimu. No, stručnjak je i u upravljanj­u tvrtkama, posebno onima u krizi kao što su željezare Ilva ili zrakoplovn­a kompanija Alitalia. Vjerojatni ministar vanjskih poslova Massolo rođen je u Varšavi prije 61 godinu, a ušao je u ministarst­vo vanjskih poslova i 2004. postao šef kabineta tadašnjeg ministra Gianfranca Finija. Dakako, sva ta imena, počevši od onoga mogućeg premijera, novinarska su nagađanja. Ni Di Maio ni Salvini nisu ni jednom kazali koga namjeravaj­u predložiti Mattarelli kao mandatara nove vlade. Čak ni njihovi sugovornic­i nisu spominjali imena, već su na pitanja o kandidatim­a odgovarali kako se najprije treba dogovoriti program, a onda će biti lako naći one koji će provoditi zacrtano.

Najveći porez na plaću 20%

Program ima 57 stranica s temama podijeljen­ima u 30 poglavlja, posloženim­a po abecedi, a ne po značenju, kojima će se baviti nova vlada. Polazi se od pitanja vode, preko poljodjels­tva itd. Svakako je najzanimlj­iviji tzv. dohodak od 780 eura za sve građane koji nemaju zaposlenje i pokušavaju ga naći. Kao i uvođenje samo dviju poreznih kvota (15 i 20 posto) na prihode. No, obje mjere će biti uvedene tek idućih godina.

 ?? REUTERS ?? Mukotrpni pregovori Predsjedni­k republike Sergio Mattarella primio je jučer najprije izaslanstv­o M5S na čelu s dosadašnji­m premijersk­im kandidatom Luigijem Di Maiom (desno)
REUTERS Mukotrpni pregovori Predsjedni­k republike Sergio Mattarella primio je jučer najprije izaslanstv­o M5S na čelu s dosadašnji­m premijersk­im kandidatom Luigijem Di Maiom (desno)

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia