Večernji list - Hrvatska

Za Nokiju skupljeno 100 milijuna dolara novih investicij­a za razvoj

Mobiteli pod brendom Nokia dobili su novi zamah, budući da su im u novom investicij­skom krugu ulagači ukazali povjerenje

- Tanja Ivančić tehno@vecernji.net ZAGREB

HMD Global, finska tvrtka koja je otkupila brand Nokia, je u samo dvije godine na tržište izbacila 16 modela, uspjela je prikupiti 100 milijuna dolara u posljednjo­j rundi financiran­ja. Novac će biti uložen u financiran­je širenja i rasta poslovanja. Inače, rundu investicij­a predvodi ženevska tvrtka Ginko Ventures preko Alpha Ginkam, zatim tu je DMJ Asia Investment Opportunit­y Limited. Wonderful Stars inače podružnica je tvrtke FIH Mobile koja je u vlasništvu Hon Hai Precisiona (Foxconn) te koja će imati 6 posto udjela dionica kada HMD Global kompletira transakcij­e.

Finski jednorog

Uz najnoviji krug financiran­ja trenutna procjena vrijednost­i HMD Globala nadmašuje milijardu američkih dolara, što ovom startupu daje status jednoroga, priopćili su iz HMD Globala. Tvrtka u 2018. planira proširi- ti svoj portfelj Nokia pametnih telefona i udvostruči­ti širenje dosega na strateškim tržištima, Tim povodom Florian Seiche (na slici), glavni izvršni direktor tvrtke HMD Global, rekao je: “Oduševljen­i smo potporom investitor­a uz koje ćemo pisati iduće poglavlje Nokia telefona. Naša je ambicija da isporučuje­mo odlične smartfone koji oduševljav­aju naše obožavatel­je dok istodobno ostajemo pri svojim finskim korijenima i prepoznatl­jivim karakteris­tikama značajnim upravo za Nokia telefone. Naš je cilj biti globalni igrač na tržištu”.

Isporučeno 70 milijuna Nokia

Jean-François Baril, direktor i osnivač tvrtke Ginko Ventures, član uprave HMD Globala: “Ponosni smo što možemo pridonijet­i idućoj fazi razvoja Nokia telefona i uspješnom podizanju ovog investicij­skog kruga”. Tvrtka je u svojoj prvoj godini poslovanja, dakle u 2016. godini isporučila više od 70 milijuna Nokia telefona, dok su prodajne aktivnosti obuhvatile su više od 80 zemalja. Mobiteli su pak, podaci su HMG Globala, aktivirani u 170 država svijeta. Danas se Nokia telefoni prodaju na više od 250.000 prodajnih mjesta širom svijeta, a više od 600 izravnih trgovinski­h partnera posvećeno je idućem poglavlju Nokia telefona na globalnoj razini. U 2017. HMD Global zabilježio je ukupni prihod od 1,8 milijardi eura (2,13 milijarde dolara) uz operativni gubitak od 65 milijuna eura (77 milijuna dolara). Dvije trećine potrošača, kaže statistika, koji kupuju Nokia telefon danas su mlađi od 35 godina. Četiri od pet potrošača preporučuj­e Nokia smartphone svojim prijatelji­ma.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia