Večernji list - Hrvatska

Turista već sada oko pola milijuna više nego lanjske sezone

Do kraja svibnja turizam će upisati prva tri milijuna ovogodišnj­ih gostiju

- Radmila Kovačević radmila.kovacevic@vecernji.net ZAGREB

U dosadašnje­m dijelu godine najviše noćenja ostvarili su domaći gosti, a slijede ih uvijek brojni gosti iz Njemačke

Nakon spektakula­rne 2017. s više od 18 milijuna turista i sto milijuna noćenja, ni ova turistička godina nije počela ništa manje sjajno. Od 1. siječnja dosad domaće je turističke destinacij­e posjetilo čak 2,8 milijuna gostiju, gotovo pola milijuna više nego u istom razdoblju prošle godine. Sasvim je izgledno da ćemo se do kraja svibnja moći pohvaliti s time da su prva tri milijuna ovogodišnj­ih gostiju već premašena. Prošle je godine za to trebalo pričekati još koji tjedan. Kako god, dosad je i turista i noćenja 17 posto više nego lani u istom razdoblju. Od dosadašnji­h ukupno 8,4 milijuna noćenja, najviše, 4,5 milijuna, ostvareno je u hotelima. No, unatoč tome što nismo ni blizu početka ljetne špice, proradili su i zimmer frei te kampovi. U obiteljsko­m smještaju domaćini su uknjižili 1,5 milijuna noćenja, a u kampovima okruglih milijun noćenja.

Sve bolja izvansezon­a

– Dosadašnji trendovi turističko­g prometa pokazuju da Hrvatska kao turistička destinacij­a svake godine ostvaruje sve bolje rezultate u predsezoni i posezoni, što je i jedan od ključnih strateških ciljeva našeg turizma. Dodatni je pokazatelj uspješnost­i ranija realizacij­a jednog od ključnih ciljeva strateškog marketinšk­og plana, a to je ostvarenje milijun novih dolazaka u predsezoni i posezoni do 2020. godine – kaže direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajedncie Kristijan Staničić. Ova je turistička godina, zasad, najizdašni­ja za istarske domaćine. Ta je regija, naime, od početka ove godine već zabilježil­a 2,3 milijuna noćenja.

Britanci četvrti gosti

Slijedi kvarnerska rivijera s 1,28 milijuna noćenja, kojoj za vrat puše Splitsko-dalmatinsk­a županija s 1,27 milijuna noćenja. Turistički domaćini na području Dubrovačko-neretvansk­e županije registrira­li su, pak, milijun noćenja. Uz obalu, dobrim turistički­m startom može se pohvaliti i naš glavni grad. Turisti su u Zagrebu, naime, dosad u 2018. ostvarili 730.000 noćenja. Zagreb je još bolje pozicionir­an kad se turistički promet gleda po gradovima. Na prvom je mjestu Dubrovnik, Zagreb je drugi, a slijede Rovinj, Poreč i Split. Zanimljivo je da su u dosadaš- njem dijelu godine najviše noćenja ostvarili domaći gosti (1,5 milijuna), a odmah potom slijede turisti koji dominiraju i na razini cijele godine – Nijemci s 1,2 milijuna noćenja. Gosti iz Slovenije ostvarili su 797.000 noćenja, Austrijanc­i 789.000, a na visoko četvrto mjesto izbili su Britanci s 424.000 noćenja.

 ??  ?? Tradicijsk­i običaji uvijek privlače turiste bili oni domaći ili strani
Tradicijsk­i običaji uvijek privlače turiste bili oni domaći ili strani
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia