Večernji list - Hrvatska

Neredi su bili planirani, od navijača dobili drvene medalje

Velikogori­čki stručnjak osvojio dvostruku krunu s Legijom

- tomislav.dasovic@vecernji.net Tomislav Dasović

Navijači Lecha nisu mogli podnijeti da proslavimo naslov na njihovu terenu i odlučili su se na taj prekid utakmice, kaže Klafurić. Prvi put u 102-godišnjoj povijesti varšavske Legije, jedan hrvatski trener osvojio je dvostruku krunu! Onome što s Legijom 1959. godine uspjelo legendarno­m Stjepanu Bobeku, koji nije osvojio niti jedan trofej, ostvario je 45-godišnji Velikogori­čanin Dean Klafurić, trener koji je Legiju preuzeo prije mjesec dana umjesto smijenjeno­ga Romea Jozaka i u kratkom razdoblju preporodio momčad najtrofejn­ijega poljskoga kluba.

Ostaje na klupi Legije?

Klafurić je u osam nastupa ostvario sedam pobjeda, osvojio poljski Kup i prvenstvo, s tri boda više od drugoplasi­rane Jagielloni­je. Naslov je osvojen u dramatični­m okolnostim­a. U posljednjo­j utakmici sezone, u Poznanju, kod rezultata 2:0 za Legiju, navijači Lecha upali su u teren i prekinuli utakmicu, koja je registrira­na 3:0 za goste. – Ti neredi bili su najavljiva­ni tijekom tjedna i nikoga nisu iznenadili – kazao nam je jučer Klafurić i nastavio: – Jednostavn­o, navijači Lecha nisu mogli podnijeti da proslavimo naslov na njihovu terenu i odlučili su se na taj čin. Nama nije prijetila nikakva opasnost, otišli smo u svlačionic­e i vratili se kasnije na teren kako bismo proslavili naslov s našim navijačima. Igrači Legije nisu u Poznanju dobili šampionske medalje od poljskog saveza. Ta ceremonija odi- grala se jučer u Varšavi, ali zato su navijači Legije napravili mali igrokaz za svoje ljubimce – Iz zafrkancij­e napravili su nam drvene medalje i podijelili su nam ih. Ne mogu vam opisati koliko mi znače ovi trofeji, posebno naslov prvaka, i zaista osjećam ogroman ponos i sreću. Ne znam tko mi je sve čestitao, jer nisam stigao pogledati sve poruke, ali svima zahvaljuje­m – nastavlja Klafurić, koji je favorit za klupu Legije i u sljedećoj sezoni. Ali, tko je uopće Dean Klafurić, i kako je uopće došao u priliku ostvariti ovakav uspjeh? Za one koji ne znaju, Klafurić ima bogato iskustvo iza sebe, budući da je kao trener radio u svim uzrasnim kategorija­ma, jedno vrijeme bio je čak i igrač-trener u Udarniku iz Kurilovca, pa onda i izbornik ženske nogometne reprezenta­cije. Klafurić je bio i član stručnoga stožera Dinama u eri Zorana Mamića. Mnogi Klafurića, primjerice, smatraju ključnim čovjekom u pripremi povijesne utakmice u Ligi prvaka, u kojoj je Dinamo svladao Arsenal u Zagrebu. Sa Zoranom Mamićem potom je bio i u saudijskom Al Nassru, potom i u Al Ainu iz Ujedinjeni­h Arapskih Emirata, a onda se trebao vratiti u Dinamo... – Zdravko Mamić ponudio mi je da budem pomoćnik Ivajlu Petevu, na što nisam pristao budući da se Petev i ja uopće ne poznajemo i mislim da ta suradnja ne bi bila korisna za Dinamo. Stoga sam prihvatio poziv Gorice i s njom počeo sezonu, sve dok me Romeo Jozak nije pozvao za pomoćnika u Legiju – kaže Klafurić. Kormilo Legije preuzeli ste od prijatelja Romea Jozaka. Kakav je bio rastanak s dojučerašn­jim šefom? – Romeo Jozak pozvao me za suradnika u Legiju, i na tome sam mu zahvalan. Bilo mi je žao što je morao otići iz Legije, i u tom trenutku smatrao sam kako sam i ja dobio otkaz. Međutim, tada sam dobio ponudu predsjedni­ka kluba da preuzmem prvu momčad i o tome sam razgovarao Jozakom. Njegova reakcija bila je vrlo korektna. Kazao mi je kako bismo kolega kondicijsk­i trener Krešimir Šoš i ja trebali ostati i dovršiti posao u Legiji – ističe Klafurić.

Žao mi je Jozaka

Navijači Legije poznati su kao žestoki, neugodni, čak i prema vlastitim igračima. I vi ste imali jedno neugodno iskustvo s njima, kada su prošle jeseni, u jeku krize rezultata, navijači malo “propustili kroz šake” vaše nogometaše. – Naši navijači poznati su širom Europe po svojoj privrženos­ti klubu, strasti kojom prate nastupe Legije. Kako sam nekada bio s Bad Blue Boysima i prošao sve tribine po bivšoj državi, iznimno cijenim navijački pokret jer znam kako on živi sa svojim klubom. Kada čujete našu klupsku himnu “San o Varšavi”, morate se naježiti od uzbuđenja. Nešto slično kao “You’ll never walk alone”, ili kao naša šansona “Moj Zagreb tak imam te rad”. Divna, inspirativ­na melodija! – naglašava Dean Klafurić. Legiji su se protekle zime priključil­i Domagoj Antolić, Marko Vešović i već 35-godišnji Eduardo da Silva, koji u 12 nastupa nije postigao pogodak. – Eduardo je top igrač, jedan od najboljih koje sam ikada vodio i bez obzira na to što kaže statistika, on je posve opravdao svoj dolazak u Legiju. Njegovo iskustvo neprocjenj­ivo je puno značilo mlađim igračima – dodaje Klafurić. Kakav je vaš odnos s predsjedni­kom kluba Mioduskim? – Ma predsjedni­k je fenomenala­n! Biznismen školovan na Harvardu, izuzetno staložen, korektan, odmjeren u komunikaci­ji – zaključio je Dean Klafurić.

Odbio je poziv Zdravka Mamića i nije želio biti pomoćnik Ivajlu Petevu na klupi Dinama

 ??  ?? U nogometnoj biografiji vodio je i žensku reprezenta­ciju Hrvatske
U nogometnoj biografiji vodio je i žensku reprezenta­ciju Hrvatske

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia