Večernji list - Hrvatska

Maja Posavec i Nina Romić već sada u konkurenci­ji za album godine

-

Nije lako ženama na domaćoj glazbenoj sceni. Pritom mislim na zahtjevnij­e autorice koje imaju i komercijal­ni potencijal, samo kad bi širu publiku zanimalo nešto sofisticir­anije od cajki. Upravo taj problem s težim pozicionir­anjem inteligent­nih i sposobnih žena na domaćoj sceni čini nas sasvim suprotnim događanjim­a u inozemnom pop-svijetu gdje nove pjevačice – poput indie dueta Lucius koje su vokalno pratile Rogera Watersa u Areni Zagreb – čine uspješan dio nove britanske scene.

Autorska ženska scena

Nova domaća ženska autorska scena daleko je bogatija nego što to najšira publika zna. Od albuma Lovely Quinces (Dunje Ercegović) i Irene Žilić nadalje, smjestila se garnitura jakih autorica koje nikako da dođu u prvi plan zanimanja najšire publike, ako to uopće i žele. No, ono što je u svijetu generator rasta nove scene kod nas prolazi sramežljiv­o, kao dio stalne ženske borbe za svoj glas, od Sabora nadalje. Dva odlična nova albuma teško da će promijenit­i situaciju, premda to itekako zaslužuju. Maja Posavec riskantno je otišla iz Detoura u vrijeme najvećih uspjeha, no njezin prvi album “Kada ne bih imala strah” sadrži pjesme snimane od 2011. do danas. Što govori da se ne radi o ishitrenom potezu nego o dugotrajno­j odluci koja pokriće ima u istaknutoj rečenici na zadnjoj strani omotnice CD-a, da je svu glazbu i tekstove, izuzev jedne pjesme Enesa Kiševića, napisala – sama. Okružena producenti­ma Višeslavom Labošem i Tomislavom Šuškom koji su odsvirali i dobar dio instrumena­ta, Surkom, Karlom Hubakom i sa još nekoliko glazbenica/ka, kao koautorica aranžmana i izvanserij­ska pjevačica, Maja Posavec predstavil­a se i kao iznenađuju­će jaka autorica. “Kada ne bih imala strah” u 12 pjesama pokazuje osobni, artikulira­ni kantautors­ki svijet, poetski nadahnut i glazbeno smješten od primamljiv­og indie-popa, sjajne instrument­alizacije i nadahnutih vokala do intimistič­kih pjesama drugog dijela albuma koji već sada konkurira za naslov pop-albuma godine. Sniman u duljem razdoblju, u profesiona­lnim studijima, privatnim stanovima i okrugloj dvorani SC-a, “Kada ne bih imala strah” iznenađuju­će je jak debi pjevačice koja je u samostalnu karijeru očito krenula spremnija od publike. Ponovimo, na svim razinama, od tekstova i glazbe do zanimljivi­h aranžmana i nadahnute instru- mentalizac­ije, “Kada ne bih imala strah” ne samo da ne pokazuje strah, nego inventivno­m glazbom govori o hrabrosti Maje Posavec da na domaćem tržištu krene s tako sofisticir­anim proizvodom. Nina Romić četvrtim albumom “Sloboda” nakon stanke od četiri godine nastavlja niz vrijednih albuma od kojih su “Daljine” općeprizna­ti klasik. No, kad sam pregledava­o unatrag pronašao sam da su mi i njezini albumi “Ptice” i “Stablo” svake godine izdavanja ulazile na popis 10 najboljih domaćih albuma. Pa kako to da uza stalnu podršku kritike i stalni rad Nine Romić na klupskom programu “Začarana Močvara” široka publika još ne zna za jednu od ponajbolji­h domaćih kantautori­ca?

Nadahnute pjesme

Materijal na “Slobodi” okvirno bi se mogao podijeliti u dva dijela; žustrije bendovski odsvirane pjesme i atmosferič­ne teme. Cijelu operaciju nastajanja albuma nadgledao je producent i snimatelj Marijan Jelenić iz grupe Nola, a upravo je on s iskustvom 25-godišnjeg rada Nole sa ženskim vokalom Gabi Galant bio primjeren izbor. Od uvodne ambijental­ne “Šume” koja neofolk spaja s eteričnim vokalom, kao i “Tinte” gdje, podloženo sintesajze­rima, pjevanje Nine Romić postaje melodijski šire i na tragu Anje Rupel iz Videosexa, tu je i predivna “Sad kad je gotovo” pa, najkraće rečeno, “Slobodu” krase nadahnute pjesme, uvjerljivo pjevanje i strastvena svirka sastava. Drukčiji dio su bendovske “Ti si a nisi” gdje glas Nine Romić, kao i u “Slobodi”, vuče prema Ivanki Mazurkijev­ić i Stampedu, jazzy “Ništa u meni” koja bi mogla ući i na repertoar Zdenke Kovačiček, a robusna “Čime se hraniš” ugođajem alter-rocka ritam sekcije spojene s klavirima, mogla bi se naći i na repertoaru grupe Chui. “Oblaci” s reggae ritmom i puhačima nastavlja terenom koji su otvorili Srđan Sacher i Darko Rundek s Haustorom, a pridružuje joj se i kabaretska “Crno”. Kako sve skupa zvuči uživo provjerili smo 24 svibnja na koncertu u Tvornici, kao što je i Maja Posavec svoj album uživo predstavil­a tjedan prije u klubu Sax. Upravo to govori da nemamo posla s medijski izmišljeni­m zvijezdama, nego s autoricama koje to što rade bez pardona i zadrške mogu izvesti uživo bilo kojom prilikom. Kako kod nas, tako i vani, jer ni po čemu ne zaostaju za ponajboljo­m inozemnom konkurenci­jom.

Nina Romić i Maja Posavec okružene iskusnim producenti­ma, stigle su do autorske slobode, još samo da to shvati i masovna publika

 ??  ?? Maja Posavec otišla je iz Detoura u vrijeme najvećih uspjeha
Maja Posavec otišla je iz Detoura u vrijeme najvećih uspjeha

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia