Večernji list - Hrvatska

Dobar mišung akcije, humora i osobne drame odličnih likova

- Piše: ZORAN VITAS

Uutorak 29. svibnja u 22 sata na Foxu se prikazuje prva epizoda serije 9-1-1 Ryana Murphyja i Brada Falchuka poznatih po ranijim hitovima Američka horror priča i Reži me te Tima Mineara. Sudeći po prvoj epizodi koju smo premijerno pogledali zahvaljuju­ći Foxu, dobili smo dobar mišung akcije i humora koji još obilježava­ju i raznoliki, no dovoljno dobro profiliran­i likovi. Glumačku ekipu predvodi Angela Basset, poznata američka tamnoputa glumica koja ima nominacije za Oscar i Grammy. Uvijek nam je drago vidjeti sjajnu Basset koja je nekako nakon uspjeha s, primjerice, Što ljubav ima s tim gdje je tumačila Tinu Turner, ostala podcjenjiv­ana te nije ostvarila očekivanu karijeru. U prvoj epizodi upoznajemo je kao policajku Athinu Grant, što je ujedno i najzahtjev­nija uloga u seriji s obzirom na to da joj je privatni život korak do katastrofe, brak joj se raspada, a kći joj je pokušala počiniti samoubojst­vo.

Dobre ocjene

Od ostalih našoj publici poznatijih glumaca tu je Kenneth Choi iz Američke kriminalis­tičke priče: Narod protiv O. J. Simpsona, Sinova anarhije te Dvojnika, pa i u Vuka iz Wall Streeta te Rockmond Dunbar iz Zakona braće. Ne zaboravimo svakako i dalje atraktivnu Jennifer Love Hewitt koja će se također pojaviti u seriji. Kako je američka publika već vidjela prvu sezonu serije, raspoloživ­e su i ocjene na specijaliz­iranim webovima, a one su prilično povoljne. I s razlogom, gledali smo i prije dokumentar­ne serije o poznatoj američkoj službi koja odgovara na pozive upućene broju 911. Odmah se može zaključiti da se radi o iznimno dinamičnom poslu počesto bizarnim pozivima.

Uvjerljivo i hrabro

Tako su i ovdje scenaristi odigrali na sigurno pa se svašta može čuti, a atmosfera upoznati već na početku serije. Sve to prelijeva se i u atraktivne scene na ulicama gdje različite situacije rješavaju policija i vatrogasci. Taj je dio posebno dobro režiran, s dosta zanimljivi­m rješenjima pojedinih situacija. Dobro posložena galerija likova u kojima ima svega, od onih apsolutno vjernih službi, preko onih u osobnim dramama pa do avanturist­a koji službena vozila vole koristiti i za slobodne aktivnosti, daje zaista puno šarma nečemu što je po definiciji trebalo biti suhoparno djelce. Sasvim sigurno nije tako i ne treba čuditi što je serija dobila i drugu sezonu. Sve to izgleda uvjerljivo i prilično hrabro, dovoljno da vas zadrži uz ekran, uvjerili smo se to za prvu epizodu, a prema općim kritikama, nastavlja se to i u ostalima.

Uvijek nam je drago vidjeti Angelu Basset koja je, nakon što je tumačila Tinu Turner, ostala podcijenje­na

 ??  ?? U seriji je dobro posložena šarolika galerija likova
U seriji je dobro posložena šarolika galerija likova
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia