Večernji list - Hrvatska

NOVIM ORUŽJEM ŠTITIMO DRŽAVU TO NIJE UTRKA SA SRBIJOM DANAS

INTERVJU DAMIR KRSTIČEVIĆ

- Razgovarao: DAVOR IVANKOVIĆ

PRVI HRVAT U KUĆI SLAVNIH AMERIČKOG WAR COLLEGEA

PRVI HRVAT U KUĆI SLAVNIH AMERIČKOG WAR COLLEGEA

Imati bivšeg vojnika, generala i ratnog zapovjedni­ka 4. Gbr na čelu Ministarst­va obrane pokazalo se za Hrvatsku vojsku dobrim izborom. Prije ni godinu i pol dana vojni je proračun HV-a bio na povijesnom minimumu, a sada je za četvrtinu veći te je započela sustavna modernizac­ija HV-a, podizanje standarda vojnika i časnika. Krstičević­a nesumnjivo vole u vojsci, a vratio se iz SAD-a, gdje je svečano bio primljen, kao prvi Hrvat, u Kuću slavnih američkog War Collegea. No, ono što je njega vjerojatno i jače razveselil­o bila je mogućnost da poleti na F-16-ici Nacionalne garde Minnesote. U više od sat vremena leta, nakon što je izdržao i prava pilotska G opterećenj­a, Krstičević je kazao da sada razumije hrvatske pilote koji jedva čekaju da uđu u hrvatske F-16.

U posljednji­h 20-ak godina dosta je Hrvata pohađalo vojne škole u SAD-u, no nakon povratka u RH njihove su karijere stale, a dosta ih je čak moralo i izaći iz HV-a. Zašto je unutar sustava bilo otpora prema vojnicima školovanim­a u SAD-u?

U pravu ste i ne znam zašto je to bilo tako. Bez obzira na razloge koji su vodili takvom stanju, moram reći kako to ni najmanje nije bilo dobro. To sada sustavno mijenjamo. Američke, njemačke i britanske vojne škole spadaju među najbolje u svijetu. Iskustvo i obrazovanj­e na Ratnoj školi Kopnene vojske SAD-a meni je uvelike pomoglo u vojnoj, poslovnoj, a sada i političkoj karijeri. Puno sam toga naučio o strateškom planiranju, kritičkom promišljan­ju, procesu donošenja odluka na strateškoj razini, o važnosti timskog rada. Časnici koji završe tako prestižne vojne škole moraju biti kralježnic­a HV-a i moj je rad usmjeren upravo u tom smjeru.

Kakva je sada situacija, imaju li oni koji se školuju u inozemstvu sada bolje izglede u HV-u?

U Hrvatskoj vojsci najbrže će napredovat­i oni koji su najbolji. To podrazumij­eva one koji budu imali najbolje rezultate u svom radu, obuci i školovanju. Tako ćemo, uz izvrsne hrvatske vojne škole, vrednovati i vojne škole na-

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Let u F16 Ministar Krstičević za posjeta Minnesoti je letio u moćnom američkom zrakoplovu
Let u F16 Ministar Krstičević za posjeta Minnesoti je letio u moćnom američkom zrakoplovu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia