Večernji list - Hrvatska

Prve smo utakmice na SPima gledali u kinima

-

Koje Svjetsko prvenstvo prvo pamtite i kako ste ga pratili?

Prvo Svjetsko prvenstvo kojeg se sjećam bilo je 1950. u Brazilu, a potom i SP 1954. i 1958. Tada još nije bilo TV prijenosa, već smo dijelove utakmica gledali u kinima, u sklopu filmskih vijesti. Prvi cjeloviti SP koji sam gledao je bilo ono 1962. u Čileu. Igrali su moji bivši suigrači i prijatelji Jerković, Skoblar, Matuš, Šekularac, Jusufi, pa su mi poslije i oni sve prepričali o tom Čileu.

Koje je po vama bilo najbolje, najspektak­ularnije Svjetsko prvenstvo?

Desetak puta sam prevrtio i pregledao sve snimke SP-a od 1930 do dana, no za mene je najspektak­ularnije bilo SP u Meksiku 1970. Bio je to Mundijal na kojem je Pelé osvojio svoj posljednji, treći naslov svjetskog prvaka. Inače, Pelé je za mene zbog ta tri naslova nesumnjivo najbolji nogometaš svih vremena. Pa Pelé je prvi SP osvojio kao 17-godišnjak, i to tako što je u posljednje tri utakmice zabio šest golova! A Messi je primjerice 2014. zabio četiri gola u skupini, a potom sve do kraja turnira, do finala, niti jedan... Zato je Pelé bolji.

Uz koji ste SP emotivno najviše vezani?

Naravno, uz SP 1998. zbog osvajanja bronce, a pogotovo zbog one četvrtfina­lne pobjede 3:0 nad Nijemcima. To mi je najdraža utakmica na SP-u kojoj sam ikada prisustvov­ao, a pratio sam je s kolegama iz Večernjaka Draženović­em, Tripkoviće­m, Vukelićem i Junacijem.

 ??  ?? MIROSLAV REDE bivši nogometaš Partizana i Dinama, kasnije dugogodišn­ji novinar
MIROSLAV REDE bivši nogometaš Partizana i Dinama, kasnije dugogodišn­ji novinar

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia