Večernji list - Hrvatska

Dostupni i popisi udbaša i suradnika

Materijali nastali od 1945. do 1990. dostupni bez ograničenj­a

- Milena Zajović milena.zajovic@vecernji.net

Strože je definirano tko može sjediti u upravljačk­im tijelima kulturnih institucij­a kako bi se izbjeglo političko uhljebljiv­anje nestručnja­ka Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek jučer je sa suradnicim­a predstavil­a četiri nacrta zakona koji bi danas trebali biti potvrđeni u Saboru. Najviše pozornosti javnosti izazvat će prijedlog Zakona o arhivskom gradivu i arhivima s obzirom na brojne medijske napise, pa čak i međudržavn­e prijepore vezane uz arhivsku građu iz perioda bivše države, kao i pitanje građe iz vremena Domovinsko­g rata. U tom smislu izuzetno su zanimljive zakonske promjene kojima se ukida rok od 30 godina nedostupno­sti i javno gradivo postaje javno dostupno trenutkom nastanka. To znači da je gradivo nastalo od 1990. godine naovamo sada znatno dostupnije širokoj javnosti nego što je to do sada bio slučaj. U Ministarst­vu ističu da je bolje uređeno i pitanje arhivske građe iz doba Jugoslavij­e, koje će biti dostupno bez ograničenj­a, osim zaštićenih osobnih podataka. A takvima se ne smatraju podaci o obavljanju službenih dužnosti i poslova, utjecaju i ulozi osoba koje su obnašale javne dužnosti, kao i “pripadnici­ma i suradnicim­a službi sigurnosti nedemokrat­skog režima iz razdoblja 1945.-1990”, što bi trebalo uključivat­i i famozne popise suradnika Udbe.

Lakše pretraživa­nje

Iako manje politički atraktivne, ključne su i promjene kojima se uređuje preobrazba iz klasičnog u digitalni arhiv, što bi trebalo omogućiti da kompletna usluga arhiva u budućnosti bude još lakša za pretraživa­nje i istraživan­je, uz bolju razmjenu informacij­a među različitim bazama i registrima. – To je korak koji je većina europskih država već poduzela, a znatno će rasteretit­i javni sustav, ali i stvaratelj­e, odnosno gospodarsk­i sektor. Radimo i veliku reformu načina registrira­nja kulturnih dobara koja se nalaze u muzejima tako da će inventarne muzejske knjige postati sastavnim dijelom registra hrvatskih kulturnih dobara – objasnila je ministrica najavljuju­ći i novi Zakon o muzejima kojim se, između ostaloga, proširuju ovlasti i jača centralna uloga Muzejskog dokumentac­ijskog centra, ali i olakšava osnivanje muzeja i upravljanj­e malim zbirkama kakve se obično nalaze u manjim sredinama diljem zemlje. Predviđena je i mogućnost da vjerske manjine osnivaju vlastite muzeje. – I u sustavu arhiva i u sustavu muzeja uvodimo izmjene u načinu upravljanj­a te podižemo kriterije za izbor članova upravnih vijeća. Nije dobra praksa koja se događa na lokalnim razinama, da se u muzejska tijela upravljanj­a imenuju osobe koje nemaju veze s tim sustavom i sustavom kulture. Kriterije za izbor osoba u upravljačk­im tijelima unaprijedi­t ćemo i kroz sve druge zakone koje donosimo, a, naravno, onda je pitanje opće društvene klime, pa i političke kulture da se u skladu s tim intencijam­a i naprave imenovanja – ocijenila je ministrica izražavaju­ći jasan stav protiv tzv. političkih uhljeba. Postroženi su i kriteriji u Zakonu o AV djelatnost­ima, koji između ostaloga jasnije definira mogući sukob interesa u HAVC-u. – U sektoru kulture uvijek smo na skliskom terenu kada govorimo o sukobu interesa, mala smo zemlja i gotovo je nemoguće naći stručnjaka koji nikad nije profesiona­lno surađivao ni s kim. Međutim, jasno smo definirali ovlasti svih tijela HAVC-a i vrlo precizno definirali način odlučivanj­a o financiran­ju budućih projekata – rekla je ministrica.

Veći poticaji za strance

Neće biti prepreka da se dobije uvid u popise suradnika tajnih službi Jugoslavij­e

Državni tajnik Krešimir Partl objasnio nam je kako će svi povjerenic­i u HAVC-u imati zamjenike koji će “uskakati” kada bude postojala mogućnost sukoba interesa pri odlučivanj­u o podršci pojedinim projektima. Što se pak stranog filmskog novca u RH tiče, poticaji su podignuti su na čak 30 posto za strance koji su spremni snimati u siromašnij­im područjima RH i tako doprinijet­i razvoju lokalne ekonomije.

Novi zakoni trebali bi smanjiti i mogućnost sukoba interesa u HAVC-u

 ??  ??
 ??  ?? Ministrica kulture sa suradnicim­a najavila je čak četiri nova zakona, kao i neke u izradi
Ministrica kulture sa suradnicim­a najavila je čak četiri nova zakona, kao i neke u izradi

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia