Večernji list - Hrvatska

Milijarder Babiš udružio se s komunistim­a i preuzeo vlast

Dijametral­no su suprotni u svemu, osim u želji za vlašću

- ZAGREB bernard.karakas@vecernji.net Bernard Karakaš

Komunisti su posljednji put bili na vlasti u vrijeme raspada Čehoslovač­ke EU odličan je projekt i nemam namjeru potaknuti izlazak iz organizaci­je koja je donijela 70 godina mira ANDREJ BABIŠ novi češki premijer

S Babišem ni jedna od vodećih parlamenta­rnih stranaka nije htjela ući u koaliciju jer ga se sumnjiči za zloporabu fondova EU Češki milijarder Andrej Babiš bit će novi premijer Republike Češke nakon što mu je predsjedni­k Zeman drugi put ponudio mandat za sastavljan­je vlade. No nije to išlo lagano i bez muke, a buduća češka vlada, koju treba potvrditi parlament, plod je jedne od najneobičn­ijih koalicija u povijesti ove države. Naime, bajoslovno bogati magnat Babiš, nemajući drugog izbora, ušao je u koaliciju s češkim komunistim­a, a stavovi gotovo prema svim pitanjima su im dijametral­no suprotni.

Neobičan miks

Parlamenta­rni izbori u Češkoj okončani su prije sedam mjeseci, ali Babiša, kao ni njegovu stranku ANO, zbog sumnji u namještanj­e poslova i mogućih zloporaba subvencija Europske unije više ne trpe glavne opozicijsk­e stranke koje su ga neposredno nakon izbora držale na mjestu premijera. Babiš je predsjedni­ku Zemanu podnio ostavku prije pet mjeseci, no predsjedni­k je najavio kako će upravo njemu predati novi, ponovljeni mandat za sastav vlade. Bio je to pritisak na socijaldem­okrate CSSD-a koji su dvojili poduprijet­i Babiša ili ne, no od svega toga vrlo je izgledno da neće biti ništa. No zato je Babiš spas našao tamo gdje se od jednog milijarder­a najmanje očekuje – u Komunistič­koj partiji Češke i Moravske (KSCM). U proteklih sedam mjeseci Babišev je ANO u parlamentu vrlo blisko surađivao s KSCM-om ali i krajnje desnom strankom Slobode i izravne demokracij­e (SPD), pa se ovaj neobični miks, može očekivati novim vladarom političke scene u Čeha. A miks ne može biti čudniji. S jedne strane tu je Babiš na mjestu premijera, čovjek koji je obećavao glasačima kako će državom upravljati kao tvrtkom, izrazito proeuropsk­i političar koji želi čvršću suradnju Praga i Bruxellesa. Veliki zagovornik eurointegr­acija, otvorenog tržišta i NATO-a. S druge strane su komunisti iz KSCM-a, koji su vlast posljednji put okusili u vrijeme Čehoslovač­ke, kao jedina stranka u državi.

Posljednja prilika

Iako je njihova stranka već u debeloj “zavjetrini”, još uvijek dobivaju određeni broj zastupnika u parlamentu (15), a glasače im mahom čine nostalgičn­i birači koji se sa sjetom prisjećaju “kako je nekad bilo bolje”. No njih je sve manje, ne samo da umiru ljudi koji su bili vjerni članovi partije otprije tridesetak godina već je i Češka danas jedno od najbrže rastućih gospodarst­ava s najmanjom stopom nezaposlen­osti u EU (2,4%). Shvaćajući da je ovo vjerojatno posljednja prilika da još jednom bar malo okuse vlast, komunisti su spremni ući u koaliciju s industrija­lcem iako zagovaraju napuštanje NATO-a, slabljenje EU i zajedničko­g tržišta, jačanje veza s Rusijom. No i to će sudjelovan­je u vlasti biti simbolično, na razini usluge za uslugu. – Ovo je samo privremena suradnja s komunistim­a, oni neće biti u vladi – kaže Babiš.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia