Večernji list - Hrvatska

Banke zaradile 1,43 mlrd. kuna – milijardu kuna više nego lani

Ovo mogla biti jedna od rekordnih godina za banke, posebno imajući u vidu oporavak novoodobre­nih kredita

- Valentina Wiesner valentina.wiesner@vecernji.net ZAGREB

Čak milijardu kuna više zaradile su banke u prva tri mjeseca ove godine u odnosu na isto razdoblje lani: 1,43 milijarde kuna iznosi kvartalna neto dobit, dok je u prva tri mjeseca prošle godine bila 431,67 milijuna kuna. Neto dobit povećala se 232 posto, u brutu je rast čak 250 posto – sa 479,12 milijuna kuna na 1,68 milijardi kuna.

Rastu novoodobre­ni krediti

Takav rezultat daje naslutiti da bi im ovo mogla biti jedna od rekordnih godina, posebno imajući u vidu oporavak novoodobre­nih kredita. Premda bi se na kredite građanstvu moglo odraziti privremeno stavljanje izvan snage kreditnog registra, što usporava odobravanj­e, bankari taj efekt zasad ne uzimaju u obzir u svojim prognozama. Prema nerevidira­nim privremeni­m podacima HNB-a, najveću je dobit prije oporezivan­ja ostvarila Zagrebačka banka, 465,09 milijun kuna, dok je lani bila 229,4 milijuna kuna u minusu. Privredna banka Zagreb ima skoro isti rezultat kao lani; 348,06 milijuna kuna u odnosu na 332,8 milijuna u 2017. Erste banka je dobit povećala 37,8 posto, sa 168,2 na 235,8 milijuna kuna, a jednak rast ima i RBA s bruto dobiti 168,2 milijuna kuna. Peta je Splitska banka sa 139,5 milijuna kuna, šesti HPB sa 80,7 milijuna. Addiko ima 79,6 milijuna, a OTP 73,5 milijuna kuna pa mađarska grupacija, u kojoj je od lani Splitska banka, ima zajedno 213 milijuna kuna dobiti. To ih stavlja na četvrtu poziciju na tržištu.

Prihod u padu

U minusu je pet banaka; najvećem Veneto čiji je portfelj kupio PBZ – 11,3 milijuna kuna. Državna Croatia banka je u crvenom 5,8 milijuna, Slatinska 5,5 milijuna, Primorska 1,2 milijuna, a Samoborska banka 552 tisuće kuna. Stambene su štedionice prije poreza zaradile još 15,3 milijuna kuna te je ukupna dobit kreditnih institucij­a 1,67 milijardi kuna. Zbog niskih kamata bankama je čak 5,8 posto pao neto kamatni prihod, a i prihod od naknada i provizija niži je 4,3 posto, pa gotovo cijeli rast dobiti zahvaljuju smanjenju rezervacij­a za loše kredite Agrokoru i povezanim društvima za koje uvjeravaju da su sada mahom pokriveni. S obzirom da i dalje traje trend pada kamata, a zbog pritiska regulatora, što europskog, što domaćeg, i naknade će se morati transparen­tnije naplaćivat­i, jedino na što se računa u projekcija­ma rasta je – veći volumen kreditiran­ja.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia