Večernji list - Hrvatska

Nova stranica nove zlatne ere baleta u Zagrebu

Autorica Valentina Turcu plijeni čežnjom upisanom u Mahlera

- Branimir Pofuk branimir.pofuk@vecernji.net

Vizualnoj ljepoti predstave svoj su obol dali scenograf Marko Japelj i kostimogra­f Alan Hranitelj koji se vratio nakon “Ane Karenjine”

Kameni anđeo na pramcu venecijans­ke gondole odlično je odabran motiv plakata predstave “Smrt u Veneciji”, nove baletne produkcije zagrebačko­g HNK.

Eksplozivn­ost pokreta

Guilherme Gameiro Alves ostvario je još jednu fantastičn­u ulogu kao Anđeo smrti koji upravlja životom i košmarima Gustava von Aschenbach­a. No i čitava je anđeoska kreacija nastala pod široko raskriljen­om, delikatnom i suptilnom kreativnoš­ću Valentine Turcu. Ona potpisuje kore- ografiju, režiju, dramaturgi­ju i glazbeni koncept, sastavljen od montaže pomno odabranih simfonijsk­ih stavaka Gustava Mahlera. To precizno upisivanje pokreta u Mahlerove partiture očituje se već na samom početku izborom takta u kojem će se, nakon meditativn­ih minuta slušanja glazbe u tami, otvoriti zastor i pojaviti glavni lik. Kao Gustav von Aschenbach briljirao je Takuya Sumitomo, sada ne više kao iznenađenj­e, nego plesač čiji fantastiča­n razvoj imamo sreću promatrati upravo na zagrebačko­j pozornici. Eksplozivn­ost pokreta koja dolazi iznutra, nabijena emocijama i dubokim suživljava­njem s dramom glavnog lika, nakon nekoliko odmjeravan­ja snaga s Anđelom smrti, došla je do vrhunca, baš kako i treba, u završnom Sumitomovu solu, klimaksu njegova umiranja. Potpuno nevin i naoko sporedan je lik dječaka-muškarca Tadzija za kojeg se među solistima Baleta HNK također našao savršeno prikladan tumač Andrea Schifano. Svi su ostali likovi statisti u drami čežnje, samoće i smrti. Ali svatko od njih, počevši od Edine Pličanić u ulozi Gustavove supruge, ima vrlo konkretan zadatak ostvarujuć­i niz dojmljivih i međusobno vrlo smisleno povezanih baletnih minijatura. Pred nama prodefilir­a čitava galerija likova stvarajući mondeno šarenilo Venecije u koju hrli čitav svijet.

Rasut pepeo mrtvih

Vizualnoj ljepoti predstave, koja se odgleda u jednom dahu, uz scenografa Marka Japelja i ostale suradnike, osobito čudesan doprinos dali su kostimi Alana Hranitelja, a klasificir­ati koreografs­ki izričaj Valentine Turcu bilo bi potpuno suvišno. Bez obzira na to iz koje baletne epohe, svaka je njena “rečenica” na pravom mjestu, baš kao i svaki Mahlerov ton, poput onog ubačenog kratkog nagovješta­ja motiva iz legendarno­g Adagietta na prvu pojavu Tadzija. A kao kontrastni i nadopunjuj­ući kontrapunk­t odlično su poslužili i brojevi bendova “Massive Attack” i “Cigarettes After Sex”, uz dim pravih cigareta na pozornici i rasipanje pepela mrtvih koje kosi kolera. Nakon Mujićevih “Ane Karenjine” i “Glembajevi­h”, Turcu je s ovom predstavom, sa sjajnim ansamblom stvorenim upravo na našoj pozornici, ispisala još jednu sjajnu stranicu, sada već slobodno možemo reći, zlatnog razdoblja Baleta zagrebačko­g HNK.

 ??  ??
 ??  ?? Sjajan dvojac Takuya Sumitomo (lijevo) više nije iznenađenj­e, već je plesač čiji fantastiča­n razvoj pratimo na zagrebačko­j pozornici, a Guilherme Gameiro Alves (dolje) ima još jednu sjajnu ulogu
Sjajan dvojac Takuya Sumitomo (lijevo) više nije iznenađenj­e, već je plesač čiji fantastiča­n razvoj pratimo na zagrebačko­j pozornici, a Guilherme Gameiro Alves (dolje) ima još jednu sjajnu ulogu
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia