Večernji list - Hrvatska

FOTO TJEDNA

- ALEKSANDAR SRBINOVSKI (Hassan Haidar Diab)

nisu u istoj pregovarač­koj poziciji kao prije deset godina i možda je upravo sada savršeno vrijeme da se spor konačno i riješi. Sada su dvije vlade u relativno kratko vrijeme uspjele naći prijedlog koji je donekle prihvatlji­v i daje golemu dozu optimizma da je blizu konačno rješenje spora, a time i mogućnost da Makedonija postane članica NATO-a i Europske unije.

Je li novo ime prihvatlji­vo za ve ćinu građana u Makedoniji i Grčkoj? Kako javnost razmišlja?

Još je sve konfuzno u javnosti i svaka od službenih osoba ima svoju verziju: vlada Zorana Zaeva tvrdi da je ime najbolji prijedlog koji smo mogli dobiti u ovom trenutku, a predsjedni­k zemlje Đorge Ivanov i opozicijsk­i lider Hristian Mickoski kategoričn­o odbijaju ovaj stav pa su ga nazvali čak i kapitulaci­jom. U Grčkoj je možda i gore nego u Makedoniji i, prema svemu sudeći, jako je teško prognozira­ti što će se događati. Ono što je sigurno jest to da će biti gusto i napeto do samog kraja.

Kako dalje ako prijedlog propadne na referendum­u?

Ako referendum propadne, sve ostaje kao prije. Što se tiče budućnosti Makedonije, ona će još neko vrijeme ostati izvan EU i NATO-a. To znači da će zemlja biti izložena ekonomskim i sigurnosni­m rizicima. Dio mladog stanovništ­va kao i do sada u proteklih 30-ak godina selit će se iz zemlje, a svi ostali čekat će bolja vremena.

 ??  ??
 ?? GORAN FERBEŽAR/PIXSELL ??
GORAN FERBEŽAR/PIXSELL
 ??  ?? makedonski politički analitičar i novinar
makedonski politički analitičar i novinar

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia