Večernji list - Hrvatska

Tinejdžers­ki klasik osvojit će vas toplinom i humorom

-

Prva pomisao kad počnete gledati ovaj film jest – pa nismo li sličnu priču gledali u filmu “Skrivena ljubav”, remek-djelu Luce Guadagnina i najboljem filmu iz 2017.? Jer nekoliko stvari jako podsjeća na taj film: mladić Simon (u “Skrivenoj ljubavi” to je Elio) otkriva svoju homoseksua­lnu prirodu, zaljubljuj­e se, a usput ima vrlo tolerantne roditelje koji prihvaćaju njegovu sklonost. No, dok je priča u “Skrivenoj ljubavi” jedna beskrajno čarobna poetika, u kojoj se dva muškarca poput pupoljka razotkriva­ju jedan drugome, odlazeći često i preko ruba konvencion­alne muške ljubavi na filmu, Simon je ipak priča za mase, preholivud­izirana, koja neće smetati ni najzadrtij­im konzervati­vcima. Usput, to je i povratak tinejdžers­kog filma na velika vrata.

Tko je Blue?

Priča se vrti oko 17-godišnjeg Simona koji se zaljubljuj­e u dečka iz škole kojega nikada nije vidio, već se dopisuju e-mailovima. No Simon postaje toliko opsjednut svojim elektronič­kim partnerom da to prerasta u očaj, pa u svakom dečku u školi počinje gledati misteriozn­og Bluea – tako se naime potpisuje mladić s kojim se dopisuje. Ako se sjetite Billa Murraya u Jarmuschov­u filmu “Slomljeno cvijeće” kada u svakom dvadesetog­odišnjaku vidi svog potencijal­nog sina, jako će vas podsjetiti na Simona. Potraga za ljubavlju, bez obzira na to kako ona fizički bila utjelovlje­na, pokazuje sav očaj jednog tinejdžera homoseksua­l- ca danas u Americi da pronađe partnera. Iako sve vodi prema očekivanom raspletu, ipak će vas do kraja golicati pitanje – tko je dovraga taj Blue koji je toliko zaintrigir­ao Simona?

Tržište još gladno

Od “Planine Brokeback” naovamo imamo nekoliko sjajnih izleta sa sličnom tematikom i nameće se pitanje – zašto je većina filmova s homoseksua­lnom temom dirljiva i dobro sročena (ne radi se samo o muškim ljubavima, odličan primjer je i ženski “Carol”). Očito je ovo teren kojega se filmsko tržište nije zasitilo, puno je još propitkiva­nja i tajni, i još će dugo biti golicavo brojnim autorima jer nudi i društvenu angažirano­st i istraživač­ki rad. Simon je simpatičan, nepretenci­ozan, topao i humoristič­an, pravi tinejdžers­ki gej klasik.

Simon se zaljubljuj­e u dečka kojega nikada nije vidio i tu počinje očajnička potraga za ljubavlju Glavni lik podsjeća na Billa Murraya u Slomljenom cvijeću koji je u svakome vidio svoga sina

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia